Lombardije Trentino - Alto Adige

Het Idromeer: een avontuurlijke ontsnapping in Noord-Italië

Het Idromeer, of zoals de Italianen het noemen het Lago d’Idro, is een bergmeer gelegen in de provincie Brescia op de grens met Trentino. Verscholen tussen hoge bergtoppen is het een perfecte bestemming voor een dagje uit, of nog beter om er je vakantie door te brengen. Op uitnodiging van Lake Idro Travel en Consorzio Lago d’Idro bezochten wij een paar dagen het Idromeer, een avontuurlijke ontsnapping in Noord-Italië en wij waren compleet verrast.

Niet ver van de Noord-Italiaanse steden zoals Milaan, Bergamo, Brescia, Verona, Trento en net iets ten westen van het drukke Gardameer is het Idromeer een verborgen paradijs. Het meer biedt een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Samen met onze gids Marije van Lake Idro Travel verkenden wij de oevers rond het meer.

Wandelen en fietsen rond het Idromeer

De prachtige natuur nodigt je uit om eropuit te trekken. Het is een schatkamer van biodiversiteit met tal van plant- en diersoorten. We maken een schitterende wandeling en een fietstocht rond het meer. De ongerepte natuurlijke omgeving is adembenemend mooi. Bossen, imposante bergen en uitgestrekte velden weerspiegelen in het glinsterende water. Diverse paden bergopwaarts leiden de echte outdoor liefhebbers naar indrukwekkende uitkijkpunten. Wij blijven aan de oever en strijken neer bij een van de vele uitstekende bars voor een uitgebreide aperitivo.

Opvallend is de rust dat het Idromeer uitstraalt. In tegenstelling tot de andere Noord-Italiaanse meren zoals het Gardameer, het Comomeer of het Lago Maggiore is het er stukken rustiger. Voor ons een ideale bestemming, zonder er al te veel mensenmassa’s tegen te komen. Zelfs op de strandjes is het aangenaam vertoeven om er te zonnebaden en een duik in het water te nemen.

Het Idromeer
Het Idromeer
Het Idromeer
Het Idromeer
Het Idromeer
Het Idromeer
Het Idromeer

Paragliden met Borgo Volo Tandem boven het Idromeer

Vanwege een uitstekend klimaat en een constante wind kun je hier van hartenlust zeilen, surfen, kitesurfen maar ook rotsklimmen en paragliden. ’s Morgens vroeg slingeren we in de auto bergop voor een tandem sprong met Borgo volo tandem die verschillende mogelijkheden voor paragliden aanbiedt. John maakte een avontuurlijke spectaculaire vlucht van ruim 20 minuten waarbij je een fantastisch uitzicht hebt over de mooie omgeving van het meer en het indrukwekkende berglandschap. Zwevend en vrij als een vogel is dit wel een unieke manier om van bovenaf de prachtige groene omgeving te verkennen.

Het Idromeer
Het Idromeer
Foto’s Borgo Volo Tandem

De boot is natuurlijk een goed alternatief om op een ontspannen en aangename manier het meer te bewonderen. Roei bijvoorbeeld in een kano naar verborgen hoekjes of vaar met een boot naar verschillende bestemmingen zoals Crone, Vantone, Anfo, Vesta en Baitoni.

Vanuit ons verblijf, Tre Capitelli, worden we iedere dag getrakteerd op de meest mooie uitzichten. Dit bungalowpark beschikt over diverse vakantiewoningen en vakantieappartementen. Het is een perfecte uitvalsbasis om tal van bezienswaardigheden te bezoeken.

Het Idromeer Crone
Het Idromeer Crone
Het Idromeer

Rocca di Anfo

Op korte afstand van Tre Capitelli ligt Rocca di Anfo. Een majestueus fort gelegen op de westelijke oever dat vanaf het meer naar de top van de Monte Censo klimt. Dit versterkte complex werd gebouwd in de 15e eeuw door de Venetiaanse Republiek. In de tijd van Napoleon is het verder uitgebreid en werd het uiteindelijk het grootste fort van Napoleon in Italië. Met de annexatie van Trentino in 1919 verloor het zijn functie als bolwerk. Tot 1975 bleef het een militair terrein.

Tegenwoordig is Rocca di Anfo een belangrijk nationaal monument van groot historisch belang. Een gids leidt ons rond door het imposante complex. Loopbruggen, trappen en ondergrondse paden verbinden kazernes, kruitmagazijnen en tal van andere ruimtes. Een rondleiding is zeker aan te bevelen, want zo leer je meer over de omgeving en de geschiedenis van dit bouwwerk.

Het Idromeer
Het Idromeer
Foto’s Rocca di Anfo Lake Idro Travel

Bondone

Het dorp Bondone neemt bezoekers mee op reis terug in de tijd. Dit middeleeuws dorp is onderdeel van de ‘I Borghi più belli d’Italia’ oftewel de mooiste dorpen van Italië en is gebouwd op een panoramisch natuurlijk balkon. Vanaf 720 meter hoogte kijkt Bondone uit over het Idromeer, de bergen en omliggende valleien.

