Emilia-Romagna Stedentrip

Ontdek Bologna de rode stad van Italië

Bologna, Emilia Romagna
DiscoverCars.com

Zoek je in het land van la dolce vita een stad voor een mooie stedentrip? Ga dan naar Bologna, de grootste stad van de regio Emilia-Romagna. De stad ligt langs de oude Via Emilia, tussen de Apennijnen en de Pianura Padana, de vruchtbare vlakte die vanuit de bergen in het noorden zich uitstrekt naar de rivier de Po.

Prosciutto di Parma, Parmazaanse kaas, balsamico-azijn en mortadella zijn slecht enkele smakelijke specialiteiten geproduceerd in de regio Emilia Romagna. In Bologna kun je uiteraard genieten van deze Italiaanse delicatessen. Maar ook tal van klassieke gerechten, waarvan de saus ‘bolognese’ wereldberoemd is. Op de menukaart zul je geen ‘spaghetti bolognese’ vinden, maar ‘tagliata al ragu’. Een ander klassiek gerecht is ‘tortellini in brodo’, een ronde navel vormige pasta gevuld met vlees, pompoen of spinazie en ricotta bedekt met een heldere bouillon.

De stad is prachtig en heeft mooie winkels, gezellige barretjes en veel goede restaurants. Wij hebben genoten van een aperitivo. Zeker als je na een uur of vijf in de middag gaat, is het er erg gezellig. De bars zijn ook populair onder de studenten. Bij bestelling van een glas wijn, een spritz aperol of een ander drankje, krijg je er gratis kleine hapjes bij. Buono!

La Dotta, La Grassa en La Rossa

Bologna heeft 3 bijnamen: La Dotta (‘de geleerde’), La Grassa (‘de vette’) en La Rossa (‘de rode’) en maakt ze alle 3 waar. Het is de stad met de oudste universiteit van Europa, gesticht in 1088. Wanneer je rondloopt door de straten en de vele portici (galerijen), die kenmerkend zijn voor Bologna, meer dan 40 km in totaal, ervaar je de levendigheid die universiteitssteden kenmerken. Met zijn middeleeuwse straatjes, portici, torens, palazzi en monumentale gebouwen is het historisch centrum de ideale plek om te verdwalen. Voor ons is de universiteitswijk het gezelligste deel van de stad.

Bologna
Foto’s pie.bernardini
Bologna

Bologna voelt bij aankomst al goed. Waarschijnlijk komt dat door de donkerrode kleur van de gebouwen, die een gezellige warmte uitstralen. De piazza’s zijn prachtig, zoals de Piazza Maggiore en de Piazza del Nettuno, midden in de stad met mooie gebouwen uit de middeleeuwen.

Torre degli Asinelli en Torre Garisenda vormen het symbool van Bologna

‘Heb je de torens al gezien?’, vraagt John aan mij. ‘Natuurlijk, deze vallen meteen op’. Ooit stonden er zo’n 200, die door rijke families, aanvankelijk om militaire redenen, maar later ook als prestigesymbool werden gebouwd. De 2 torens, Torre degli Asinelli en Torre Garisenda vormen het symbool van Bologna.

Een favoriete kerk onder de Bolognesi is de San Petronio. Ooit was het de bedoeling dat deze kerk groter moest worden dan de Sint-Pieter in Rome. Eén van de charmantste plekken van de stad is toch wel het complex van Santo Stefano, bestaande uit 4 kerken. De oudste dateert van 392 n.C.


Highlights van Bologna

 • Piazza Maggiore en de Piazza del Nettuno met zijn fontein uit de 16de eeuw. Bezoek dan meteen de San Petroniokerk.
 • Beklim de 498 treden van de Torre degli Asinelli voor een prachtig panorama.
 • Santo Stefano complex.
 • Bezoek absoluut de universiteit. Het oudste deel, Archiginnasio werd in 1563 gebouwd.
 • Voor kunst ga je naar Pinacoteca Nazionale die in 1796 werd geopend in de napoleontische tijd. Kunstwerken werden verzameld om te voorkomen dat ze naar Frankrijk verdwenen.
 • Huur een fiets bij één van de vele fietsverhuurbedrijven. De fiets is in Bolonga favoriet onder de studenten.
 • Maak een wandeling door de galerijen, ook wel portici genoemd. Ze beschermen je tegen regen en de zon.
 • Shoppen in een van de mooie straten van Bologna: Via Clavature, Via Indipendenza en Calleria Cavour. In januari is de uitverkoop.
 • Natuurlijk eten in één van de vele restaurants die de stad rijk is.
 • IJs eten in één van de 300 gelaterie.
Foto’s gianluca_gio87

Bologna is een fantastische stad. Wij bezochten de stad in de winter wat erg goed beviel. Door de kilometerslange zuilengalerijen blijf je vrijwel altijd droog, mocht het gaan regenen. Ook zijn er in deze periode minder toeristen. Laat je weten hoe jouw stedentrip was van deze geweldig stad?

Hotels in Bologna

Booking.com

2 reacties op “Ontdek Bologna de rode stad van Italië

 1. Tinka Pothaar

  ik heb ook deze keer genoten van de tekst en van de prachtige foto’s. Vroeger ging ik weleens met Barbara naar Bologna; bij het lezen komen alle herinneringen weer boven! Een aanrader vind ik de bekende tortellini met de ragù alla bolognese….Je hebt het over de rode stad (vanwege de rode gebouwen, vertelde je), wat ons opviel was (toen; dus misschien nu niet meer) de rode vuilcontainers, rode afvalbakken en rode telefooncellen, dit omdat Bologna een comunistische stad was/is….grappig!

 2. Pingback: Italië ontdekken | Margo Hermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.