Lazio Roadtrip

Van Rieti naar Narni (deel I)

Gelegen in Midden-Italië ligt de regio Lazio. Een regio met een lange geschiedenis met Rome als middelpunt en waar oude volkeren ooit floreerden. Duizenden jaren had dit gebied de Latijnse naam Latium, waar lang geleden Romulus en Remus werden geboren, en waren het de Etrusken en Sabijnen die hier leefden.

Wij betreden het land van de Sabijnen, ten noordoosten van Rome, dat zich uitstrekt tot in de Apennijnen. Voor de Romeinen werd dit gebied bezet door oorlogszuchtige stammen. De Sabijnen werden uiteindelijk verslagen in 295 v.Chr. De route gaat door het bergachtige landschap van Rieti met een mengeling van vlaktes en heuvels. We passeren het prachtige Piediluco en de watervallen bij Marmore. Onze eindbestemming is de oude Romeinse nederzetting Narni.

Inhoudsopgave

Rieti

Vanwege de centrale ligging wordt Rieti ook ombelico d’Italia (letterlijk: navel) genoemd. Rieti was een van de grootste nederzettingen van de Sabijnen. Het gebied rond de stad is een land van mythen, waar zich volgens de Romeinen waarzeggende sibillen en allerlei mythische schepsels ophielden. Tegenwoordig is het er voor de moderne Romein ten oosten van Rieti, in de bergen rondom Terminillo, een vakantiegebied.

We staan op de Piazza San Rufo wat gezien wordt als het geografisch centrum van Italië. Vanuit hier ontdekten we de levendige provinciehoofdstad dat door middeleeuwse muren wordt omringd. De stad is bezaaid met paleizen en historische gebouwen. Er hangt een ontspannen sfeer op straat en we doorkruizen smalle lange straten.

Het bruisend centrum is rondom Piazza Vittorio Emanuele met winkels, cafès en een prachtige fontein, Fontana dei Delfini. Ooit was dit het oude Romeinse forum. Je vindt hier het Palazzo Comunale uit de 13de eeuw dat het gemeentelijk museum herbergt. De Duomo werd ingewijd in 1225 en bevat beelden, fresco’s en andere kunstwerken die het bezichtigen waard zijn.

Rieti staat bekend om zijn gerechten uit de heuvels en bergen met stevige stoofschotels en vleesgerechten. Aardappelen, paddenstoelen, truffels en wilde bessen zijn ingrediënten die gebruikt worden in de regionale keuken, net als de zelfgemaakte Pecorinokaas en worsten. Het nabijgelegen stadje Amatrice, ook wel bekend als Citta degli Spaghetti, is beroemd vanwege Spaghetti all’Amatriciana. In de Colli della Sabina worden rode en witte DOC-wijnen geproduceerd.

Na een cafè met een plaatselijke dolce laten we het bruisende Rieti achter ons. We rijden door een schilderachtig landschap met veel slaperige dorpjes, landkastelen, oude kloosters en natuurlijke schoonheid. Archeologische vindplaatsen liggen verspreid over de hele provincie. De weg slingert zich langs boerderijen over de uitgestrekte vlakte en langzaam komen de bergen dichterbij.

Labro

Hooggelegen in de bergen ligt een verrassende ontdekking op ons te wachten. Ver buiten de gebaande paden stuiten we op het uiterst charmant gerestaureerde stadje Labro. Deze parel ligt hooggelegen op een benijdenswaardige positie en houdt al eeuwenlang de wacht over de weg eronder. Wanneer we door de stadspoort naar het hart van Labro wandelen, lijkt hier de tijd wel eeuwenlang stil te hebben gestaan. Het centro storico bestaat uit oude middeleeuwse huizen, geplaveide straatjes en trappen. De setting doet sprookjesachtig aan, hoewel het een nogal bewogen geschiedenis kent.

Het kasteel van Labro maakt deel uit van een groep versterkte nederzettingen, gevestigd op initiatief van lokale heren tussen de 10e en 11e eeuw, op de zuidwestelijke helling van het Reatini-gebergte. Het was de familie Nobili die de scepter over de regio en het kasteel zwaaide. Het huidige Labro dateert uit de 14e eeuw, toen het kasteel te groot en moeilijk te verdedigen werd. De 40 huizen werden herbouwd en op elkaar geplaatst om het fort te versterken. Er wordt geschat dat er ongeveer 200 mensen woonden. In de 15e eeuw veranderde de familie Vitelleschi het kasteel in een prachtig paleis in barokstijl, dat een aantal keer werd gerenoveerd en gerestaureerd.

Na de Tweede Wereldoorlog dreigde Labro door de bewoners volledig te worden verlaten. Op zoek naar een beter leven trokken de bewoners naar stedelijk gebied of zochten hun geluk overzee. De redding van het dorp is te wijten aan Giovanna Nobili Vitelleschi Vercuicce Aimee en haar Belgische man. Tijdens een reis door Italië en een zoektocht naar hun herkomst werd het echtpaar verliefd genoeg op het schattige Labro om er een aantal huizen te restaureren. De zorg voor details en het gebruik van originele materialen geeft dit dorp een authentieke en magische sfeer.

Vanaf een prachtig punt aan de rand van het centro storico zien we onze volgende bestemming liggen, Piediluco.

0 reacties op “Van Rieti naar Narni (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.