Veneto

Bassano del Grappa: drank en historisch besef

Bassano del Grappa, Veneto
DiscoverCars.com

Bassano del Grappa is een van die Italiaanse steden die vaak wordt vergeten. Dit vredige plaatsje, gelegen in de regio Veneto aan de voet van de Monte Grappa, wordt doorsneden door de rivier de Branta. De plaats is ook synoniem met de Italiaanse Grappa, een sterke drank gemaakt uit druivenpulp dat overblijft bij het maken van wijn. Wij geven maar al te graag een aantal tips voor een onvergetelijke dagtrip in deze charmante stad.

Ponte degli Alpini

Ondanks de oorlogsverwoestingen bezit het een van de interessantste historische centra van de regio. Deze fraaie alpine-stad heeft een middeleeuws karakter. Wanneer je de kronkelige geplaveide straatjes volgt, die je naar de historische Ponte degli Alpini leiden, gaat de geschiedenis aan je voorbij. De mooie brug is in 1569 ontworpen door Palladio. Deze brug is van hout en geeft mee wanneer in de lente het smeltwater de rivier in een kolkende stroom verandert. De Ponti degli Alpini heeft overigens veel levens gehad. Hij is vele malen verwoest en herbouwd en speelde door de eeuwen heen een belangrijke historische rol.

Een andere herinnering aan de vele veldslagen is op de Viale dei Martiri. Dit is een met bomen omzoomde straat aan de rand van de stad, met een prachtig uitzicht op de Monte Grappa en de vallei. De straat is vernoemd naar de 31 partizanen die door de nazi’s werden opgehangen aan deze bomen. Aan iedere boom is de foto van de vermoorden partizaan zichtbaar.

Bassano del Grappa

Cafés en winkels in Bassano del Grappa

De Piazzotto Montevecchio, Piazza Libertà en Piazza Garibaldi zijn drie levendige pleinen. De piazza’s zijn gevuld met mensen, cafés en winkels en zijn het kloppend hart van de stad. Tevens zijn het uitstekende locaties voor een van onze favoriete bezigheden, namelijk het eten en drinken van streekproducten. In de lente zijn de witte asperges favoriet. Zittend op een terras in een café of restaurant, zie je de mensen aan je voorbij gaan.

Als je op zoek bent naar souvenirs, dan is grappa een voor de hand liggende keuze. Bassano staat ook bekend om zijn majolica, een beschilderd en geglazuurd aardewerk.

Wij waren verrast door Bassano del Grappa. Het is een vriendelijke en historische parel van Veneto en absoluut een bezoek waard.

Bassano del Grappa
Bassano del Grappa
Bassano del Grappa
Bassano del Grappa
Bassano del Grappa

Tips:

 • Bezoek het Museo degli Alpini, gelegen aan de overkant van de Ponte degli Alpini. Geloof het of niet, maar het museum zit beneden in een bar met dezelfde naam.
 • Bassano del Grappa is beroemd door de uitvinding van de grappa. In het Poli Museo della Grappa leer je meer over de geschiedenis van dit sterke goedje.
 • Beklim voor een prachtig uitzicht de 43m hoge Torre Civica.
 • Het Palazzo Sturm heeft mooie fresco’s en een keramiek museum.

5 reacties op “Bassano del Grappa: drank en historisch besef

 1. Mary-Ann Drentje

  Heet die rivier niet de Brenta en niet de Branta?
  Wij zijn er ooit speciaal voor die beroemde brug naartoe gegaan. Kennen jullie het Alpini-lied “Sul ponte di Bassano, noi ci darem la mano, noi ci darem la mano ed un bacin d’amor”?

  • pieterarnolli

   De rivier heet Brenta Mary-Ann.
   Nee, wij kennen het liedje niet. Wat leuk! Ik het uitzoeken, leuke tip!
   Buona giornata!

 2. Gorgeous! Bassano is one of my favorite towns!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.