Gardameer Lombardije Veneto

Offbeat Zomerreis in Italië: Gardameer

In Italië is de zomer de tijd van het jaar, waarin inwoners van grote steden hun toevlucht zoeken in de koele berglucht of een verfrissende duik in zee maken. In de maanden juli en vooral augustus zijn weinig Italianen in de grote steden te vinden. De dan nog aanwezige Italiaans sprekenden, zijn waarschijnlijk afkomstig uit Albanië en Roemenië.

Veel Italianen bezitten een 2de huis in een populaire vakantiebestemming of keren jaar na jaar terug naar hun favoriete vakantieplek. Voor ons als expats, is het leuker om verschillende locaties te verkennen. Aangezien Italië volop interessante bestemmingen heeft, is er genoeg te ontdekken in het land van la dolce vita.

Wij geven je graag een suggestie voor een offbeat reis in Italië in een gebied dat doorgaans druk, druk, en nog eens druk is. Niet de gebruikelijke aanbevelingen, maar locaties waar de gemiddelde toerist zelden komt. Door ons lange verblijf aan het Gardameer, weten wij precies waar je moet zijn om de drukte tijdens het hoogseizoen te ontlopen en te genieten van mooie stukjes Bella Italia.

Punta San Vigilio

Het schiereiland Punta San Vigilio ligt direct ten westen van Garda. Dit is volgens ons een van de mooiste baaien van het Lago di Garda. Een grote olijfboomgaard omzoomt de prachtige Baia delle Sirene, waar je heerlijk kunt zwemmen. Op deze fascinerende plek op een landtong wandel je via een oude laan, tussen eeuwenoude cipressen naar de prachtige Villa San Vigilio. Wanneer je doorloopt naar het einde, kun je genieten van een idyllische kleine haven met hotel, restaurant en een terras aan het water. Wie het zich kan veroorloven, overnacht in de Locanda San Vigilio. Anders drink je hier gewoon een cappuccino of een spritz-aperol.

Offbeat Zomerreis in Italië

San Zeno di Montagna

Rij je iets verder door, vanaf Punta San Vigilio richting Torri del Benaco, kun je via een mooie weg, die via Costermano gaat, naar het 25 km noordelijker gelegen bergdorp San Zeno rijden. De rit is prachtig en voor diegene die van lekker eten en drinken houdt is Casa degli Spirit zeker aan te bevelen. Vanuit de eetzaal en op het terras boven het meer is het uitzicht adembenemend. De keuken is meer dan eens bekroond.

Offbeat Zomerreis in Italië

San Zeno wordt vooral in de winter veel bezocht door Italianen, omdat het een wintersportplaats is.

Torri del Benaco

Een andere rustige plaats aan de oostoever van het meer is Torri del Benaco. Het plaatsje heeft een haven die ver het dorp inloopt. In het komvormige bekken liggen kleine gekleurde vissersboten naast elkaar. Vanaf de haven lopen een paar straatjes het oude plaatsje in. Hier is het vaak rustig. Wij eten regelmatig een pizza bij een van de gezellige restaurants met hun terrassen boven het water.

In Torri del Benaco valt het Scaligerkasteel direct op. Tegenwoordig is het een volkskundig museum. In de vertrekken van het kasteel kun je zien, hoe het leven er aan het Gardameer uitzag voor de komst van het toerisme, toen visvangst en olijventeelt nog de belangrijkste bronnen van inkomsten waren.

Offbeat Zomerreis in Italië

Borghetto di Valeggio sul Mincio

Niet aan het meer, maar meer landinwaarts, ongeveer 20 minuten rijden vanaf Peschiera del Garda ligt Borghetto di Valeggio sul Mincio. Via een Strada del Vino bereik je dit fraaie dorp dat slechts uit een paar huizen en watermolens bestaat. Sommige watermolens werken nog steeds. De mooie en goed bewaarde gebouwen maken een betoverende indruk.

In Borghetto di Valeggio sul Mincio vind je een van de beste restaurants in de regio: Antica Locanda Mincio. Tip: Reserveren! Tot voor kort was deze zaak slechts een achterkamer in een kruidenierswinkel, maar de regionale producten en de keuken van de familie Cressoni vielen zo goed in de smaak, dat de familie een osteria heeft geopend.

