Puglia Roadtrip

De kustlijn van Salento

Nardo, Marina al Bagno, Puglia

We schreven al eerder over de Salento in Puglia. Het is een streek in de ‘hak’ van de Italiaanse ‘laars’. De Salento is de thuisbasis van enkele prachtige steden als Gallipoli, Otranto en het barokke Lecce, ook wel het Florence van het zuiden genoemd.  Maar de streek staat ook vol met kleine slaperige dorpen waar de tijd heeft stil gestaan. Wij zaten een maand in het uiterste zuiden, in het kustplaatsje Santa Maria al Bagno.

Je hoeft nooit ver te rijden en je staat aan zee. De Salento is een paradijs voor liefhebbers van zon, zee en strand. Hier vind je indrukwekkende rotsachtige kusten, maar ook prachtige goudgele stranden met een transparante azuurblauwe zee. De smalle strook bied de uitkomst om te kiezen, binnen 25 km, aan welke kust je wil zijn. Aan die van de Ionische zee of de Adriatische zee. De inwoners kijken hoe de wind staat en aan de hand daarvan wordt er beslist naar welk strand te gaan. Ideaal toch?

De kust staat vol met oude wachttorens. Dit is een erfenis uit een ver verleden toen de enorme kustlijn een ideale aanlegplek was voor veroveraars. Turbulente gebeurtenissen hebben de streek gemaakt zoals die nu is. Een mix van westerse en oosterse culturen is terug te vinden in de mooie gebouwen en het heerlijke eten. Eén van de mooiste kustplaatsen is Otranto. Hier ontmoeten al eeuwenlang mensen van oost en west elkaar.

@000_vero Salento Puglia Castro Marina
@andrewsofficial Salento Puglia Sant’Andrea
@blogsognoitaliano Gallipoli Puglia Salento
@annaruggeri_ Grotta della Poesia Puglia Salento
@francescogiannotta-Salento-Puglia-Torre-dellOrso
@000_vero Salento Puglia Faraglioni di Sant’Andrea
@meravigliesalentine Salento Porto Cesareo Puglia
@rafguerrieri Salento Puglia Torre Lapillo, Porto Cesareo
@bubbino_photo – Castro la perla del Salento Puglia
previous arrow
next arrow

Wij zaten op steenworp afstand van de kustplaats Gallipoli. Een plaats die de Grieken Kallipolis (mooie stad) noemden. Het oude stadscentrum is prachtig met kleine barokke kerken. Gallipoli is niet alleen ideaal voor een lunch of diner, maar ook voor een duik in de Ionische zee op het strand Baia Verde. Het bestaat uit fijn zand, duinen en diverse gezellige strandpaviljoens.

Ga je naar het zuidelijkste puntje, dan kom je in Santa Maria di Leuca, waar de ‘aarde eindigt’, hier kun je niet verder. De plaats ligt op het uiterste puntje van de hak van de laars, waar de Adriatische Zee en de Ionische Zee elkaar ontmoeten. De bewoners zeggen dat er soms twee verschillende kleuren zijn te zien waar de zeeën bij elkaar komen. Santa Maria di Leuca, of gewoon Leuca, wordt omringd door steile, winderige kliffen en zandstranden. De plaats is geliefd onder scubaduikers, die hier een onderwaterparadijs ontdekten, dat rijk is aan vissen, koralen en gesteenten.

@vincenzotroisio Puglia Marinia Serra Salento
@vincenzotroisio Puglia Salento
@vincenzotroisio Puglia Castro Marina Salento
@vincenzotroisio Puglia Pizzo del Diavolo – Marina di Alliste Salento
@vincenzotroisio Puglia Torre Mozza Salento
@vincenzotroisio Puglia Torre San Giovanni Salento
@vincenzotroisio Puglia Salento Santa Maria di Leuca
@vincenzotroisio Puglia Salento Gallipoli
@francescogiannotta Gallipoli Salento Puglia
previous arrow
next arrow

Natuurliefhebbers komen ook volop aan hun trekken, want er zijn diverse natuurreservaten. Zin in een stedentrip? De grootste stad is Lecce, het Florence van het zuiden, met een prachtig Barok centrum of je gaat naar Brindisi met zijn natuurlijke haven.

Kortom, houd je net als wij van prachtige stranden, waarvan de een nog mooier is dan de ander, dan is de kust van Salento een perfecte keus voor een heerlijke vakantie.

8 reacties op “De kustlijn van Salento

 1. Wauw, wat een prachtige foto’s! Dit staat zeker op het verlanglijstje voor een volgende reis!

 2. De kustlijn van de Salento is inderdaad prachtig! Het landschap in het binnenland is echter weinig spectaculair, daarvoor kan je beter iets noordelijker gaan, naar de Alto Salento en de Valle d’Itria. Schitterend landschap van glooiende rode heuvels, bezaaid met olijf- en amandelbomen, masserie en witte trulli. En ook vandaar nooit langer dan een half uur rijden van zee. Wij hebben ons droomhuisje daar gevonden, en gaan deze zomer de Salento verder ontdekken, wat een mooie foto’s!

  • pieterarnolli

   Ik sluit me helemaal aan bij je verhaal Annette. Heerlijk om daar je droomhuis te hebben. Jaloers!

 3. Tinka Pothaar

  Weer heel wat opgestoken en wat een mooie foto’s weer!

 4. Mooie impressie en prachtige foto’s ! Toevallig deze week een wijnproeverij met wijnen uit Puglia gehad. Deze streek gaat nu definitief op het” to do” lijstje.

  • pieterarnolli

   Grazie voor het mooie compliment Mary. Wij hebben ook verschillende wijnen in Puglia geproefd en ze zijn zeker heerlijk. Puglia is een prachtige omgeving voor een heerlijke vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.