Abruzzo

Civitella del Tronto, de trots van de Abruzzo

Civittella del Tronto Abruzzo

Civitella del Tronto is een van de parels van de regio Abruzzo, een prachtig authentiek Italiaans dorp dat tot de prestigieuze lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’ behoort. En dat is niet voor niets, want het herbergt een fascinerend historisch centrum waar oude culturele tradities al generaties lang worden doorgegeven. In een ruig ongerept landschap, ongeveer halverwege de steden Ascoli Piceno en Teramo, maakten wij kennis met dit indrukwekkende bolwerk.

We zijn op de grens waar Zuid-Italië begint en waar Civitella del Tronto zich uitstrekt over een rotsachtige helling van een heuvel. De borgo wordt gedomineerd door het imposante Bourbon-kasteel. Het is een indrukwekkend militair bouwwerk met daaronder de stadsmuren en het historisch centrum.

Historisch centrum van Civitella del Tronto

Wanneer we via de enige toegangspoort Porta Napoli het dorp binnenwandelen, bevinden we ons in een compleet ander decor. Prachtige pleinen, gebouwen verrijkt met architecturale elementen uit de Middeleeuwen en oude kerken. Schilderachtige straatjes slingeren omhoog richting het fort.

De oorsprong van het dorp is zeer oud en de stedelijke kern is ontstaan rond het jaar 1000 toen er steeds meer vestingwerken werden gebouwd. In de eeuwen daarna werd het dorp een echt fort. Het waren de Bourbons die van 1734 tot de eenwording van Italië de scepter zwaaiden.  

Civitella del Tronto Abruzzo
Civitella del Tronto Abruzzo

Het enorme grote plein Piazza Filippi Pepe biedt een schitterend uitzicht over het omringende ruige gebied. Voor ons ontvouwt zich een indrukwekkend panorama van de Gran Sasso tot de Adriatische Zee. De regio Abruzzo staat bekend om zijn verscheidenheid aan landschappen, variërend van ruige bergen tot glooiende heuvels waar rivieren doorheen slingeren. Het zonlicht weerkaatst tegen de witte bestrating van het plein. Hier is ook de ingang van de San Lorenzo kerk in renaissancestijl. Een andere kerk geflankeerd met een oude klokkentoren is de kerk van San Francesco die een bezoek waard is.

Bijna alle straatjes gaan bergopwaarts die weer worden doorkruist door de zogenaamde ‘rue’, oftewel smalle steegjes om je route wat te kunnen afsnijden. De Ruetta is met zijn 40 cm breedte de smalste van heel Italië en werd om militaire redenen gebouwd om de doorgang van aanvallers te vertragen. Terwijl we verder omhoogklimmen raken we maar niet uitgekeken op de vele mooie gerestaureerde huizen. Maar ook op huizen die lang geleden zijn verlaten en in de vergetelheid zijn geraakt. Hoge Renaissancehuizen leunen tegen elkaar aan en we doorkruizen het dichte netwerk van kruispunten en trappen.

Civitella del Tronto Abruzzo
Civitella del Tronto Abruzzo
Civitella del Tronto
Civitella del Tronto Abruzzo

Het fort

Een bezoek aan Civitella del Tronto is niet compleet nadat je het enorme fort van Bourbon hebt bewonderd. Deze fortezza is gelegen op een panoramische positie, gebouwd door de Spanjaarden in de 16e eeuw en het beslaat zo’n 25.000 m2 oppervlakte. Het behoort tot een van de grootste bolwerken van Europa en is een van de meest indrukwekkende militaire bouwwerken van Italië. Het complex heeft een enorme ophaalbrug en karakteristieke wallen.

Samen met het dorp vormde het een versterkte citadel dat na 1861 werd verlaten, geplunderd en gesloopt door de inwoners zelf. Na een ingrijpende restauratie is het fort opengesteld voor het publiek en huisvest het een historisch museum met wapens en oude kaarten.

Tot slot tippen we de abdij van Montesanto dat niet ver van Civitella del Tronto oprijst, omringd door een dicht naaldbos. Het is een benedictijns kloostercomplex dat in de heuvels ligt, een paradijs voor wandelaars en bezoekers aan het Parco Nazionale Gran Sasso Monti della Lega. 

De ongerepte regio Abruzzo bewaart schitterende dorpen rijk aan geschiedenis en vaak gehuld in mysteries. De borghi zijn meestal gebouwd op heuveltoppen en worden omgeven door dichte bossen. Deze historische dorpen geven een kijkje in het verleden waar de tijd geen rol speelt. Zo kun je jezelf helemaal onderdompelen in een kleurrijke en boeiende omgeving en genieten van de traditionele gastronomie van lokale gerechten en wijnen. Al deze kenmerken komen samen in Civitella del Tronto, de trots van deze authentieke regio.

0 reacties op “Civitella del Tronto, de trots van de Abruzzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.