Roadtrip Toscane

Drie Maremma routes buiten de gebaande paden in Toscane

Sovana in Toscane
DiscoverCars.com

De Maremma is een streek in het zuiden van Toscane die veel te bieden heeft. In een majestueus en weelderig landschap verwelkomen schilderachtige dorpen rijk aan kunst, cultuur en geschiedenis hun bezoekers. Dwars door het Toscaanse achterland maakten we verschillende autotrips die ideaal zijn voor een ontdekkingstocht voor de nieuwsgierige reiziger op zoek naar authentiek Italië. Zeker gedurende de herfstperiode wanneer de kleuren van het gebladerte veranderen van groen naar oranje en van goud naar bruin en waar thermale baden je opwarmen omringd door een schitterende ongerepte natuur. Wij zetten drie Maremma routes voor je op een rij.

Tip: Vlieg je naar Italië en heb je een huurauto nodig? Boek via Discovercars.com voor zorgeloos rijplezier. Vergelijk en bespaar tot wel 70%.

Tufsteendorpen route

Het waren de Etrusken die veel sporen hebben achtergelaten in de Maremma. Het gebied is dan ook bezaaid met overblijfselen van Etruskische necropolissen. Parco Archeologico del Tuf herbergt goed bewaarde graven en de Vie Cave, wegen uitgehouwen in het tufsteen. Het archeologisch park ligt ongeveer halverwege Sovana en Sorano. Ze vormen samen met Pittigliano de zogeheten ‘Le Città del Tufo’ oftewel tufsteendorpen die sinds de Etruskische beschaving worden bewoond.

Pitigliano is waarschijnlijk de bekendste, gebouwd op een tufsteenuitloper en kijkt uit over de omliggende vallei. Het dorp staat bekend als ‘Klein Jeruzalem’, omdat het eeuwenlang bewoond werd door een grote Joodse gemeenschap. Het centrum is een wirwar van zo’n 60 nauwe straatjes met oude hoge middeleeuwse huizen. Van een afstand lijkt het dorp wel gehouwen uit het gebergte. In het hart van het centro storico steekt de klokkentoren van de kathedraal boven de daken uit.

Pitigliano - Tuscany ( Toscana ) - Area del Tufo -  Italy (Italia)

Sorano is het oudste tufsteendorp en ook hier zijn het de huizen die uit en in de rotsen zijn gebouwd. Het dorp wordt omringd door een ongerept landschap waarin prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden. De directe omgeving is bezaaid met necropolissen en Vie Cave. Wanneer je door de nauwe straatjes loopt kun je genieten van schitterende uitzichten op de bossen en kliffen. Het dorp wordt gedomineerd door het fort van Orsini uit de 12e eeuw. Ook Sorano heeft een joodse wijk met een aangrenzende synagoge.

Sorano - Tuscany ( Toscana ) - Area del Tufo - Italy (Italia)_-2

Sovana behoort tot de mooiste dorpen van Italië. Ook hier hebben de Etrusken geleefd tot het dorp werd overgenomen door de Romeinen. Het centrum, zoals het er vandaag de dag uitziet, is gebouwd in de Middeleeuwen ten tijde van de machtige Aldobrandeschi familie. Diverse palazzo’s staan te pronken langs de straatjes en pleinen. Een wandeling tussen de karakteristieke gebouwen en schilderachtige straatjes is een reis terug in de tijd.

Maremma routes Toscane

Therme route

Een reis door de Maremma is niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele thermale bronnen, opgewarmd door warm water in een beeldschone landelijke omgeving is het om nooit meer te vergeten. Een bekend kuuroord is de Terme di Saturnia met zijn waterval en verschillende waterniveaus. Het geneeskrachtige water wordt al sinds de Etrusken gebruikt, die het Aurinia noemden. Het waren de Romeinen die het de naam Saturnia gaven. De beroemde kalkstenen poelen van 38C zijn spectaculair om te zien en om te fotograferen.

Maremma routes Toscane

Een andere magische plek is Bagni San Filippo waar je jezelf helemaal kan opladen en kan onderdompelen in een bosrijke omgeving. Zeker wanneer de herfstkleuren op zijn mooist zijn, is het een bijzondere ervaring. Nog geen 20 km verder, gelegen in Val d’Orica, is Bagno Vignoni zeker een uitstap waard. De waterpiazza omringd door middeleeuwse huizen is uiterst charmant. De omgeving is bezaaid met thermale bronnen die al sinds de oudheid geliefd zijn.

Monte Amiata route

De Monte Amiata domineert het zuiden van Toscane. Deze dode vulkaan is de grootste van Italië en heeft een hoogte van ruim 1700 meter. Gedurende het winterseizoen is het mogelijk om er te skiën. Het is een ongerepte streek bezaaid met schitterende oude dorpen die voor menigeen onbekend zullen zijn. Het is ook de thuisbasis van de natuurreservaten Monte Labbro en il Parco Faunistico del Monte Amiata. Een netwerk van wandelpaden ligt verspreid tussen kastanje- en beukenbossen die in de herfst het mooist zijn.

Santa Fiora is wellicht de meest bekende plaats in dit gebied met zijn 16e -eeuwse visvijver. De borgo staat op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië. Het dorp is in tweeën te verdelen met boven de typische middeleeuwse straatjes en huizen en beneden de karakteristieke peschiera, een groot waterbassin aangelegd in de 16e eeuw door de heersende familie Sforza. Eeuwenlang werd er vis gekweekt voor de inwoners, tegenwoordig is het een aangename plek om wat rond te wandelen en te genieten van de charmante omgeving.  

Arcidosso is een ander schilderachtig dorp met middeleeuwse muren en een kasteel. San Casciano dei Bagni heeft eveneens een middeleeuws uiterlijk en is nauw verbonden met zo’n 42 thermale bronnen waarvan de Romeinen vertrouwden op het geneeskrachtige water. Abbadia San Salvatore was eeuwenlang een belangrijke pelgrimsplaats. Het dorp, ontstaan rond een oude abdij, staat bekend om zijn bergkastanjes waar allerlei producten van werden gemaakt, waaronder brood. Tegenwoordig is dit armeluiseten een delicatesse van de streek. Gedurende de herfst wordt in het dorp Piancastagnaio van 28 oktober tot 1 november Festa del Crastatone gehouden. In de middeleeuwse straatjes worden kastanjes gepoft en andere streekproducten aangeboden.

Autoverhuur

Snelste en beste manier om een auto te huren kan bij Discovercars.com. Zoek, vergelijk en bespaar. Je reis kan niet beter beginnen.

Hotels

Booking.com

0 reacties op “Drie Maremma routes buiten de gebaande paden in Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.