Stedentrip Veneto

Het indrukwekkende Canal Grande

DiscoverCars.com

Venetië is zonder meer de meest opmerkelijke stad in de wereld. De ‘drijvende stad’ bestaat uit 117 eilanden die door kanalen worden gescheiden en met bruggen verbonden. De belangrijkste slagader is het Canal Grande met bijna 200 historische huizen en palazzi. Bijna ieder monument is een architectonische schat die gekoesterd moet worden. Vaar met ons mee over het Canal Grande, een van de hoogtepunten van deze unieke stad.

Het Canalazzo

Het Canal Grande wordt ook wel het Canalazzo genoemd en is de belangrijkste waterweg van Venetië. Dit kanaal is 3800 meter lang en het splitst de stad in twee delen. Van boven af gezien lijkt Venetië op een grote vis. Niet slecht voor een stad op zee! Het Canal Grande is als het ware een dikke donkere lijn die S-vormig dwars door de vis loopt.

Verschillende boten

Er varen veel verschillende boten over het water om mensen, maar ook goederen te vervoeren. De vaporetti zijn de waterbussen die hun eigen lijndiensten hebben. Watertaxi’s kunnen ook gehuurd worden. De wereldberoemde gondels zijn ideaal voor een romantisch tochtje. Talrijke boten vervoeren fruit, groenten en vis naar de Rialto-markt en zelfs de hulpdiensten maken gebruik van het Canal Grande. Af en toe racen er politie- en ambulanceboten voorbij.

De eerste gebouwen langs het Canal Grande

Er wordt aangenomen dat het Canal Grande zo oud is als Venetië zelf. Aan beide kanten van deze waterweg staan vele prachtige gebouwen, die gebouwd zijn tussen de 12e tot in de vroeg 18e eeuw. De eerste gebouwen werden gebouwd in de buurt van de Rialto-brug, omdat dit het hoogst gelegen lag en dus het meest veilige van alle eilanden. De allereerste gebouwen zijn er al lang niet meer.

Toen Venetië opbloeide in de 13e en 14e eeuw werden er sierlijke en mooie architectonische huizen gebouwd. Verschillende gebouwen uit deze periode staan vandaag de dag nog te stralen langs het Canal Grande. Een tocht langs het kanaal is een reis door de architectonische geschiedenis van Venetië. Byzantijnse, Gotische, Renaissance en Barokke stijlen passeren de revue.

De palazzi en de schoonheid van de gebouwen bewijzen hoe rijk de machtige Serenissima Republiek was. Deze ‘straat’ was sinds de middeleeuwen het middelpunt van de Republiek. Handelaren uit alle delen van de wereld zochten hun intrek in de fraai versierde pakhuizen.

Canal Grande Venetië Veneto
Canal Grande Venetië Veneto
Canal Grande Venetië Veneto
Canal Grande Venetië Veneto

De meest opmerkelijke monumenten van het Canal Grande

 • Santa Maria di Nazareth is een barokke kerk naast het treinstation Santa Lucia.
 • Fontamenta Turchi en het Natuurhistorisch Museum was oorspronkelijk een paleis uit de 9e eeuw en een van de oudste van Venetië.
 • San Stae is een kerk gebouwd in 1678.
 • Ca ‘Pesaro werd tussen 1652 en 1710 gebouwd door de meesters van Venetiaanse late barok.
 • Ca d’Oro is een van de mooiste bezienswaardigheden. Het gotische monument is rijkelijk versierd en het interieur, nu een museum, illustreert hoe de Venetiaanse edelen leefden in de late middeleeuwen.
 • Vismarkt dateert uit 1907 en is de markthal om de hoek bij de Rialtobrug.
 • Fondaco dei Tedeschi staat te schitteren naast de Rialto brug. Vanaf 1228 woonden en werkte hier ‘Duitste’ kooplieden. Polen, Tsjechen en Hongaren worden ermee inbegrepen. Tegenwoordig zitten er dure winkels gehuisvest en kun je vanaf het dakterras (gratis toegang) genieten van een spectaculair panorama over het Canal Grande en Venetië.
 • Ca ‘Foscari is een van de belangrijkste late gotische gebouwen.
 • Ca ‘Rezzonico en het Museum van Venetië is het werk van twee beroemde architecten, Baldaressare Longhena en Giorgio Massari. Het herbergt nu het Museum van 18e -eeuws Venetië, waarin je in de Rococo-periode een fascinerende blik op het Venetiaanse leven krijgt.
 • Palazzo Grassi met barokke en klassieke kenmerken. Het is het laatste paleis dat is gebouwd aan het Canal Grande voor de ineenstorting van de Venetiaanse Republiek in 1797.
 • Palazzo Corner della Ca ‘Grande is een van de mooiste voorbeelden van de Renaissance in Venetië. Dit grote paleis werd in 1545 gebouwd voor de machtige Cornaro familie en werd gebouwd om grote indruk te maken.
 • Santa Maria della Salute is een monumentale barokke kerk die als dank voor het einde van de pest in 1630 werd gebouwd. De kerk is een indrukwekkend oriëntatiepunt, zichtbaar tegenover het San Marco.

