Trentino - Alto Adige

De avontuurlijke Daone Vallei voor het hele gezin

Val di Daone in Trentino

Val di Daone oftewel de Daone Vallei strekt zich uit in de Noord-Italiaanse regio Trentino. Het gebied ligt enigszins verstopt, weg van de gebaande paden. Wie de kaart erbij pakt zal zien dat het niet eens zover weg ligt van het Gardameer. In slechts een uur rijden van Riva del Garda waan je je in een schitterend ruig berggebied met tal van mogelijkheden. Je kunt er schitterende bergwandelingen maken, boulderen, bergbeklimmen, mountainbiken en deelnemen aan een heuse via ferrata. En geloof ons, al deze sportieve activiteiten zijn er voor elk niveau en dus uitermate geschikt voor het hele gezin.

Val di Daone

De auto slingert door het ruige berglandschap van Val di Daone wanneer we op weg zijn naar het kunstmatige meer Boazzo. We rijden langs bergwanden en alpenweiden. In de verte zien we een enorme waterval en we laten het indrukwekkende landschap op ons inwerken. Het is niet zo verwonderlijk dat deze vallei geliefd is bij avonturiers, maar zeker ook bij families met kinderen.

Daone Vallei in Trentino

Valle di Daone is een smalle vallei die wordt doorkruist door de rivier de Chiese. De streek is dunbevolkt. Hier vind je geen steden, maar wat kleine dorpen en gehuchten. Naaldbomen weerspiegelen in het glasheldere water wanneer we de auto parkeren aan de rand van het Boazzo meer. We ontmoeten onze gids Marije in Ristorante Boazzo waar we onder het genot van een lunch met elkaar kennismaken. Na een traktatie van pasta pomodoro, een overheerlijke risotto funghi en goulash met polenta di patate beginnen we aan ons drie daagse avontuur.

Het dorp Praso

Als eerste brengen we een bezoek aan het dorp Praso. In de middeleeuwse straatjes staan tal van houten sculpturen, gemaakt door lokale en internationale kunstenaars. Sommige abstracte houten beelden verwijzen naar het landelijke leven van vroeger, andere zijn een compositie van sprookjesachtige taferelen. Doorkijkjes bieden schitterende uitzichten op de omringende bergen.

Forte Corno

Hoog boven Praso, op een hoogte van 1069 meter, waakt Forte Corno sinds eind 19e eeuw over de Chiese-vallei. Ondanks dat de meeste dorpen in het gebied grotendeels zijn verwoest tijdens de WOI, is Forte Corno gespaard gebleven. Het gerestaureerde fort is onder begeleiding van een gids, van juli tot september, iedere zaterdag en zondag, te bezichtigen. Nauwe gangen leiden bezoekers naar diverse vertrekken waar ooit 160 soldaten aten, sliepen en waakten over de vallei. Het fort bestaat uit vijf verdiepingen en eenmaal boven heb je buiten een waanzinnig panorama over het uitgestrekte gebied.

Daone Vallei in Trentino

Forte Corno was getuige van een tragische geschiedenis. Het was een onderdeel van de Oostenrijks-Hongaarse linies, om deze te bewaken. Van de vijf originele verdedigingswerken zijn er slechts drie over, waaronder dit fort. Wie meer wil weten over deze turbulente geschiedenis kan een bezoek brengen aan het oorlogsmuseum in het dorp Bersone. Veel vondsten uit de directe omgeving van deze periode liggen er tentoongesteld.

Agriturismo Manoncin in de Daone Vallei

’s Avonds dineren we in Agriturismo Manoncin, een familiebedrijf, waar we tevens ook de volgende nachten verblijven. Het is een ideale plek om bij de openhaard na een lange bergwandeling op adem te komen. De familie serveert iedere avond smaakvolle streekgerechten. Na ons ontbijt staat een nieuwe avontuurlijke dag te wachten.

Daone Vallei in Trentino

Acroriver in de Daone Vallei

Onder begeleiding van Bruno, een van de berggidsen van Mountain Friends, zweven we hoog boven de snelstromende rivier Chiese. Naast ons stort de waterval Cascata di Lert van grote hoogte naar beneden. Je begrijpt dat de adrenaline door onze lijven giert wanneer we al zip-lijnend van de ene kant naar de andere kant zweven.

De route die we volgen langs de bergwand is een avontuurlijk onderdeel dat ook wel bekend staat als de via ferrata. Op een eenvoudige en veilige manier kun je een indrukwekkende bergtocht maken. Daarom is Acroriver uitermate geschikt voor het hele gezin. We volgen een uitgestippelde route hoog langs de bergwand. Een staalkabel, katrollen en klemmen voorkomen dat je naar beneden zult vallen. En… geloof ons, zelfs met hoogtevrees hebben we dit avontuur overwonnen en hebben we genoten van verbluffende uitzichten. Minimale leeftijd om deel te nemen is 10 jaar.

