Piemonte Stedentrip

Turijn: de verborgen parel in Italië

Turijn in Piemonte

Turijn is de hoofdstad van de Noord-Italiaanse regio Piemonte en heeft veel gezichten. Deze elegante stad met zijn brede lanen en pleinen, die omringd worden door schitterende gebouwen met arcades, kent een lange geschiedenis. Het is de thuisbasis van paleizen en koninklijke residenties waar beroemde mensen geschiedenis hebben geschreven. Het is een industriële metropool, een stad van innovatie, kunst en cultuur. Met zijn belangrijke en indrukwekkende erfgoed is Turijn een aanrader voor een ultieme Italiaanse stedentrip.

Terwijl veel buitenlandse toeristen de meest bekende steden zoals Rome, Venetië en Florence bezoeken, zijn het de Italianen die Turijn in hun hart hebben gesloten. Naast steden als Palermo, Napels en Genua staat Turijn bovenaan het lijstje van de meeste Italianen. Wij kunnen dit wel begrijpen, want van ons bezoek aan deze Piemontese hoofdstad hebben wij mooie herinneringen. Ontdek Turijn, een verborgen parel in Italië.

Korte geschiedenis van Turijn

Het waren de Romeinen die de stad Turijn hebben gesticht. De indrukwekkende Palatijnse Poort uit de tijd van keizer Augustus is hier een herinnering aan. Deze historische poort werd in de 1ste eeuw v.Chr. gebouwd toen de stad Augusta Taurinorum werd genoemd.

Een ander belangrijk moment in de geschiedenis is de zetel van de machtige Savoy-dynastie. Zij waren vastbesloten om Parijs en Wenen te overtreffen met de mooiste paleizen. Nog steeds staan ze in het middelpunt en zijn een belangrijke erfenis van 17e -eeuwse barokke architectuur. Later, ten tijde van de Franse bezetting, onder keizer Napoleon van 1798 en 1814, was het de bakermat van de Risorgimento, de periode van eenwording van Italië. In cafés werden plannen gesmeed door activisten om Italië te verenigen. En ja, Turijn was ook de thuisbasis van de Fiat en Lancia.

Turijn
Turijn
Turijn
Turijn

Piazza San Carlo van Turijn

Turijn staat bekend om zijn mooie en elegante pleinen. Piazza San Carlo wordt beschouwd als de ‘huiskamer van Turijn’. Het grote plein wordt omringd door prachtige gebouwen met in het midden het standbeeld van Emanuele Filiberto. De geschiedenis van het plein is onlosmakelijke verbonden met die van de Savoys die hun meesterwerken bouwden.

Opvallend zijn de tweelingkerken gebouwd in barokstijl. Die van San Carolo werd gebouwd in 1619 en de ander, Santa Cristina, in 1639.  In de twee rijen arcades aan de zijkanten, zijn stijlvolle winkels, restaurants en historische cafés gevestigd. Caffè San Carlo en Caffè Torino zijn het bekendst.

Turijn

Overdekte galerijen van Turijn

Turijn staat bekend om zijn historische galerijen en geven charme aan de stad. Ze bieden schaduw tegen de zon, maar zijn ook ideaal op regenachtige dagen. Historisch gezien werden ze gebouwd voor commerciële doeleinden, waar gegoede burgers in de 19e eeuw samenkwamen.  Galleria Umberto I werd in 1890 voltooid en is daarmee de oudste galerij in Turijn.

Dan is er nog Galleria Subalpina. Naast een mooie antiekwinkel, een boekhandel en een historische bioscoop (de oudste van Turijn), is een stop bij Caffè Baratti & Milano een must. Proef hier zeker de gearomatiseerde warme chocolademelk. Deze Turijnse klassieker is een ware smaaksensatie.

Tot slot is Galleria San Federico een uitgelezen plek om iets te gaan eten of neer te strijken voor een goed glas wijn of aperitief.

Turijn

Piazza Castello

Piazza Castello is het plein waar de stad sinds het Romeinse Rijk zich heeft ontwikkeld. Dit belangrijke plein heeft door de eeuwen heen steeds een ander uiterlijk gehad. Het was de architect Ascanio Vitozzie die het in 1584 opnieuw heeft ontworpen. Aan drie zijden vind je prachtige zuilengangen en belangrijke stadspaleizen. Zo staat hier het koninklijk paleis, het regeringspaleis, de koninklijke bibliotheek en het Arsenaal. Tot slot vormt Palazzo Madama het middelpunt en werd gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse poort. Het herbergt het Stedelijk Museum voor de oude kunst.

