Le Marche

Servigliano: de Ideale Stad in Le Marche

Servigliano in Le Marche

Servigliano behoort tot de mooiste dorpen van Italië en ligt in de prachtige Italiaanse regio Le Marche. Het plaatsje onderscheidt zich van de andere vestingstadjes in de regio, omdat het niet de klassieke middeleeuwse structuur heeft. Servigliano staat ook wel bekend als de ‘Ideale stad’. Maak kennis met deze parel in het achterland van de provincie Fermo.

Korte geschiedenis van Servigliano

Servigliano is bijzonder. Het historisch centrum ontwikkelde zich op een vlakte en wordt omsloten door een bijna perfecte vierkante stadsmuur. Dit zie je nergens, althans niet in de regio Le Marche. De ligging van het dorp is niet altijd hetzelfde geweest. Door de oude Romeinen werd het dorp gesticht op een nabijgelegen heuvel. Toen droeg het de naam Castel San Marco dat later door haar inwoners vanwege een aardverschuiving werd verlaten. Dit leidde tot de verdwijning van het dorp.

Het dorp werd door paus Clemens herbouwd en omgedoopt tot Castel Clementino. Pas met de eenwording van Italië kreeg het in 1863 de naam Servigliano. Tussen 1915 en 1955 was het dorp zelfs nog een gevangenkamp en tijdens WOII een concentratiekamp. Tegenwoordig is het een vredig dorp dat bezoekers met open armen ontvangt.

dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio

Ideale stad

De titel ‘Ideale Stad’ heeft Servigliano gekregen vanwege de 18e -eeuwse structuur met een geometrisch stratenpatroon en een groot centraal plein. De gebouwen zijn geïnspireerd op Romeinse huizen die op hun beurt geordend langs twee hoofdwegen zijn gebouwd.

Wij waren aangenaam verrast door de bijzondere stedelijke structuur. Als je door een van de drie toegangspoorten loopt valt de harmonie van een elegant en eenvoudig geometrisch stratenpatroon op. Twee hoofdstraten, van west naar oost en van noord naar zuid, kruizen elkaar bij de 18e -eeuwse San Marco kerk geflankeerd door de klokkentoren. De gevel van het heiligdom is in neoklassieke stijl en binnen worden de relikwieën van San Servigliano en San Gualiero bewaard. Palazzo Pubblico met zijn dubbele portiek is een bijzonder gebouw. Net zoals het nabijgelegen Palazzo Filoni Cecchiotti.

Het is stil en rustig in de straatjes als we een rondwandeling maken. Het dorp is klein van formaat en voor we het weten staan we weer op de centrale Piazza Roma.

Buiten de muren van het historisch centrum vind je het Vredespark, een groene ruimte dat eerder het concentratiekamp was. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Aan het einde van de WOII wisten de meeste mensen die opgesloten zaten te ontsnappen, mede dankzij de hulp van de families in Servigliano en naburige steden. Nu is het een plaats van vreugde en amusement.

Wie meer wil weten over deze periode kan een bezoek brengen aan Casa della Memoria die de gebeurtenissen vertelt over de gevangenis en het concentratiekamp. Het museum zit gevestigd in het oude treinstation.

dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio
dorp Servigliano in Le Marche regio

Omgeving van Servigliano

Niet ver van Servigliano ligt het gehucht Piane di Falerone dat bekend staat om het archeologische gebied Falerio Picenus. Hier bevond zich ooit een oude Romeinse stad. Teruggevonden zijn openbare en religieuze gebouwen, een theater, een groot waterreservoir en grafmonumenten.

Evenementen in Servigliano

Het dorp Servigliano staat bekend om een belangrijk jaarlijks evenement dat in augustus plaatsvindt. We hebben het over de Palio waarbij vijf districten met paarden tegen elkaar strijden. Het houtgestookte polentone-festival en het kastanje-festival zijn twee culinaire evenementen die in oktober worden gehouden. Olie en wijnen worden rijkelijk gebruikt en gedronken, ze zijn het resultaat van een lange wijntraditie. Bezoek je het dorp op een ander moment, laat je dan verleiden tot enkele culinaire lekkernijen die de regio kent. Bijzonder lekker is de vincisgrassi, een huisgemaakte lasagne.

Kortom Servigliano is een klein schilderachtig dorp, maar absoluut een aanrader voor een bezoek. Al is het alleen al vanwege zijn bijzondere layout dat je nergens anders zult aantreffen in de gehele regio. Bewonder architectonische schoonheden, geniet van de rust en trakteer jezelf op een heerlijk lokaal gerecht met een bijpassende wijn.

0 reacties op “Servigliano: de Ideale Stad in Le Marche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.