Stedentrip

Rome in 24 uur

DiscoverCars.com

Onze harten gaan altijd sneller kloppen wanneer we in de ‘eeuwige’ stad zijn. Rome is een groot openlucht museum waar op iedere hoek van de straat de geschiedenis zichtbaar is. Met zijn prachtige ruïnes van het Romeinse Rijk, het centrum van de katholieke kerk en het moderne leven van vandaag de dag is het logisch dat het altijd veel bezoekers trekt. Er is zoveel moois te zien en te beleven dat een mensenleven niet genoeg is om Rome te verkennen. Maar diegene, die maar een dag de tijd heeft kan natuurlijk ook genieten van deze stad. Wandel met ons mee langs een handvol beroemde monumenten, kerken en piazza’s en ervaar Rome in 1 dag.

We starten bij het Capitool, de citadel van het oude Rome, dat in de 16de eeuw werd ontworpen door Michelangelo. Rondom het plein liggen drie openbare gebouwen en het Palazzo Senatiorio dat als het officiële stadhuis van Rome fungeert. Midden op het plein staat de replica van het beroemde ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. Het palazzo Nuovo en het Palazzo dei Conservatori bieden onderdak aan de Capitolijnse Musea met een prachtige collectie beelden en schilderijen.

Onze volgende stop is het Forum Romanum. In het midden op het rechthoekige plein staat het beeld van Caesar.  In de oudheid was dit het kloppend hart van Rome. Tegenwoordig vormen de restanten een archeologisch park en is tegen betaling toegankelijk. Van hieruit kun je ook het Colosseum zien.

Foto @ afrenchieinrome

Het Colosseum is deels theater, deels stadion, waar men met gevaarlijke dieren vocht en gladiatoren tot de dood streden. Er zijn heel wat slachtoffers gevallen. Er konden 55.000 mensen plaats nemen en men werd naar rang en stand ingedeeld.

Het Campo de’Fiori is de volgende stop. Hier kun je heerlijk rondstruinen over de markt. Stap binnen in een van de gezellige trattoria’s of bars die aan het plein liggen. Het beeld, midden op het plein, is van Giordano Bruno. Hij werd hier in 1600 terecht gesteld, omdat hij beweerde dat de aarde om de zon draaide.

Er valt altijd wel wat te beleven op de beroemde Piazza Navona. In de oudheid stond hier een groot stadion waar atletiekwedstrijden werden gehouden. Na de val van het Romeinse Rijk bouwden men huizen op de voormalige tribunes. Het is nu een levendig plein met kunstenaars, toeristen en passanten.  Een van de drie fonteinen is de Fontana dei Quattro Fiumi, oftewel de fontein van de vier rivieren, gemaakt door Bernini.

Foto @ afrenchieinrome

Via grote bronzen deuren, loop je het Pantheon binnen. Romes ‘tempel voor alle goden’ is de oudste tempel van Rome die nog helemaal in tact is. Het monument is van binnen schitterend. Het enige natuurlijke licht komt binnen door een ronde opening boven in het plafond.

Foto @ afrenchieinrome

Om uit te komen bij de Spaanse Trappen kun je het beste via de Via dei Condotti lopen, want hier vind je prachtige luxueuze winkels. De Spaanse Trappen, Scalinata della Trinità dei Monti, bevinden zich op het Piazza di Spagna, het beroemdste plein van Rome. Zij die willen zien en gezien worden, komen van oudsher naar dit plein om te flaneren en te drinken in een van de vele bars. Hier staat ook de beroemde fontein Fontana della Barcaccia wat letterlijk de Fontein van de lelijke boot betekent. De smalle straatjes rond de piazza behoren tot één van de exclusieve buurten van Rome.

Piazza del Popolo is onze laatste stop. Als je goed kijkt, lijkt het plein in de verte wel op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Via de trappen aan de rand van het plein, die je ook naar de Pincio heuvel leiden, heb je een schitterend uitzicht op de koepel van de Sint-Pieter.

Meer Rome:

1 reactie op “Rome in 24 uur

  1. Inmiddels bijna 20 jaar geleden sinds we Rome voor het laatst een bezoek brachten.
    Nu is de honger om er terug te gaan alleen maar gestegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.