Ligurië

Verrassende Cinque Terre activiteiten voor iedereen

Riomaggiore Cinque Terre Ligurië

Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso zijn vijf kustdorpen gelegen langs de schitterende Ligurische kust. Over de gehele wereld staan ze bekend als de Cinque Terre. Vanwege hun unieke geografische ligging, in het meest ongerepte natuurlijke deel van de regio Ligurië, en de schoonheid van ieder dorp, staat de Cinque Terre sinds 1997 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Cinque Terre Nationaal Park

De vijf dorpen, die zich met al hun kracht vastklampen aan de steile kliffen en uitkijken over zee, maken deel uit van het Cinque Terre Nationaal Park. Wandelend over adembenemende paden langs steile kliffen, is het een van de meest mooie wandelingen die we ooit hebben gemaakt. Ademloos word je van de uitzichten, de een nog mooier dan de ander.

Dankzij de bijzondere ligging hebben de dorpen hun oorspronkelijke kenmerken zo goed als behouden. De hellingen van de bergen, in dit gedeelte van de kust van La Spezia, zijn ruig en lijken recht in zee te duiken. Spectaculair klampen kleurrijke dorpen zich vast aan de rosten en baaien en zijn de oude vissershuizen een lust voor het oog.

Cinque Terre Nationaal Park Manarola

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw waren de vijf dorpen vrijwel onbekend bij toeristen. Ze waren moeilijk bereikbaar. Nog steeds is het niet raadzaam om de auto mee te nemen. Hier zijn het de treinen en de boten die de vijf dorpen met elkaar verbinden.

Er is natuurlijk al veel over de Cinque Terre geschreven, maar wij zetten nogmaals uiteen wat er te zien en te doen is met direct links voor boekingen van wandelingen, wijnproeverijen, kookworkshops, boottochten en andere activiteiten.

Monterosso Cinque Terre Nationaal Park in Ligurië

Riomaggiore, wijn en spectaculaire vaartochten

De huizen van het dorp Riomaggiore vallen op met hun typische Ligurische kleuren. Dit is het meest zuidelijkste dorp dat direct aan zee ligt. Volgens historici dateert de eerste nederzetting uit de 8ste eeuw en kreeg zijn huidig uiterlijk vanaf de 13e eeuw.

Ingeklemd tussen twee steile heuvels die schuin aflopen naar zee, wordt het dorp gekenmerkt met zijn gele, rode en okerkleurige torenhuizen. Het dorp is betoverend, maar de omgeving waarin het zich bevindt niet minder. Een wandeling door de smalle straatjes is fantastisch en waar je de mooiste foto’s kunt schieten. In het haventje dobberen bootjes in het kristalheldere water en op de heuvel staat een oud kasteel. Mis niet de mooie parochiekerk van San Giovanni Battista.

Cinque Terre Riomaggiore

Vanaf Riomaggiore loopt een wandelpad, de Via dell’Amore, uitgehouwen in de rotsen in de richting naar Manarola.

Wijnproeverij en pestoworkshop in Manarola

Een van de beroemdste dorpen met zijn pastelkleurige huizen is Manarola. De oorsprong van het huidige dorp gaat terug tot de 13e eeuw. Sindsdien was het al een belangrijke producent van wijn en olie. De likeurwijn Sciacchetrà wordt nog steeds veelvuldig geschonken.

Men vermoedt dat de naam Manarola verwijst naar magna roea, of magna rota, een groot wiel van een watermolen. Het dorp beschikt nog steeds over een oude oliemolen dat gerenoveerd is.

Het historisch centrum herbergt de San Lorenzo kerk, gebouwd in 1338 in Ligurisch-gotische stijl. Een wandeling door het dorp kan bijna niet anders dan eindigen in het oude haventje of het strandje. Vanaf hier heb je schitterende uitzichten.

Manarola Cinque Terre Ligurië

Het hooggelegen Corniglia

Corniglia is het enige dorp zonder haven en gebouwd op een ‘natuurlijk balkon’ op ongeveer 90 meter hoogte. Door zijn geografische ligging onderscheidt Corniglia zich van de andere vier dorpen. Het dorp is gesticht tijdens het Romeinse Rijk.

Om Corniglia te bereiken, beklommen wij de Lardarina met 377 traptreden. Slenteren door de schilderachtige staatjes is een ervaring die je niet mag missen. Vanaf de uitkijktoren heb je het mooiste panorama. Midden in het hart staat de prachtige San Pietro kerk, daterend uit de 14e eeuw.

Cinque Terre , Ligurië , Corniglia

Vernazza, het mooiste dorp van de Cinque Terre

Gebouwd op een klif ligt Vernazza er nu vredig bij, terwijl het in het verleden het vertrek- en aanlegplek was van strijdende zeelieden om de Saracenen te weren. Het dorp heeft lange tijd zijn zeevaarttraditie behouden, waar belangrijke historische figuren aan land zijn gegaan. Het dorp behoort tot de familie van de gerenommeerde organisatie ‘I Borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië.

Vernazza ligt genesteld in een kloof tussen hoge kliffen. De kleurrijke huizen lijken op elkaar gestapeld en de hoofdstraat mond uit op een schilderachtig pleintje. In het haventjes dobberen bootjes in het heldere zeewater. Bewonder de mooie kerk van Santa Margherita di Antiochia, maar ook zeker de uitkijktoren en het Doria-kasteel.

Vernazza Cinque Terre

Activiteiten vanuit en in Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het meest noordelijke dorp van de Cinque Terre en tevens het grootste. Dit dorp wordt in tweeën gedeeld door de heuvel van San Cristoforo. Het middeleeuwse deel is door de tijd nagenoeg intact gebleven en waar je in de straatjes het gevoel van ‘la dolce via’ kunt opsnuiven.

In de omringende heuvels scheiden handgemaakte muurtjes de vele terrassen. Citroenbomen, wijnstokken en olijfgaarden gedijen hier uitstekend. Bovenop een steile rots staat de middeleeuwse Torre Aurora, gebouwd om het plaatsje te beschermen tegen aanvallende piraten. De twee prachtige stranden worden schoongespoeld met kristalhelder zeewater.

Monterosso al Mare Cinque Terre

Wandelen in het Cinque Terre Nationaal Park

In het Nationaal Park van de Cinque Terre kun je de mooiste wandelingen van Italië maken en volgens sommige zelfs ter wereld. Een netwerk van paden op verschillende niveaus en lengtes verbindt de dorpen met elkaar. Omring jezelf met bossen, mediterraan maquis en volg geitenpaadjes die je naar heiligdommen leiden.

Booking.com
Cinque Terre

0 reacties op “Verrassende Cinque Terre activiteiten voor iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.