Offbeat Zomerreis in Italië

Castellaro Lagusello

Ongeveer 19 km ten zuiden van Peschiera del Garda ligt het pittoreske dorp Castellaro Lagusello. Dit kleine en rustige dorp is ommuurd en toegankelijk via een brug en brede deur. Het dorp biedt vele verrassingen, waaronder een panoramisch uitzicht en historische gebouwen. Het dorp heeft een prachtig historisch centrum dat goed bewaard is gebleven.

Offbeat Zomerreis in Italië

Tip: Eet bij café Dorsé aan de Via Castello het locale brood Fugasì. Er is keuze uit verschillende toppings.

Solferino en San Martino della Battaglia

Enkele kilometers ten zuiden van Desenzano liggen Solferino en San Martino Battaglia. Het gebied rond het Lago di Garda is het toneel geweest van vele militaire conflicten. Tot de bloedigste veldslagen behoren de Slag van San Martino della Battaglia en die van Solferino. In de San Pietrokerk van Solferino zijn 7000 schedels bewaard gebleven die waarschuwen voor de verschrikkingen van een oorlog.

Gardone Riviera

Zelfs in het hoogseizoen zijn de cafés aan de Gardone Riviera niet vol, er is altijd wel een tafel te vinden die vrij is. Geniet van de mensen die aan je voorbij flaneren. Maar het allermooiste van Gardone zijn de parken en tuinen. Als je van de oever via de steile wegen en straatjes omhoog loopt, wandel je in de schaduw van cipressen en magnolia’s. De tuinen, de statige villa’s en oude hotels zijn werkelijk prachtig.

Santuario di Montecastello

Hier geniet je van een prachtig uitzicht over het Lago di Garda. De plek is bereikbaar via een omhoog lopende weg vol haarspeldbochten. Heb je behoefte aan beweging, dan kun je te voet in ongeveer een uur van Gardone naar San Michele omhoog lopen. Het pad wordt aangegeven vanaf het Vittoriale.

Piève

Het middeleeuws dorp Piève staat bekend om haar griezelterrassen. Dit hooggelegen dorp is met zijn nauwe steegjes en met prachtige bloemen aan de balkons, misschien wel het mooiste oude plaatsje bij het meer. Je kijkt hier langs rotswanden 450 meter loodrecht omlaag naar het Gardameer. Het dorp is met de auto bereikbaar over de steile en smalle weg door de Brasa-Schlucht. Geloof ons, een spannend avontuur, die James Bond je is voorgegaan.

Tenno en Lago di Tenno

Aan de noordoever van het Gardameer bereik je via een 6 kilometer lange bochtige weg, die je omhoog voert, het middeleeuws fraai gerestaureerde plaatsje Tenno. Vanuit Tenno kun je een prachtige wandeling over het Sentiero del Salt maken naar Canale di Tenno.

Als je nog een paar kilometer verder de bergen inrijdt, kom je bij het Lago di Tenno, een donkergroen bergmeer met een klein strand.

Arco

Een paar km boven de plaats Riva ligt het dorp Arco. Als je Arco nadert, zie je direct bovenop een rots, de resten van het kasteel van Arco hoog boven het stadje uitsteken. Vanuit het historisch centrum van Arco, kun je de overblijfselen van het kasteel, via een mooie wandeling van een half uur bereiken. Eenmaal boven op de 273 meter hoge en steile rotswand heb je een fantastisch uitzicht. Het kasteel is te bezichtigen, en in de vertrekken die nog behouden zijn kun je nog enkele fresco’s uit de 14e eeuw bekijken.

6 reacties op “Offbeat Zomerreis in Italië: Gardameer

 1. Arco is mooi, zeker vanwege het “rotsklimmen – arrampicare”. Langs de Sarca is het mooi hardlopen en fietsen naar Torbole :).. un arcese DOC

 2. pieterarnolli

  Dat is zeker waar Saskia. In het gebied rondom Arco wordt veel gesport zoals: bergbeklimmen, mountainbiken en hiking. Goede tip om langs de Sarca te hardlopen en te fietsen.

 3. Ik kan uw post zonder mr niet lezen. google translate, maar dat is ok …. uw foto’s zijn geweldig!

 4. pieterarnolli

  Thank you Diana!

 5. Tinka Pothaar

  Wat een prachtige dorpjes en plekjes: dit is wel een veel mooiere kant van het Gardameer….
  Ciao!

  • pieterarnolli

   Dat is het zeker Tinka en de lijst kan verder aangevuld worden met prachtige locaties om en rond het mooie Lago di Garda. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.