Cultuur & Lifestyle

Mooie tuinen en parken in Italië voor een bezoek

Van noord naar zuid en van oost naar west, iedere Italiaanse regio heeft wel een aantal prachtige tuinen. Verspreid door de laars vinden we een explosie van uitbundige kleuren en geuren in parken en tuinen. Vaak zijn ze in opdracht van keizers en edelen aangelegd bij villa’s en paleizen. Tegenwoordig zijn vele opengesteld voor het publiek en vaak het gehele jaar open. Mooie tuinen en parken in Italië zijn moeilijk te weerstaan en een oase van bedwelmende geuren. De beste periode voor een bezoek zijn de lente en herfst wanneer de bloemen en de kleuren van het gebladerte het er bijna magische plekken van maken. We zetten er enkele voor je op een rij waar wij vol verbazing doorheen hebben gelopen.

De tuin van Kasteel Trauttmansdorff

De enorm grote tuin van Kasteel Trauttmansdorff in Merano heeft op ons grote indruk gemaakt. Het park strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst 12 hectare en herbergt meer dan 80 botanische landschappen. Voor sommige is een dag te kort en bezichtigen het zelfs in twee dagen. Ieder jaargetijde exploderen er de kleuren van bloeiende bloemen en geven seizoen na seizoen een ander uiterlijk aan de tuinen.

Hier maak je een reis rond de wereld waar bloemen en planten van over de hele wereld zijn samengebracht. Bloemtapijten bedekken de vele terrassen en bedwelmende geuren zweven in de lucht. De tuinen liggen als een natuurlijk amfitheater in de schitterende bergomgeving van Zuid-Tirol. Vanwege het milde klimaat gedijen hier veel soorten waarvan sommige zeldzaam zijn. Ooit werden ze zelfs bewonderd door keizerin Sissi die hier sinds 1870 lange tijd verbleef.

Tuin van Kasteel Trautmansdorff in Merano Zuid-Tirol  tuinen en parken in Italië

Parco Giardino Sigurtà

In de buurt van het Gardameer ligt het Parco Giardino Sigurtà, een natuurlijke oase van grote waarde, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1407. Het was tijdens de Venetiaanse overheersing dat de familie Contarini het landgoed kocht. Vlakbij het hoofdgebouw werd een kleine geometrische tuin aangelegd voor wat ontspanning. Dit was de geboorte van het park, uitgegroeid tot een van de mooiste van Europa en heeft het meerder prijzen gewonnen.

Het park is een mix van geschiedenis, cultuur en natuur en werd door de jaren heen beheerd door verschillende eigenaren. De familie Sigurtà kocht het in 1941 en is nog steeds de huidige eigenaar. In 1978 werd het opengesteld voor publiek en sindsdien is het een favoriete bestemming onder botanici en natuurliefhebbers.

De grasvelden worden afgewisseld met bossen en eeuwenoude bomen. De bloei van een miljoen tulpen concentreert zich tussen april en mei. Deze tulpenvelden zijn wereldberoemd en bieden bezoekers een show van een geweldige kleurenpracht. De bekende rozenlaan bloeit van mei tot september. Achttien waterpartijen herbergen tussen juni en juli waterplanten. Verder kun je dwalen tussen zo’n 1500 taxussoorten en veelkleurige struiken.

Parco Giardino Sigurtà dichtbij het Gardameer in de Italiaanse regio Veneto tuinen en parken in Italië

Botanische tuinen van Villa Taranto

In de regio Piemonte vinden we aan de oever van het Lago Maggiore de botanische tuinen van Villa Taranto. Dit park beslaat een oppervlakte van 16 hectare en wordt doorkruist door lanen met een totale lengte van 7 km. De tuinen werden vanaf 1931 aangelegd in opdracht van de Engelse generaal Niel McEacharn. De Brit had een sterke passie voor plantkunde en was verliefd op Italië. Een prachtige Engelse tuin is het resultaat en is opengesteld voor publiek.

Duizenden planten en bloemen van over de hele wereld bloeien in verschillende delen. De tuin wordt gekenmerkt door een geordende en geometrische stijl. Mis de kans niet om zeldzame botanische soorten te bewonderen. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende herkenbare gebieden zoals kassen, terrastuinen, bloemperken en herbariums.

Foto @gmarcod91

De tuin van Isola Bella

Midden in het diepblauwe water van het Lago Maggiore bevinden zich de Borromeïsche Eilanden. Isola Bella is daar een van en voor ons een van de hoogtepunten van het meer. Het eiland wordt grotendeels ingenomen door de indrukwekkende Italiaanse tuin van het 17e -eeuwse Borromeo paleis.

In 1630 werd, in opdracht van Carlo III Borromeo, gestart met de bouw van het paleis en de enorme barokke Italiaanse paleistuin. Het ontwerp in de vorm van een schip midden in het meer, zal iedereen doen verbazen met zijn kleuren, beelden, fonteinen en obelisken. Witte pauwen lopen er vrij rond en sieren de groene grasmatten en geven allure aan het geheel.

Het Teatro Massimo is het belangrijkste monument van de tuin. Boven het geheel uit torent een standbeeld van de eenhoorn, het symbool van de familie Borromeo. Trappen geven toegang tot verschillende terrassen en bieden een uitzicht over de veelkleurige tuinen en het Lago Maggiore.

Isola Bella Lago Maggiore  tuinen en parken in Italië

Parco della Reggia di Caserta

Het park van het koninklijke Paleis van Caserta in de regio Campania is ongetwijfeld een van de mooiste van Zuid-Italië. Jaarlijks trekt het bezoekers uit de hele wereld. Water is een van de belangrijkste elementen van dit uitgestrekte park en creëert samen met de vegetatie een unieke en spectaculaire omgeving. Het park is verdeeld in twee delen en herbergt standbeelden, watervallen en fonteinen.

Enorm lange lanen verbinden een Italiaanse tuin met een Engelse tuin. In poelen zwemmen vissen en standbeelden verfraaien mythologische verhalen. Zo wordt Diana omringd door enkele nimfen en staat op het punt zich onder te dompelen in het water, terwijl Atteone ervan wordt beschuldigd te kijken naar de naakte godin. Hij is al gedeeltelijk veranderd in een hert en wordt omringd door opgewonden honden die hem in stukken zullen scheuren. 

Paleistuin en park van Caserta in de Zuid Italiaanse regio Campania
Booking.com

0 reacties op “Mooie tuinen en parken in Italië voor een bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.