De 4 bruggen van het Canal Grande

Tijdens een tocht over het water zijn het niet alleen palazzi die aan ons voorbij gaan. Er zijn 4 bruggen die het Canal Grande oversteken. Ze zijn in verschillende periodes gebouwd. De ‘Ponte della Costituzione’ is de meest recente en werd op 11 september 2008 ingewijd. Het verbindt het Station met Piazzale Roma. Direct daarna vind je net voor het treinstation de ‘Ponte degli Scalzi’. Wanneer de vaporetto verder vaart richting het Piazza San Marco komt de beroemde Rialtobrug in zicht. Deze brug was ooit van hout gemaakt en is onlangs weer helemaal gerestaureerd.

De laatste brug waar we onderdoor varen is de houten Accademiabrug, die de wijk San Marco met Dorsoduro verbindt. De Oostenrijkers, die sinds 1815 Venetië bezet hadden, bouwden hier een ijzeren brug, omdat eeuwenlang de Ponte di Rialto de enige brug was over het Canal Grande. Het werd in 1932 vervangen door een ‘tijdelijke’ houten brug, maar bleek zo populair bij de Venetianen dat het nooit meer werd omgebouwd tot een stenen brug, wat altijd de bedoeling is geweest.

San Marco

Het Canal Grande eindigt bij het San Marco waar je wordt getrakteerd op een spectaculair uitzicht. Onze hoofden draaien hier altijd alle kanten op, om maar niets te hoeven missen. Aan de rechterkant passeert de basiliek van Santa Maria della Salute en de Punta della Dogana. Aan de linkerkant heb je uitzicht op het Piazza San Marco met het Palazzo Ducale, de basiliek en de dominante Campanile di San Marco. Als je nog een keer naar rechts kijkt heb je een prachtig panorama met het eiland San Giorgio Maggiore in de hoofdrol.

De meest unieke bestemming

Het Canal Grande was en is nog steeds de meest unieke bestemming van Venetië. Alle paleizen die uitkijken op deze belangrijke ‘waterweg’ werden gebouwd en verfraaid door de belangrijkste adellijke families van de stad. De beste en enige manier om alle paleizen te bewonderen is met de vaporetto, de waterbus. En geloof ons, na een keer varen stap je al snel weer op de volgende vaporetto om terug te gaan. Ontspan en geniet van de pracht die voorbij gaat!

Canal Grande Venetië Veneto
Foto @nainoalanger

Vaporetto lijn 1 en 2

Tip: Vaporetto lijn 1 stopt bij alle haltes aan het Canal Grande waardoor je optimaal kunt genieten van al het moois. Lijn 2 is een sneldienst en stopt bij enkele haltes en gaat dus veel sneller. Om zoveel mogelijk te kunnen zien is het verstandig om buiten te staan, waardoor je van de ene kant naar de andere kunt bewegen.

Natuurlijk is een gondeltocht over het Canal Grande natuurlijk een onvergetelijke belevenis. Veel plezier!

Booking.com

2 reacties op “Het indrukwekkende Canal Grande

 1. Riet Scheepen

  Het is weer een mooie aflevering. Canal Grande en Venetie blijven een mooie herinnering. Heb het per gondel, vaporetto en lopend bezocht. Met een gids ook de werf bezocht waar de gondels gebouwd en gerepareerd werden. Vind het alleen een vreselijk gezicht als die walgelijk grote passasierschepen er liggen. Dat past absoluut niet in het plaatje. Mijn dank dat jullie de mooie kanten van Venetie laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.