Veneto

Burano is het meest kleurrijke eiland van Italië

kleurrijke huizen van Burano
DiscoverCars.com

Terwijl Venetië van ’s morgens vroeg tot laat in de middag overspoeld wordt door toeristen, stappen slimme reizigers op een vaporetto (waterbus) om eilanden in de Venetiaanse lagune te ontdekken. Met een ongedwongen en ontspannen tempo is het eiland Burano een welkome afwisseling. De reis vanuit de drijvende stad is 40 minuten. Het kleurrijke eiland wordt omringd door de naburige eilanden Torcello, Mazzorbo en Murano.

Wij kunnen ons eerste bezoek aan Burano nog goed herinneren. Het is altijd opwindend om een nieuwe streek, stad of dorp te ontdekken. Burano heeft nog iets extra’s, het eiland is namelijk een paradijs voor fotografen.

Vier kleine eilanden

Burano bestaat uit vier kleine eilanden. Net als de andere eilanden in de Venetiaanse Lagune worden deze gescheiden door pittoreske grachten en verbonden met schilderachtige bruggen. Hier hoor je geen geluid van auto’s. Het is de rust en sereniteit die de overhand hebben op een eiland vol felgekleurde huizen versierd met bloempotten.

Verschillende kleuren

Maar waarom zijn de huizen zo verschillend van kleur? Er zijn verschillende versies. Vanwege de frequente dagen van mist konden de vissers, die naar huis terugkeerden met hun vangst, gemakkelijk hun huis van ver herkennen. Een andere reden is dat inwoners besloten om kleur te gebruiken als familiesymbool. Maar ook een aannemelijk verhaal is dat de Buranelle-vrouwen de huizen steeds opnieuw schilderden, vanwege de constante erosie door slecht weer of hoog water. Het ‘geruïneerde’ deel werd opnieuw geverfd met de beschikbare kleuren die er op dat moment aanwezig waren. Zo ontstond een eiland vol kleur.

Korte geschiedenis

Archeologisch bewijs heeft aangetoond dat Burano al voor de Romeinse kolonisatie werd bewoond. Het waren vissers en boeren. De beschutte positie en afstand van het vasteland zorgden ervoor dat de oorspronkelijke lagunebewoners werden beschermd tegen indringers, maar ook plagen zoals die van malaria.

Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië

Door de eeuwen heen hebben inwoners de eilanden bewoonbaar gemaakt. Kanalen werden er gegraven en bruggen gebouwd om zo het moeraslandschap te veranderen in een leefbare plek. Het eiland ligt op ongeveer zeven kilometer van Venetië en is er altijd nauw mee verbonden geweest.

Na de bezetting door de Fransen en vervolgens door de Oostenrijkers, trad het in 1866 toe tot het koninkrijk van Italië en werd het in 1923 een gemeente van Venetië. Hoewel Burano in zijn hoogtijdagen werd bewoond door ongeveer 8.000 mensen, wonen er tegenwoordig nog zo’n 3.000 mensen. Velen van hen zijn nog steeds visser, anderen hebben er een winkel, trattoria, verkopen souvenirs of vervaardigen het beroemde kantwerk.

Ambachtelijk kantwerk van Burano

Burano wordt al lange tijd geassocieerd met kant, eerst geproduceerd door nonnen in de 15e eeuw en vervolgens overgenomen door de Buranelle-vrouwen. Tijdens de Renaissance was het kantwerk populair onder de edelvrouwen van Venetië. In 1595 werd het eerste grote naaiatelier opgezet waarin ongeveer 130 arbeiders werkten.

Aan het einde van de 16e eeuw begon op het eiland een productie van grote proporties. Het kant werd verkocht door heel Europa. Het lot van de kantmakers veranderde na de twee wereldoorlogen in de vorige eeuw. Er ontstond een andere mode. Na een periode van pracht en praal waarin de kantmakers als beste van Europa werden gezien, sloot de Merletti school in 1970 zijn deuren. Nu staat op dezelfde locatie het kantmuseum.

Tegenwoordig kun je zelfgemaakt kantwerk, wandtapijten, sieraden, linnengoed en andere kwaliteitsproducten kopen in een van de winkeltjes rondom het centrale plein Piazza B. Galuppi. De piazza is gewijd aan de beroemde Italiaanse muzikant Baldassare Galuppi (1706-1785) die op Burano is geboren.

Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië
Burano Venetië

Kleursysteem van Burano

Terwijl kant een typisch kenmerk van Burano is, zijn de felgekleurde huizen een belangrijke reden om het eiland te bezoeken. De huizen langs de smalle grachten en geplaveide straatjes zijn geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Elke kleur is vertegenwoordigd, omdat elk naburig huis in een andere kleur is geschilderd.

Zelfs tot op de dag van vandaag moet iedereen die zijn of haar huis wil schilderen een verzoek indienen bij de lokale overheid. Vervolgens wordt er via een kleursysteem, dat uit de 16e eeuw dateert, beslist welke kleuren er mogen worden gebruikt. De gekleurde huizen zijn spectaculair. Hoewel het geen bijzonder groot eiland is, zullen veel bezoekers tijd besteden aan het maken van foto’s. Op elke straathoek wacht een nieuw fotogeniek schouwspel.

De kromme klokkentoren van Burano

Een van de beroemdste Italiaanse monumenten is zonder twijfel de toren van Pisa. Je vraagt je af wat dit te maken heeft met Burano. Nou…, Burano heeft ook zijn eigen toren, zijn ‘kromme klokkentoren’. De Campanile di Burano is waarschijnlijk het eerste dat opvalt als je het eiland nadert.

De 53 meter hoge toren kijkt trots neer op de Buranelle huizen. Het monument werd gebouwd in de 17e eeuw en staat nabij de San Martino kerk. Het heeft renaissance- en neoklassieke architecturale kenmerken. Al in een vroeg stadium begon de toren te hellen. Door de eeuwen heen is het niet gelukt om tijdens restauraties de toren recht te krijgen. Samen met de gekleurde huizen, is de scheve toren het symbool van Burano geworden.

Verrukkelijke gerechten

Visgerechten zijn ook een goede reden om Burano te bezoeken, want er zijn veel goede restaurants die typische lokale gerechten serveren. Met ingrediënten die dagelijks vers uit de lagune worden gevangen is het een waar paradijs voor de ‘die hard foodies’. Een scala aan verrukkelijke gerechten, variërend van mosselen, calamares, salades, soepen en risotto’s, zijn een ware traktatie.

Kortom Burano is een uniek klein kleurrijk juweel van de Venetiaanse lagune. De kleuren, de scheve toren en de San Martino kerk vervagen in de verte, wanneer we het eiland achter ons laten en verder de lagune invaren. Maar we hebben de foto’s, de herinneringen aan een prachtige dag op Burano en de gedachte dat het niet lang zal duren om weer terug te keren naar deze prachtige plek. Natuurlijk met camara!

Hotels in Venetië

Booking.com

5 reacties op “Burano is het meest kleurrijke eiland van Italië

  1. veerle de ridder

    Wij hebben in mei Murano en Burano bezocht. Murano is mooi maar Burano is veel mooier en gezelliger.

  2. Pingback: Italië ontdekken | Margo Hermans

  3. Wat een prachtige kleurrijke foto’s!

  4. Janny v d Bogaard

    Burano, in een woord gezellig en mooi.
    Ieder jaar zeker 1 keer er naar toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.