Emilia-Romagna

Het kasteeldorp Vigoleno in de heuvels van Piacenza

Vigoleno in Emilia-Romagna
DiscoverCars.com

Midden in de heuvels van de provincie Piancenza is Vigoleno een uitzonderlijk mooi en authentiek dorp in de regio Emilia-Romagna. Het gehucht wordt omringd door imposante gekanteelde muren en is een perfect voorbeeld van middeleeuwse vestingwerken. Al eeuwenlang domineert zijn elegante uiterlijk de prachtige omgeving en zuigt dit authentieke juweeltje je terug naar lang vervlogen tijden. Terwijl we door de straatjes lopen, ondergedompeld in stilte en rust, kun je bijna zien hoe de mensen hier in de Middeleeuwen hebben geleefd.

Korte geschiedenis van Vigoleno

Vigoleno is van Romeinse oorsprong, maar werd tussen de 10e en 11e eeuw geboren als militair fort. De geschiedenis is verbonden met die van het kasteel dat meerdere keren is verwoest en daarna weer herbouwd. Na de families Pallavicino, Visconti en Farnese was het van de 12e tot de 20e eeuw een leengoed van de familie Scotti.

In 1922 werd het kasteel gekocht door prinses Maria Ruspoli de Gramont die Vigoleno omtoverde tot een levendige culturele plaats. Het dorp had niet alleen een grote aantrekkingskracht op schrijvers en kunstenaars, maar ook op mensen uit de high society. Vele gala-avonden werden er georganiseerd waar muzikanten, intellectuelen, schilders en andere figuren opgingen in het feestgedruis.

Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna

Het historisch centrum

Tegenwoordig is Vigoleno een dorp gehuld in rust en lijkt het soms meer op een sprookjesdorp. Het historisch centrum is alleen bereikbaar via een enorme versterkte ingang. Eenmaal op het centrale plein horen we alleen het geluid van het geklater van water van de kleine fontein uit de 16e eeuw. Het centrum wordt omsloten door gekanteelde muren van zo’n 30 meter hoog. Via een loopbrug kun je genieten van een uitzonderlijk panoramisch uitzicht op de omringende heuvels en valleien. Een wandelroute door het fort brengt je langs een gevangenis, een wapenkamer, martelwerktuigen en diverse vertrekken.

Op de kleine piazza nemen we plaats op een terras en genieten van dit kasteeldorp dat door ongeveer dertig mensen wordt bewoond. Tussen de middeleeuwse huizen staat de kleine Romaanse kerk van San Giorgio, gebouwd in de 12e eeuw. Dit heiligdom is een van de belangrijkste voorbeelden van Romaanse architectuur in de provincie Piacenza.

Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna
Vigoleno in Emilia-Romagna

Omgeving van Vigoleno

In de directe omgeving maakten we een schitterende autotocht om het gebied te ontdekken. Wegen slingeren door een schilderachtig heuvellandschap van de Colli Piacentini en gaan door bossen en langs wijnranken. Statige renaissancehuizen, middeleeuwse dorpen, torens en heiligdommen verfraaien deze ongerepte streek. We bezochten onder andere Grazzano Visconti en Castell’Arquato, twee bijzondere dorpen met ieder een compleet andere geschiedenis. Het is een avontuurlijke route die bijzonder goed te combineren is met al het lekkers wat de streek voortbrengt. Overal zijn er uitstekende bars en restaurants die overheerlijke streekproducten serveren.

Kortom, een bezoek aan Vigoleno is een bijzondere ervaring, omdat het bezoekers meezuigt naar een ver verleden. Hier lijkt het net of de tijd eeuwen geleden is stil blijven staan en de omgeving niet is veranderd. Bewonder de architectonische schoonheid van historische gebouwen, wandel tussen de gekanteelde muren en torens. Het dorp Vigoleno behoort niet voor niets al jarenlang tot de mooiste dorpen van Italië.

0 reacties op “Het kasteeldorp Vigoleno in de heuvels van Piacenza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.