Sicilië Stedentrip

Ontdek de magie van Taormina: de parel van Sicilië

Grieks theater in Taormina Sicilië

Taormina behoort tot een van de mooiste steden van Sicilië. Deze eeuwenoude stad met een uniek historisch, cultureel en archeologisch erfgoed betovert iedereen met charme en schoonheid. Taormina slaagt erin om de Siciliaanse traditie samen te brengen met de oudheid die teruggaat tot de oude Grieken. Deze parel blijft je verrassen, waar wij nooit genoeg van krijgen en steeds weer naar terugkeren als we de oostkust van Sicilië bezoeken. De sfeer in straten en op pleintjes, de vele winkels en goede restaurants, de schoonheid van het Griekse theater en de waanzinnige uitzichten op de Ionische Zee en de Etna. Ontdek Taormina, de parel van Sicilië.

Dankzij een betoverende ligging aan zee, kijkt Taormina vanaf een natuurlijk terras uit over de Ionische Zee en de oostkust van Sicilië. Met de Etna aan de andere kant is de ligging spectaculair en lijkt het net of hier de Siciliaanse zon altijd schijnt. De elegante stad met zijn oude straatjes kun je het beste lopend verkennen. De kleurige bougainvilles en smeedijzeren balkons sieren de gevels van het historisch centrum.

Al generaties lang inspireert Taormina schrijvers en kunstenaars. Tegenwoordig trekt de stad nog steeds veel bezoekers om het Grieks-Romeinse theater te bewonderen, te flaneren door schilderachtige staatjes die je naar adembenemende panorama’s leiden. Men komt hier om te ontspannen op mooie stranden en te genieten van de overheerlijke lokale keuken.

Korte geschiedenis van Taormina

De geschiedenis is lang en fascinerend. Het waren de oude Grieken die zich hier rond 403 v.Chr. vestigden. Daarna werd het een Romeinse kolonie tot de komst van de Noormannen, die de cultuur van zowel de stad als het eiland enorm hebben beïnvloed. Daarna werd het Spaans grondgebied onder de Aragonese en weer later in 1734 onderworpen door de Bourbons. Ze hebben allemaal een stempel gedrukt op dit historisch en cultureel erfgoed.

Taormina in Sicilië

Het Griekse Theater van Taormina

Het startpunt van een bezoek aan Taormina kan naar onzes inziens het beste beginnen bij het Griekse theater. Dit is het beroemdste monument van Taormina en het op een na grootste theater op het eiland. Het werd gebouwd door de Grieken, 3e eeuw v.Chr., die de locatie kozen vanwege de spectaculaire ligging. Het waren de Romeinen die het in de 2de eeuw volledig hebben herbouwd met al de kenmerken van een Romeins theater.

Ten tijde van zijn maximale pracht bood het theater plaats aan zo’n 4000 toeschouwers en biedt het een ongelooflijk panorama over de Siciliaanse kust, de zee en de Etna. Tegenwoordig wordt het theater vanwege zijn perfecte akoestiek nog steeds gebruikt voor verschillende evenementen en concerten.

Grieks theater in Taormina Sicilië

Wandeling langs de Corso Umberto

Het historisch centrum met zijn fraaie straatjes heeft altijd een grote aantrekkingskracht op ons. Bijzonder mooi is de hoofdstraat Corso Umberto, omzoomd met schitterende gebouwen. Deze straat begint bij Piazza IX Aprile en doorkruist het centro storico. Een opeenvolging van winkels, souvenirwinkels, delicatessenzaken en cafés kenmerken de hoofdstraat. Neem de tijd en geniet van de sfeer op straat, maar bewonder zeker ook de mooie gevels. De winkelstaat zit vol architectonische en artistieke getuigenissen uit verschillende tijdperken.

Straatjes die uitkomen op de Corso Umberto verleiden je om verder te dwalen over trappen en langs doorgangen.

Taormina in Sicilië
Taormina in Sicilië
Taormina Sicilië
Taormina in Sicilië

Piazza IX Aprile

Het beroemdste plein van Taormina is Piazza IX Aprile. Alleen al het panoramische terras, met uitzicht op zee, is werkelijk bijzonder mooi. De barokke kerk van San Giuseppe uit de 17e eeuw, de gotische kerk van Sant’Agostino en de historische Porta di Mezzo kijken uit op het plein.

Taormina in Sicilië

Villa Comunale

De Villa Comunale is een oase van rust. De fraaie openbare tuin was oorspronkelijk een privé park, aangelegd door Lady Florence Trevelyan Cacciola. Zij was van origine Schots en woonden vanaf 1884 in Taormina. De Engelse tuin wordt gekenmerkt door een grote verzameling van bloem- en plantensoorten van over de hele wereld. Verder wordt de tuin opgesierd door bijzondere exotische gebouwen. De tuin biedt eveneens indrukwekkende uitzichten.

