Ligurië

Een gids om te wandelen in de Cinque Terre

Gekleurde huizen van Corniglia
DiscoverCars.com

Wandelen in het Parco Nazionale delle Cinque Terre is een van onze hoogtepunten aan de Ligurische kust. Het rotsachtig kustgebied heeft misschien wel de mooiste wandelpaden van Italië. De Cinque Terre verwijst naar de vijf dorpen die zich vastklampen aan de rand van de torenhoge kliffen. De wandelpaden bieden de mogelijkheid om te wandelen in de Cinque Terre van dorp naar dorp en onderweg te genieten van adembenemende uitzichten.

UNESCO Werelderfgoed

De Cinque Terre, UNESCO Werelderfgoed sinds 1997, heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraad. Het wandelnetwerk staat open voor het publiek na aankoop van een Cinque Terre Card. Tijdens het lopen wordt je omringd door de prachtige ongerepte natuur en getrakteerd op de meest adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee.

grape harvest in vernazza

Sentiero Azzuro

Een van de beroemde wandelpaden is de Sentiero Azzuro (blauwe pad), dat alle vijf dorpen aandoet: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De route van smalle paden gaat langs wijngaarden, olijfbomen en wederom prachtige uitzichten op zee of op een van de vijf dorpen. Vanwege het kwetsbare en steile landschap van dit gebied en de klimaatverandering van de afgelopen jaren, kan het voorkomen dat sommige gedeelten van de route zijn afgeslopen.

Tijdens ons verblijf was een gedeelte niet toegankelijk door de zware regenval, dat de week ervoor had plaatsgevonden. Het is dan te gevaarlijk om te wandelen over de smalle geitenpaden.

Red Trail, Upper Trail of High Trail

Voor ons was de Red Trail, ook bekend als de Upper Trail of High Trail, het spectaculairst. Het pad van 40 km loopt tussen Levanto en Porto Venere. De paden gaan langs de hoger gelegen dorpen en heiligdommen. Op deze route kom je minder wandelaars tegen en kun je genieten van prachtige panorama’s.

Wandelen in de Cinque Terre
Wandelen in de Cinque Terre

Via dell’Amore

Voor diegene die liever over een verhard aangelegd pad loopt, is er de Via dell’Amore. ‘De weg van de liefde’ verbindt Riomaggiore en Manarola en is slechts een kilometer lang en ligt hooggelegen boven zee. Oorspronkelijk is de Via dell’Amore uit nood ontstaan, maar niet met liefde in het achterhoofd. Tussen 1926 en 1928 werd er een spoorlijn aangelegd tussen de dorpen. Om buskruit op veilige afstand van de twee dorpen te houden werd er een magazijn gebouwd. Om naar deze centrale opslagplaats te komen is er een weg aangelegd, die later versterkt werd door de lokale bevolking. De twee zeer geïsoleerde dorpen zijn nu makkelijk toegankelijk geworden.

helicopter work

Men zegt, en volgens ons heeft de commercie daarin een handje geholpen, dat deze nieuwe weg een ontmoetingsplek werd voor jonge mannen en vrouwen uit Riomaggiore en Manarola. Sindsdien staat het bekend met de naam Via dell’Amore. Al decennialang is de Via trouw gebleven aan zijn naam en hebben tal van verliefde stellen uit alle hoeken van de wereld over ‘De weg van de liefde’ gelopen.

Ongeveer halverwege de Via dell’Amore zit een bar. Dit was vroeger het magazijn voor het buskruit. Tegenwoordig is het een gezellig caffè waar je kunt genieten van een aperitivo met een spectaculair uitzicht op de kustlijn en de turquoise zee.

sunset in riomaggiore

Autovrij

Mocht je na een wandeling te moe zijn om verder te gaan, dan kun je altijd de trein, bus of boot pakken. Houd er rekening mee dat de Cinque Terre vrijwel autovrij is. Zonaanbidders gaan graag naar Monterosso voor het mooie strand. De winkels blijven meestal geopend tot in de avond en er zijn tal van restaurants en pizzeria’s waar een ruime keus, van vooral vis, op het menu staat. Heerlijk om hier een lokale wijn als Sciacchetrà bij te drinken.

Ben je op zoek naar een dosis avontuur en het goede leven waar de Italianen zo van houden, dan ben je in de Cinque Terre helemaal op je plaats. Het is ook niet voor niets een van de beroemdste vakantiebestemmingen van Italië!

Hotels in de Cinque Terre

Booking.com

1 reactie op “Een gids om te wandelen in de Cinque Terre

  1. Tinka Pothaar

    Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.