Langs de geplaveide straatjes staan oude gebouwen die getuige zijn van een lange geschiedenis. Opvallend is de typische bergarchitectuur van de huizen die harmonieus opgaan in de omringde natuurlijke omgeving. Bondone ademt rust en authenticiteit uit en een wandeling door het centro storico is een must. Een lokale gids vertelt ons meer over de historie van Bondone en het eeuwenlange zware bestaan van haar inwoners.

Het dorp staat bekend om de houtskoolbranders die zo’n acht maanden van het jaar in de bossen leefden. In het voorjaar verliet men het dorp en trokken de mensen de dicht begroeide bossen in om hout te kappen en houstskool te produceren. Tot de jaren 50 van de vorige eeuw werd dit beroep uitgevoerd en een bronzen beeld op het centrale plein verwijst naar deze periode.

Het Idromeer Bondone
Het Idromeer Bondone
Het Idromeer Bondone
Het Idromeer Bondone

Kasteel van San Giovanni

Dichtbij Bondone kijkt het kasteel van San Giovanni van grote hoogte uit over het Idromeer en omgeving. We volgen een bospad vanaf de parkeerplaats naar het kasteel. We wandelen over de oude loopbrug, openen de dikke houten deur en betreden het complex. Eenmaal binnen doet het bouwwerk onmiddellijk denken aan mysteries en daden van dappere ridders.

Het castello werd gebouwd in de 12e eeuw bovenop de overblijfselen van een Romeinse nederzetting. Tot ongeveer 1700 is het bewoond geweest en raakte daarna in verval. Tegenwoordig is het deels schitterend gerestaureerd en wordt het gebruikt als locatie voor evenementen en tentoonstellingen.

Het Idromeer Bondone
Het Idromeer Bondone
Het Idromeer Bondone

Ampola waterval

Een trekpleister in de directe omgeving van het meer is de Ampola-waterval in Storo. Van tientallen meters hoogte stort de waterval naar beneden en is een natuurlijk spektakel. Tijdens warme zomerdagen biedt het koude water verkoeling. Het kan er zomers druk zijn, dus is het raadzaam om er ’s morgens op tijd naar toe te gaan.

Het Idromeer

Bagolino

Het middeleeuwse dorp Bagolino ligt verscholen in de bergen boven het Idromeer, om precies te zijn in Valle Sabbia. Dit dorp heeft nog steeds zijn oude charme van vervlogen tijden behouden. Het dorp valt op door zijn typisch middeleeuwse uitstraling, gekenmerkt door smalle kronkelende straatjes waarlangs oude huizen staan met elegante portieken. Geplaveide straatjes leiden je naar verborgen pleintjes en fraaie uitzichten. Via Portici was de hoofdstraat waar voornamelijk handel werd gedreven.

De charme van het dorp wordt verrijkt door de elegante smeedijzeren balkons en de muurschilderingen. De kerk van San Giorgio, gebouwd in de 17e eeuw, domineert het historisch centrum. Het heiligdom wordt door de inwoners ook wel de ‘Kathedraal in de bergen’ genoemd en is van verre te zien hoe het boven de daken uitstijgt.

Bagolino Het Idromeer
Bagolino Het Idromeer
Bagolino Het Idromeer
Bagolino Het Idromeer
Bagolino Het Idromeer
Bagolino Het Idromeer
Foto’s Bagolino Lake Idro Travel

Onvergetelijke vakantie aan het Idromeer

Het Idromeer heeft alles in huis voor een onvergetelijk vakantie voor jong en oud. Van historische architectuur tot indrukwekkende monumenten en van ongerepte natuur tot authentieke dorpen. Maar ook voor allerlei activiteiten zoals zwemmen, zeilen, fietsen, wandelen, rotsklimmen en bijvoorbeeld paragliden. Het is allemaal te vinden aan dit bergmeer. Kortom het Idromeer biedt voor elk wat wils in een schitterende omgeving enigszins buiten de gebaande paden. Wij hebben nog lang niet alles gezien, dus vind je ons snel terug aan dit prachtige Noord-Italiaanse meer.

Tip: er is een ruime keuze aan vakantiehuizen, appartementen en campings. Voor meer accommodaties neem je een kijkje op Lake Idro Travel en maak een keuze uit een uitgebreid geselecteerd aanbod van uitstekende vakantieverblijven.

Met dank aan Lake Idro Travel en Consorzio Lago d’Idro.

2 reacties op “Het Idromeer: een avontuurlijke ontsnapping in Noord-Italië

  1. BRIGITTE VERHAAR

    Mooi verslag
    Wij komen al ruim 20 jaar in Anfo op camping Pilu en het is heerlijk vertoeven daar!

  2. Rob Borsboom

    Dit verslag verklaart waarom wij meer dan 30 jaar een plekje aan het water op camping Belvedere aandeden. Onze kinderen willen nu ook nog steeds zelf naar dit prachtige meer op vakantie. Zelf reizen wij met onze camper nu verder door Italië maar komen elk jaar toch weer even buurten (thuiskomen) op doorreis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.