Roadtrip Sicilië

De Etna, vriend en vijand

Sicilië ligt op de breuklijn van de Europese en de Afrikaanse tektonische plaat en door botsingen zijn een reeks vulkanen ontstaan. De Etna is hiervan de beroemdste. Deze vulkaan is altijd een vloek en een zegen voor de Sicilianen geweest, want het brengt vernietiging maar ook nieuw leven. Wij maakten een autotocht door een indrukwekkend landschap van een actief vulkanisch gebied van Zuid-Europa.

In de verte zien we de Etna al liggen. En tijdens deze tocht zal deze indrukwekkende vulkaan ook nooit helemaal verdwijnen van ons netvlies. De Etna is nog steeds actief en stijgt tot 3350 meter boven de zeespiegel uit. Het is de hoogste berg van Italië ten zuiden van de Alpen en heeft een oppervlakte van bijna 1200 km2. Van tijd tot tijd zijn de spectaculaire gloeiende lavafonteinen te zien. Dit spektakel kleurt de hemel rood.

Monte Etna is een van de meest actieve vulkaan in de wereld. Vanaf 2007 waren er elk jaar uitbarstingen. De vulkaan beheerst het leven van de mensen. De vruchtbare vulkanische bodem brengt de beste wijnen, kaas, vruchten en noten van Italië voort. De vegetatie verandert als je hoger en hoger gaat met pijnbomen, wijngaarden en kastanje bossen. Mooie wandelingen om inheemse planten en bloemen te bezichtigen is van eind mei tot midden juli.

Tijdens het autorijden is het uitkijken, want her en der steken brokken gestolde laven uit de begroeiing. Wanneer je hier rondrijdt zie nog vrijstaande huisjes waarvan nu alleen het dak nog boven de versteende lava uitsteekt. We gaan langs mooie plaatsen zoals Le Gole di Alcantara, Francavilla di Siclia, Castiglione di Sicilia en rijden tussen sinaasappel-, citroen-, olijf- en walnootbomen.

Na een prachtige tocht langs wijngaarden, waarvan sommige ranken meer dan 100 jaar oud zijn, bereiken we Randazzo. Deze geheel uit lava opgetrokken middeleeuwse stad is een bezoek waard en een tussenstop voor ons richting Castello di Miniace. Miniace is een groen paradijs aan de voet van de Monte Nebrodi. Vlakbij ligt de uit lava gebouwde stad Bronte en wordt omringd door pistachebomen. Plaatselijke specialiteiten zijn dan ook pistacheijs, pistachetaart en pistache-arancini. Niet ver hier vandaan ligt de plaats Maletto, waar de zoetste aardbeien van Sicilië vandaan komen.

De tocht die we maakten ging misschien wel door een van de indrukwekkendste landschappen van Zuid-Europa. De Etna verrijst als hoogste vulkaan van Europa majestueus boven het Siciliaanse landschap uit en geloof ons, dat is indrukwekkend.

Tips:

  • Het toerisme rondom Monte Etna is goed ontwikkeld en je kunt deze vulkaan beklimmen onder begeleiding van een professionele gids.
  • In de wintermaanden kun je ook op de vulkaan skiën of snowboarden.
  • Je kunt prachtige wandeltochten maken op de Monte Nebrodi.
  • Breng een bezoek aan het Castello di Maniace in het dorp Maniace.
  • Maak een wandeling door het centro storico van Taormina. Vanaf het Teatro Greco heb je een verbluffend uitzicht op Monte Etna.
  • Bij Monti Peloritani loopt een schitterende weg die je door de bergketen van Monti Peloritani voert. Een landschap van eiken en dennen met kalkstenen rotspartijen. De weg gaat langs verlaten mijndorpen met een verbluffend uitzicht op de Etna.
  • Voor verkoeling ga je naar Gole dell’Ancantara, omringd door bizarre vulkanische rotsformaties.

Foto’s @fernandofamiani en Pieter Arnolli

4 reacties op “De Etna, vriend en vijand

  1. Wat een prachtige foto’s Pieter!!!

  2. ik snap nu écht waar jullie het over hebben!…kom er net vandaan! Overweldigend Sicilie! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.