Gardameer Trentino - Alto Adige

Arco: charmant stadje in Trentino

Arco is een schilderachtig stadje in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Het plaatsje ligt dichtbij het Gardameer en is beroemd om de overblijfselen van een hooggelegen kasteel. Daarnaast staat het bekend om zijn kuuroorden en zijn de omringende bergen favoriet onder bergbeklimmers. Omringd door prachtige natuur, herbergt Arco een fascinerend historisch centrum. Maak kennis met dit charmante stadje.

Micro klimaat van Arco

Arco ligt ongeveer vijf kilometer van de noordelijke oever van het Gardameer. Het is een van de mooiste plaatsen in de vallei waar de Sarca-rivier doorheen stroomt. De nabijheid van het meer en beschermd door bergen geniet Arco van een aangenaam microklimaat. De prachtige tinten van een mediterrane vegetatie sieren de tuinen en parken. Hoge bergpieken op de achtergrond geeft een unieke sfeer.

Panorama van het dorp Arco in de Italiaanse regio Trentino Alto Adige dichtbij het Gardameer

Historisch centrum van Arco

De historische kern bevindt zich aan de voet van een rotswand met een vorm van een boog waaraan Arco zijn naam ontleent. Onze wandeling gaat over mooie pleinen en langs middeleeuwse huizen. Winkeltjes en barretjes wisselen elkaar af en geplaveide straatjes slingeren door het centro storico. De Santa Maria Assunta kerk met haar sobere gevel kijkt neer op haar voorbijgangers. Bijzonder mooi is de architectuur van de gebouwen. Palazzo Nuovo kijkt uit op het centrale plein, Palazzo Marchetti dateert uit de 15e eeuw en Palazzo di Piazza is tegenwoordig het stadshuis.

straatje in het dorp Arco in de Italiaanse regio Trentino Alto Adige dichtbij het Gardameer
Fiat in het dorp Arco
straatje in het dorp Arco in de Italiaanse regio Trentino Alto Adige dichtbij het Gardameer
straatje in het dorp Arco in de Italiaanse regio Trentino Alto Adige dichtbij het Gardameer
straatje in het dorp Arco in de Italiaanse regio Trentino Alto Adige dichtbij het Gardameer
kerk in het plaatsje Arco in de regio Trentino Alto Adige

Kasteel van Arco

Het kasteel van Arco geniet van een ongelooflijk mooi panorama. Het is hoog bovenop een voorgebergte gebouwd, op een hoogte van 273 meter. De geschiedenis van het kasteel is niet zo heel eenvoudig. Sommige historici beweren dat het ruim 1000 jaar geleden werd gebouwd door de graven van Arco. Andere denken dat het door de inwoners zelf in de middeleeuwen is gebouwd, om zo het dorp te versterken en beter te kunnen verdedigen.

Sinds de 18e eeuw keek men niet meer om naar het kasteel en raakte het in verval. Pas in de 2de helft van de 20e eeuw werd het fort gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld. Door restauratie kun je nu ook de oude gevangenis en de majestueuze toren bezoeken. Tevens herbergt het kasteel waardevolle kunstwerken. Ook zijn er fraaie fresco’s uit de 14e eeuw te bewonderen.

De wandeling bergop duurt ongeveer 20 minuten. Een rijke vegetatie en tal van olijfbomen staan langs het voetpad. Tip: draag goede wandelschoenen. Het pad is stijl maar zeker de moeite waard. Wanneer je eenmaal boven bent, word je beloond met een uniek panorama. Het weidse uitzicht reikt tot aan de blauwtinten van het Gardameer.

Het kasteel van Arco dichtbij het Gardameer in de regio Trentino Alto Adige
Het kasteel van Arco dichtbij het Gardameer in de regio Trentino Alto Adige

Geschiedenis van de Habsburgers

Wanneer je in de geschiedenis van Arco duikt, kom je erachter dat het een favoriete bestemming was onder de Europese adel. Ook keizerin van Oostenrijk, beter bekend onder de naam Sissi, verbleef hier. Rijke kooplieden en adellijke families bouwden hier hun villa’s en vakantiewoningen. Zo bouwde de aartshertog Albrecht van Habsburg er in de 19e eeuw zijn villa met een enorme botanische tuin. Ongeveer 150 soorten zeldzame planten en mediterrane vegetatie zijn hier gepland.

Habsburgse carnaval

Een jaarlijks evenement is het Habsburgse carnaval, wanneer men het landelijke leven van de laatste 19e eeuw uitbeeldt. Tijdens deze periode worden bezoekers verwelkomt met een parade van koetsen. Een hoogtepunt is het Habsburgse Grand Gala waar historische gerechten volgens traditioneel recept worden opgediend. Muzikanten en schitterende kostuums maken het plaatje compleet.

Arco is het domein van bergbeklimmers

De rotswanden bieden niet alleen beschutting voor Arco, maar is ook een trekpleister voor bergbeklimmers. Van heinde en ver komt men hier naartoe om de kalkstenen rotswanden te beklimmen. Vanwege het milde klimaat is het doorgaans ook ’s winters mogelijk om deze sport te beoefenen. Elk jaar vindt eind augustus het ‘Rock Master Festival’ plaats. Uit alle windstreken van de wereld doet men mee om tijdens dit evenement de rotswanden te beklimmen.

Uitzicht over het dorp Arco en de kerk

Kerstmarkt van Arco

Een ander evenement is tijdens kerst, wanneer de straten van Arco worden omgetoverd in een prachtige kerstmarkt. Tientallen kramen verkopen handgemaakte en gastronomische producten. Van geroosterde kastanjes tot glühwein en van diverse kazen tot heerlijke jammen.

Kortom Arco is beslist een bezoek waard en behoort tot de mooiste plekken dichtbij het Gardameer. Wandel door de oude straatjes en bergop naar het historische kasteel. Arco is ideaal voor een dagje uit en biedt het gehele jaar diverse evenementen.

Booking.com

0 reacties op “Arco: charmant stadje in Trentino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.