Het voormalig koninklijk huis ziet er van buiten misschien enigszins eenvoudig uit, maar binnen kun je je vergapen aan 26 schitterend ingerichte kamers. Daarnaast is er een grote collectie wapens en harnassen te zien. De bibliotheek is een van de meest indrukwekkende van Italië. Vergeet geen bezoek te brengen aan de prachtige koninklijke tuinen van Palazzo Reale.

Piazza Castello is een van de drukste pleinen van Turijn, want hier komen de vier belangrijkste verkeersaders samen, de Via Roma, Via Pietro Micca, Via Po en Via Garibaldi.

Turijn

Mole Antonelliana, symbool van Turijn

Symbool van de stad Turijn is de Mole Antonelliana. Het is misschien wel het beroemdste gebouw van de stad waarvan de 167 meter hoge torenspits de stad domineert. In eerste instantie werd het gebouwd als synagoge voor de joodse gemeenschap. Het was architect Antonelli die van la Mole het hoogste gebouw van Europa wilde maken. Vanwege allerlei tegenslagen is dit gedurfde project nooit gelukt. In 1889 werd het gebouw ingehuldigd.

In het gebouw zit tegenwoordig het Nationaal Filmmuseum gevestigd, waar je een reis door de geschiedenis van de cinema maakt. Een duizelingwekkende glazen lift brengt bezoekers naar de zogeheten Tempietto waar je vanaf 85 meter hoogte een schitterend panorama over Turijn hebt.

Turijn
Turijn Parco Valentino

Egyptisch museum

Op korte afstand van Piazza San Carlo bevindt zich het Egyptisch Museum. Hier kun je werken van onschatbare waarde bewonderen en waar je buiten Caïro geen betere collectie Egyptische mummies kunt vinden. Het museum werd al opgericht in 1826 en zit nu gevestigd in Palazzo dell’Accademia delle Scienze. De museumcollectie bestaat uit meer dan 30.000 stukken waaronder beelden van farao’s, sarcofagen, grafzuilen, juwelen en allerlei voorwerpen.

Parco Valentino en zijn middeleeuwse dorp

Wij maakten een aangename wandeling langs de rivier de Po. Een lange promenade biedt de mogelijkheid om de bruisende stad even achter je te laten. We passeren het groene stadspark Parco Valentino met aan de rand van het water een compleet nagebouwd middeleeuws dorp. Er is een kasteel en er zijn ateliers van ambachtslieden en winkels. In eerste instantie werd het gebouwd in 1884 voor een tentoonstelling, maar de nagebouwde borgo is nooit meer afgebroken. De stadsgeluiden zijn ver weg en we kijken over de rivier naar voorbijgaande roeiers.

In het hart van dit stadspark staat het schitterende Castello del Valentino, dat door UNESCO is opgenomen op de lijst van Werelderfgoed-locaties samen met ander Piomentese Savoy-paleizen. In de 16e eeuw was dit een residentie van Maria Chirstina van Frankrijk.

Turijn
Turijn Parco Valentino
Turijn Parco Valentino
Turijn Parco Valentino

Nationaal Automuseum 

Het Nationaal Automuseum bevindt zich verderop langs de Po en ligt verder weg van het historisch centrum. Een zeer uitgebreide tentoonstelling geeft een reis door de geschiedenis van de auto. Uiteraard wordt er speciaal aandacht geschonken aan de autofabrieken in Turijn. Autoliefhebbers zullen verbaasd staan van de hoeveelheid antieke en klassieke auto’s. Er zijn er meer dan 200 van de meer dan 80 merken te bewonderen.

Heiligdommen van Turijn

Een van de belangrijkste heiligdommen is de kathedraal van San Giovanni Battista. Deze werd gebouwd eind 15e eeuw. In de 17e eeuw werd deze kathedraal geherstructureerd om de koepel van de Heilige Lijkwade toe te voegen. Het topstuk is de Santa Sindone, de heilige lijkwade. Een andere kerk die een bezoek waard is, is die van San Lorenzo met zijn ongewone koepel die meer lijkt op een caleidoscoop. De barokke bedevaarskerk Santa Maria Consolatrice wordt in de volksmond ook wel La Consolato genoemd. Het interieur is rijkelijk versierd. 

Turijn is een prachtige stad met zijn verfijnde architectuur, barokke gebouwen, elegante winkels en prestigieuze cafès. Tevens herbergt de stad uitstekende musea waarvan sommige goed op de Italiaanse kaart zijn gezet. De afwisseling van cultuur en heerlijke gastronomie maakt Turijn een verrassende stedentrip.

Leuke activiteiten die direct te boeken zijn

Hotels in Turijn met laagste prijsgarantie

Booking.com

0 reacties op “Turijn: de verborgen parel in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.