Stedentrip Veneto

Drie eilanden in de lagune van Venetië

Burano, Veneto, Venetië

Venetië is een van de meest bezochte steden in de wereld. In de stad ligt om elke hoek een verrassend tafereel te wachten. Er is veel te zien en te doen in de waterstad. Maar er is meer en spring net als wij aan boord van een vaporetto en maak een tocht naar 3 prachtige eilanden: Murano, Burano en Torcello.

Murano

Murano bestaat net als Venetië uit een aantal eilandjes die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Het eiland is bewoond sinds de Romeinse tijd. Sinds de 13de eeuw is Murano het centrum van de glasindustrie. In die tijd moesten de glasblazers verhuizen vanuit Venetië naar dit eiland vanwege veiligheidsredenen. Vandaag de dag zijn vele fornaci, glasfabrieken, te bezichtigen en worden er demonstraties gegeven.

Veel bezoekers komen naar Murano voor het glas. De glaskunst is te bewonderen en te koop. Natuurlijk is er ook een glasmuseum, Museo del Vetro. De oudste en meest bekende glasfabriek is Pauly & C, die in 1866 werd opgericht.

Maar er is meer dan alleen glas. De Basilica dei Santa Maria e San Donato is bekend om zijn 12de -eeuwse Byzantijnse mozaïken, zowel op de grond als in de koepel. Terwijl veel kerken bekend staan om heilige botten die ze herbergen, bewaren ze in deze basiliek de beenderen van een draak gedood door Sint Donatus. Een van de meest bezochte plekken op het eiland is Campo Santo Stefano, bekend om de abstracte glas sculptuur.

Murano Veneto
Murano Veneto
Murano Veneto
Murano Veneto
Murano, Veneto, Venetië
Murano, Veneto
Murano, Venetië, Veneto
Murano Veneto
Murano Veneto
Murano Veneto
Murano Veneto
previous arrow
next arrow

Burano

Dat is wat je ziet, een kleurenexplosie. Burano is net een regenboog. Een saaie bakstenen muur kom je hier niet tegen. Traditioneel is Burano een echt vissersdorp. De bevolking begon hun huizen te schilderen in verschillende kleuren, zodat vissers gemakkelijk hun huis konden terugvinden, als ze in een dikke mist weer thuiskwamen. Tegenwoordig worden de lichtgevende gekleurde huizen in stand gehouden voor de toeristen. Toen we in 2013 in deze lagune woonden, en voor het eerst voet aan wal zette op dit eiland, waren we verkocht. Het eiland geeft zo’n positieve energie. Het is misschien wel de vrolijkste plek op aarde.

Hoewel Burano vanwege zijn kleurenpracht veel bezocht wordt, is het voor de bewoners moeilijk om hier te leven. Iedere winter vinden er vanwege acqua alta, hoog water, overstromingen plaats. Dit is een reden dat steeds meer bewoners naar het vaste land verhuizen.

Het eiland staat ook bekend om zijn kantindustrie. Sinds de 16de eeuw wordt hier kant van hoge kwaliteit gemaakt. Bezoek het kantmuseum, Museo del Merletto di Burano, voor de geschiedenis van deze ambacht. Op het plein van de scheve klokkentoren van de kerk San Martino, zijn verschillende winkeltjes waar je kant kunt kopen.

Burano, Veneto, Venetië
Burano, Veneto, Venetië
Burano, Veneto, Venetië
Burano, Veneto, Venetië
Burano, Veneto, Venetië
Burano, Veneto, Venetië
Burano, Veneto, Venetië
Burano Veneto, Venetië
Burano Veneto, Venetië
Burano Veneto, Venetië
Burano Veneto, Venetië
previous arrow
next arrow

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten, maar er zijn ook nog veel vissers die dagelijks het water opgaan. Dit is ook een reden dat je hier erg goed kunt eten en genieten van verse vis en zeevruchten. Een bekend restaurant is Al Gatto Nero da Ruggero. Alle pasta’s en desserts zijn homemade en zo vers en lekker dat zelf Jamie Oliver dit restaurant heeft aanbevolen in zijn tv-show.

Burano is een heerlijke plek om te onthaasten. Verdwaal door de straatjes en bezoek de kleine winkeltjes, cafés en restaurants. En vergeet geen camera mee te nemen!

Torcello

Niet ver van Burano ligt het kleine eiland Torcello. Het is waar dat de 1ste bewoners van de lagune zich hier vestigde. Rond de 10de eeuw woonden op het eiland ongeveer 10.000 mensen. Tegenwoordig zijn het er niet meer dan 20. Men bezoekt Torcello voor de historische monumenten als de Basilica di Santa Maria Assunta en de Chiesa di Santa Fosca, maar ook voor de rust. Heerlijk is Torcello om even bij te komen na de drukte van het historisch centrum van Venetië.

Torcello-Veneto-Venetië
Torcello, Veneto, Venetië
Torcello, Veneto, Venetië
Torcello, Veneto, Venetië
Torcello, Veneto, Venetië
Torcello, Veneto, Venetië
Torcello, Veneto, Venetië
Torcello, Veneto, Venetië
previous arrow
next arrow
Booking.com

3 reacties op “Drie eilanden in de lagune van Venetië

  1. Prachtige foto’s weer en goede info !. We zijn al enkele malen in Venetië geweest maar volgende keer staat Burano zeker op het programma.

  2. pieterarnolli

    Bedankt Mary. Hoop dat jullie er dan net zo van genieten zoals wij hebben gedaan!

  3. jacqueline Bettinger

    Wat een prachtige site met een hoop informatie en zo duidelijk omschreven een genot om te lezen. Vriendelijke groet Jacqueline( ci vediamo ragazzi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.