Emilia-Romagna

Grazzano Visconti is een charmante historische vervalsing

Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
DiscoverCars.com

Het dorp Grazzano Visconti bevindt zich in het hart van de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De tijdloze schoonheid en architectuur is uniek. Het is een dorp waar de tijd is stil blijven staan, maar wanneer? De huizen en gebouwen zijn met geen ander Italiaans dorp te vergelijken. Wie in de geschiedenis duikt van Grazzano Visconti komt er al snel achter dat dit neo-middeleeuws dorp werd bedacht in de vroege jaren 1900. Welkom in Grazzano Visconti, een charmante historische vervalsing in Italië.

Geschiedenis van Grazzano Visconti

Net als bij veel Italiaanse dorpen en steden is er geen notariële akte die de geboorte van de plaats aangeeft. Wel is er een link te leggen met een van de belangrijkste families uit de Italiaanse geschiedenis, namelijk met die van de Visconti uit Milaan. Het was de hertog Giuseppe Visconti di Modrone die in de vroege 20ste eeuw het kasteel Visconti heeft herbouwd. Oorspronkelijk heette het alleen Grazzano en vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Er zijn documenten uit 1114 waarin voor het eerst over dit dorp wordt geschreven.

Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna

Renovatie en metamorfose

Het doel van de hertog was om het kasteel en de oude vervallen huizen te renoveren met nieuwe gebouwen in 14e– en 15e -eeuwse stijl. Het kreeg een drastische metamorfose waarbij het middeleeuws karakter werd onderstreept. Verlangen terug naar het verleden was blijkbaar groot bij hertog Giuseppe Visconti di Modrone.

Wanneer we door het dorp wandelen valt de typische architectuur op. Met aandacht en zorg zijn details en decoraties aangebracht aan de gevels. Natuurlijk wandelen we in een omgeving die door een architect is bedacht en meer op een sprookjesdorp lijkt. Maar dat doet niets af aan de charme en het gevoel van lang vervlogen tijden. Het blijft een reis terug in de tijd.

Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna

Wat te zien in Grazzano Visconti

Grazzano Visconti is tegenwoordig een begrip in Italië en een van de meest bezochte dorpen in de mistige provincie Piacenza. Er is niet veel over van het oorspronkelijke dorp, behalve delen van het kasteel en het kerkje Sant’Anna, gebouwd in de 17e eeuw. Het huidige Grazzano Visconti heeft een vierkant bouwplan met op iedere hoek een toren. De bestaande bakstenen huizen met veelal klimop aan de gevels worden omgeven door bomen. In de straatjes zitten tal van ambachtelijke winkeltjes en restaurants waar je de typisch Emiliaanse keuken kunt proeven. Vergeet de tijd en laat je omarmen door de schoonheid van het plaatsje.

Kasteel van Grazzano Visconti

Het kasteel, waaromheen alles zich heeft ontwikkeld, is een hoogtepunt van het dorp. Deze vesting wordt omringd door een slotgracht. Achter de kasteelmuren bevindt zich een groen park met een prachtige Italiaanse tuin. Bezoekers worden verwelkomd met exotische planten, eeuwenoude bomen en kleurrijke bloemen. Beelden en fonteinen geven extra allure. Er is een vlindertuin waar duizenden vlinders leven en kun je er uilen spotten. ’s Nachts komt de tuin tot leven wanneer vuurvliegjes in de duisternis vliegen. In de lente spelen rozen de hoofdrol en is de lucht gevuld met zoete geuren van honderden bloeiende rozen in allerlei kleuren.

Bijna ieder kasteel heeft een mysterieuze legende.  Het kasteel van Grazzano Visconti is geen uitzondering. De legende verteld dat de geest van de mollige Aloise, die hier stierf van liefde, nog steeds ronddwaalt. Haar ontrouwe echtgenoot bedroog haar en ze stierf van liefdesverdriet. Men zegt dat iedereen, die ’s nachts het kasteel bezoekt, door haar wordt verwelkomd met intimiderende pesterijen. Ze is niet boos wanneer je haar een geschenk geeft. Het liefst juwelen.

Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna
Dorp Grazzano Visconti in de Italiaanse regio Emilia Romagna

Op de laatste zondag van mei staan de straten vol met marktkraampjes en maakt men een sprong terug in de tijd naar die van ridders en pelgrims. Wij bezochten het dorp in oktober tijdens een sagre waarbij de DOC-wijnen van de Colli Piacentini in het zonnetje worden gezet.

Kortom, het maakt niet uit of de huizen en torentjes niet echt in de Middeleeuwen zijn gebouwd. Grazzano Visconti is en blijft een charmant dorp om te ontdekken.

0 reacties op “Grazzano Visconti is een charmante historische vervalsing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.