Puglia Stedentrip

Ostuni, een witte betovering uit Puglia

Puglia Ostuni
DiscoverCars.com

Ostuni wordt La città Bianca (de witte stad) genoemd en is een hoogtepunt in Salento, regio in Puglia. Het is een van de mooiste steden in het zuiden van Italië en staat bekend om zijn witgekalkte huizen. De stad is een prachtig voorbeeld van mediterrane architectuur.

Ostuni schittert in het omliggende groene landschap en bestaat uit verschillende niveaus, omdat de stad op een heuvel is gebouwd. Vanaf het centrum op de heuvel heb je een mooi uitzicht over het omringende landschap, met in de verte de turkooizen kleuren van de zee.

Historisch centrum van Ostuni

De middeleeuwse ommuurde stad werd gebouwd zonder een plan. Het web van straten is verwarrend. Het is een doolhof van steegjes, trappen en bogen. Gebouwen werden op elkaar gebouwd en verbonden via bogen, om elkaar te ondersteunen. Het labyrint en tal van doodlopende straatjes was ook een perfecte manier om vijanden als de Grieken, Romeinen, Goten, Byzantijnen en Noormannen te misleiden.

De witte kleur, die de stad zijn bijnaam geeft, is afkomstig van de witkalk op de muren van de huizen. Natuurlijk diende de witkalk in de middeleeuwen om het zonlicht te weerkaatsen en licht in de straatjes te laten. Maar in de 17de eeuw kreeg het echter nog een ander doel, de kalk werd aangebracht om huizen te desinfecteren en te beschermen tegen de toen heersende pest. Tegenwoordig zijn de witte huizen er om toeristen te trekken. De lokale overheid moedigt iedereen aan om de huizen iedere twee jaar opnieuw te schilderen en betaalt hiervan de helft van de kosten.

We wandelen door de wirwar aan straatjes van het middeleeuwse centrum die hun weg banen tussen de witte huizen. De straatjes liggen er prachtig bij. De huizen hebben groene en blauwe deuren. Op straat staan potten met geraniums en cactussen. Het geeft een gezellige sfeer en je zult er de tijdloosheid ervaren.

Ostuni
Ostuni
Ostuni

Tips voor een bezoek in Ostuni

 • Bezoek de prachtige kathedraal met zijn schitterende gevel, voorzien van een groot rozetvenster.
 • Bezoek het heiligdom van Sant’Otronzo met zijn crypte met fresco’s en het nabijgelegen heiligdom van San Biagio.
 • Ga naar het strand aan de kust van Ostuni. De stranden zijn werkelijk prachtig.
 • Proef de vele heerlijke streekgerechten met de uitstekende olijfolie van de streek.
 • Op iedere 2de zondag van de maand is er rond de Villa Comunale de Zaccaredde-antiekmarkt.
 • Bewonder de merkwaardige trulli-huizen in Alberobello en Locorotondo.
Alberobello Trulli, Puglia, Italy

Locorotondo

Niet ver van Ostuni ligt nog een andere witte stad, Locorotondo. De route er naar toe gaat dwars door de trullivallei. Een prachtig landschap vol olijfbomen, cactussen en natuurlijk de trulli. Het dorp staat op de lijst van de Borghi più belli d’Italia en behoort dus tot één van de mooiste dorpen van het land. Locorotondo is redelijk vrij van toerisme. Het historisch deel van de stad is rond en ligt op de top van de heuvel. Ook hier zijn de huizen wit en bestaat het centro storico uit een doolhof van straatjes en pleintjes. Vanaf het stadspark heb je een magnifiek uitzicht over de vallei met haar bekende trulli.

Martina Franca

Vlakbij Locorotondo ligt de elegante stad Martina Franca met een mooi bouwkundig erfgoed. Hier verdwaal je in een doolhof van straten met rococobalkons.

Martina Franca, Puglia

Hotels in Ostuni

 

6 reacties op “Ostuni, een witte betovering uit Puglia

 1. Wat een prachtige weergave van de Italiaanse plaatsen! Ben er onbekend; dit geeft mij een gevoel er heen te willen en met eigen ogen te ontdekken.

  • pieterarnolli

   Grazie Margo. Ostuni en de regio Puglia zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is er prachtig en je je zult er de tijdloosheid ervaren!

 2. Ostuni is een prachtig stadje maar niet uitzonderlijk in de regio. Ook bijvoorbeeld Ceglie Messapica en Cisternino zijn witte stadjes gebouwd op een heuvel en in schoonheid vergelijkbaar, alleen kleiner en minder toeristisch dan Ostuni. En als je houdt van architectuur, dan heeft Martina Franca echt veel meer te bieden. Kortom, de hele regio is prachtig!

 3. Wow,.. wat prachtig,.. nog onbekend terrein voor ons, maar staat nu hoog op ons wensen lijstje. Dank je voor weer zo’n mooie impressie., en ook weer zeer bijzondere foto’s !

  • pieterarnolli

   Grazie mille Mary B. Het is zeker de moeite waard om naar Paglia te gaan. Ostuni is prachtig en er zijn zoveel meer mooie plaatsen en plekjes in deze regio. Ook zijn de stranden adembenemend mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.