Veneto

Bezoek Murano, beroemd om zijn Muranoglas

Murano, Veneto voorkant jpg
DiscoverCars.com

Terwijl we de zilte zeelucht inademen en de wind door onze haren waait varen we door de Venetiaanse Lagune. Vanaf de vaporetto zien we de vuurtoren al staan. We zijn onderweg naar Murano, een eiland dat ten noordoosten van Venetië ligt, langs het Canal Marani. Het bestaat uit zeven kleinere eilanden, gescheiden door kanalen en verbonden door bruggen. Het is het meest bezochte eiland, van de kleinere eilanden, in de Venetiaanse Lagune. Murano is de thuisbasis van het mooiste glaswerk ter wereld.

De glasblazerijen van Murano

Wanneer je de vaporetto (waterbus) uitstapt wordt je opgewacht door mensen die je maar al te graag doorverwijzen naar een van de vele glasblazerijen op het eiland.

Vanwege het brandgevaar in het drukke Venetië werden glasblazers gedwongen de stad te verlaten en zich te vestigen op Murano. Het Aventurine glas werd op Murano uitgevonden en de populariteit van dit product maakte het eiland tot de grootste glasaanbieder in Europa.

Murano Venetië Veneto

Internationaal staat het eiland bekend om zijn geschiedenis van glasblazen en wordt erkend als de thuisbasis van ’s werelds beste ambachtelijke glas. Dit heeft ertoe geleid dat sommige fabrieken hun deuren hebben geopend voor het publiek, natuurlijk een poging om zaken te doen en de belangstelling te vergroten. Je kunt ervoor kiezen om naar een demonstratie te gaan kijken in een van de fabrieken, samen met vele andere toeristen, maar de echte liefhebber gaat naar de Abate Zanetti School. De school voor de opleiding van het vervaardigen van glas biedt rondleidingen in combinatie met het Museo Vetrario (glasmuseum). In het museum, gevestigd in het Palazzo Guistinian, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van het Venetiaanse glas.

Canal Grande van Murano

De grachten, in combinatie met de overgebleven kerken en prachtige monumenten, zijn een goede reden voor een wandeling. We lopen naar het ‘Canal Grande’ van Murano, die dwars door het centrum snijdt. Door het kanaal varen verschillende boten en prachtige Venetiaanse gebouwen weerspiegelen in het water.

Geschiedenis van Murano

Tegenwoordig heeft het eiland ongeveer 5600 inwoners, waarvan sommige families hier al eeuwenlang wonen. De geschiedenis gaat ver terug. In de Romeinse tijd vestigden zich al mensen op de eilanden om te ontsnappen aan verschillende invasies. Het eerste officiële document, waarin Murano wordt genoemd, dateert uit jaar 846 n.Chr. Een grote bevolkingsgroei vond plaats na 1291, toen de overheid van Venetië de glasproductie verbood in de stad en de ovens werden verplaatst naar Murano. Het eiland was niet alleen het belangrijkste centrum voor de glasblazers, maar werd ook een vakantiebestemming voor adellijke Venetiaanse families die er hun villa’s bouwden.

Murano Venetië Veneto
Murano Venetië Veneto
Murano Venetië Veneto
Murano Venetië Veneto

Tijdens een wandeling stuiten we op verschillende heiligdommen, want Murano was ooit ook een belangrijk spirituele plaats. In de 15e en 16e eeuw woonden er maar liefst 30.000 mensen, waren er zeventien kerken, enkele kloosters, tientallen ovens en winkels. Internationale persoonlijkheden kwam over om de productie van het glasmaken te leren. In 1797 kwam Murano in handen van Napoleon. Later werd het bezet door de Fransen en vervolgens door Oostenrijk, die het veranderde in een meer ‘stedelijke’ omgeving. Veel kerken en kloosters werden afgebroken om huizen, tuinen en ovens te bouwen. Tegenwoordig zijn er nog slechts 4 kerken over.

Muranoglas

Na een hapje en een drankje op een achterafpleintje wandelen we terug richting de halte van de vaporetto. We passeren talloze winkels waar het beroemde glas in alle soorten en maten te koop wordt aangeboden. We duiken af en toe een winkel binnen en komen aan de praat met een verkoper. Het gesprek gaat voornamelijk over de echtheid van Muranoglas. Het probleem van vervalsingen, afkomstig uit Azië, is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Laat je goed voorlichten en koop in erkende galeries voor het echte ambachtswerk.

Murano Venetië Veneto

Wij laten het glas voor wat het is en keren terug naar huis. We zullen eerdaags wel terugkeren, wanneer we familie en/of vrienden over hebben, want Murano is en blijft een aangename afwisseling met het vaak drukke Venetië.

Hotels in Venetië

Booking.com

3 reacties op “Bezoek Murano, beroemd om zijn Muranoglas

  1. Riet Scheepenh

    Mooie foto’s en verslag, fijn om zo weer even terug te zijn. Ik ga mn album er weer eens bijhalen om vanuit mn luie stoel op vakantie tegaan. Bedankt voor al het moois en fijn weekend!

  2. Pingback: Italië ontdekken | Margo Hermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.