Taormina

Palazzo Corvaja

Het Corvaja paleis is een schitterende villa dat is gebouwd op het plein dat ooit het oude Romeinse forum was. De basis van deze oude adellijke residentie was een toren die tussen 902 en 1079 door de Arabieren werd gebouwd voor militaire doeleinden. Later werd het verder uitgebreid met een trap en een ander gebouw.

Verschillende periodes uit de geschiedenis zijn terug te zien in dit bouwwerk. De kantelen zijn het werk van Arabisch vakmanschap, terwijl het toegangsportaal is gebouwd in Catalaans-gotische stijl. Van 1538 tot 1945 was het de residentie van de adellijke Corvaja familie.

Taormina in Sicilië

Kathedraal van Taormina

Aan de Piazza del Duomo staat de sobere stadskathedraal gewijd aan San Nicola. Opvallend zijn de kantelen en massieve klokkentoren waardoor het enigszins op een fort lijkt. De kerk dateert uit 1400 en is gebouwd op de overblijfselen van een 13-eeuwse kerk. Het heiligdom heeft door de tijd verschillende renovaties ondergaan. De barokke hoofdingang dateert uit 1636.

Tegenover de kathedraal, midden op het plein, staat een barokke fontein gebouwd in 1635.  

Paleis van Santo Stefano

Een meesterwerk van Siciliaanse gotische architectuur is de 14e -eeuwse Palazzo dei Duchi di Santo Stefano. Het is een mix van Arabische en Normandische stijlen. Ook dit gebouw doet in eerste instantie denken aan een fort. Deze palazzo is verfraaid met decoratieve elementen, gotische ramen en kantelen. Duidelijk zijn de Arabische invloeden terug te zien in de decoratie. De toren aan de andere kant van het gebouw is Normandisch.

Isola Bella

De zee is aanlokkelijk met zijn transparante water, daarom is een duik in zee een must tijdens een bezoek aan Taormina. Bijzonder mooi is Isola Bella, een klein rotseiland verbonden met het vasteland door een dunne strook zand. De schitterende locatie wordt omringd door smaragdgroene tinten. Isola Bella heeft als bijnaam ‘Parel van de Ionische Zee’, vanwege zijn bijzondere ligging en weelderige natuur. Het is een populaire plek en behoort tot de mooiste strandjes van Sicilië. Tot 1990 was het particulier bezit. Nu behoort het tot Regione Sicilië en is het een natuurreservaat.

Langs de kust vind je overigens tientallen andere prachtige stranden. Het drukste strand van Taormina is Lido Mazzarò. Vanaf hier kun je ook boottochten maken naar de Blue Grotto. Overhangende rotsen en een kristalheldere zee vind je bij Spisone. Het strand van Mazzeo is de juiste plek voor wie op zoek is naar rust.

Isola bella Taormina in Sicilië

Castelmola

Hoog boven Taormina, op zo’n 529 meter hoogte, kijkt het schilderachtige dorpje Castelmola neer op Taormina, de zee en de Etna. Castelmola ligt ongeveer 7 kilometer van Taormina en behoort tot de mooiste dorpen van Italië. Het is een plek om de tijd te vergeten en te genieten van een sfeer van lang vervlogen tijden. In de smalle straatjes hangt de geur van de overheerlijke Siciliaanse keuken en ontdek je kleurrijke hoekjes. Niet ver van het kasteel van Castelmola kun je de kapel van de Madonna della Scala bewonderen. Slenter door het kleine centrum en bewonder het panorama van de Etna.

Alcantara kloof

De Alcantara-rivier stroomt door de gelijknamige kloof en is een bijzondere locatie, alleen al vanwege de vormen van de rosten. Deze rivier stroomt langs de noordkant van de Etna. De kloof is het gevolg van langdurige erosie van het lavagesteente, waardoor het een verbazingwekkend natuurmonument is geworden. Het gebied behoort tot het Botanische en Geologische Park van Cole Alcantara waar je mooie wandelingen kunt maken. De kloof ligt ongeveer 30 minuten rijden van Taormina.

Vulkaan Etna

Tot slot tippen we een avontuurlijk bezoek aan de Etna. Onder de Sicilianen wordt deze vulkaan ook wel Mongibello genoemd. Het is een legendarische bestemming waarvan het landschap voortdurend verandert door zijn lava. De vulkaan domineert de oostkust van Sicilië en er zijn diverse dagtochten die gemaakt kunnen worden naar de kraters.

Vulkaan Etna op Sicilië

Degene die Taormina hebben bezocht weten dat deze Siciliaanse stad zijn bezoekers betoverd met zijn charme en schoonheid. Wie eenmaal Taormina heeft bezichtigd zal deze stad, net als wij, in zijn hart sluiten en er naar verlangen om snel terug te keren voor een nieuw bezoek.

Leuke activiteiten in Taormina die direct te boeken zijn

Hotels in Taormina met laagste prijsgarantie

Booking.com

0 reacties op “Ontdek de magie van Taormina: de parel van Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.