Daone Vallei in Trentino Acroriver
Daone Vallei in Trentino acroriver via ferrata
Daone Vallei in Trentino

Wie meer wil klimmen, kan terecht in Limes waar een klimmuur staat voor de fanatiekelingen.

Località Nudole

De middag staat in het teken van een ontspannen wandeling in het nabijgelegen Località Nudole. Een uitgebreid netwerk van wandelpaden bevindt zich in deze natuurlijke oase. Opvallend is hoe goed het park en de voetpaden zijn onderhouden. De bergomgeving is de thuisbasis van veel wilde dieren, met name herten en reeën. Tijdens onze wandeling passeren we een kudde wilde paarden. Hoog boven ons zweven roofvogels op zoek naar voedsel.

Daone Vallei in Trentino
Daone Vallei in Trentino

Boulder park La Plana

Bergwandelingen en bergbeklimmen zijn populaire activiteiten in deze regio. Maar zeker ook het zogenaamde boulderen. Wat dat is? Ook voor ons een compleet nieuwe term die we hier voor het eerst hoorde. Het is een manier van klimmen op grote rotsblokken, niet hoger dan 3 à 4 meter. De uitdaging is om de top van een blok te bereiken via een zo goed mogelijke route. Het is een uitdaging tegen de zwaartekracht. De sport wordt beoefend zonder touw en andere hulpmiddelen. Het enige wat is toegestaan, is een dikke matras voor het vallen. Het komt puur aan op kracht en techniek.

Dit natuurpark La Plana is een uitgelezen plek om deze sport te beoefenen. Grote imposante rotsblokken nodigen uit voor het boulderen. Tenminste, voor de vele liefhebbers van deze bergsport. Wij maken een rondwandeling onder de enorm hoge bomen en luisteren naar de geluiden van het bos. In de verte zien we mensen met kaarten en dikke matten aandachtig kijken naar een rotsblok. Wij weten nu wat ze gaan doen.

Val di Fumo

Onze laatste dag brengen we door in Val di Fumo. Een gigantisch groot natuurpark waarvan het ongerepte landschap eruitziet als een foto op een ansichtkaart. Het natuurpark is onderdeel van Parco Naturale Amadello Brenta.

Om er te komen rijden we eerst een stuk bergop om vervolgens over te stappen op mountainbikes. Al fietsend langs een panoramische bergweg naderen we onze bestemming voor een bergwandeling. We lopen langs een snelstromende rivier en laten de indrukwekkende omgeving op ons inwerken. Hier bestaat geen hectisch leven, maar is het, het ritme van moedernatuur die het leven bepaald.

Het berglandschap wordt omlijst door een blauwe lucht, de zon en met hier en daar wat wolken. We weten dat we in Italië zijn, maar anders zou je bijna zeggen dat we in Canada lopen. Het wordt dan ook niet voor niets ‘Klein Canada’ genoemd. Halverwege strijken we neer in het gras en genieten van een picknick. Ondanks dat je in de zomermaanden wat kunt eten in een berghut, raden we aan om zelf ook water en eten mee te nemen. De wandelpaden zijn goed begaanbaar.

Daone Vallei in Trentino
Daone Vallei in Trentino
Daone Vallei in Trentino

Bezoekerscentrum in de Daone Vallei

In het Adamello-Brenta Park leven dieren die je in de Alpen tegenkomt. Herten, adelaars, gemzen en zelfs de bruine beer. Wil je meer weten over de rijkdom aan planten en dieren, dan kun je terecht in het bezoekerscentrum Casa di fauna beneden in de vallei. Het centrum is uitermate geschikt voor kinderen, want op een speelse manier en met veel opgezette dieren wordt de biodiversiteit van het natuurpark tentoongesteld.

Daone Vallei in Trentino

We kijken terug op een avontuurlijke reis vol verrassingen en uitdagingen die we nooit eerder hebben gedaan. De Acroriver met zijn ziplines en de via ferrata zullen we niet meer vergeten, evenals de schitterende wandeling door Val di Fumo. De Daone Vallei is niet alleen een bestemming voor de doorgewinterde wandelaars en bergbeklimmers, maar zeker ook voor mensen op zoek naar rust en natuur. Uitstekende wandelpaden doorkruizen de vallei en onder goede begeleiding van gidsen worden onmogelijke uitdagingen mogelijk gemaakt voor iedereen.

Met dank aan @valdaonexperience @campigliodolomiti  @giudicarie_valledelchiese @mountain_friends

0 reacties op “De avontuurlijke Daone Vallei voor het hele gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.