Geen categorie

November in Italië

Het kan soms moeilijk zijn iemand te overtuigen om in november naar Italië te reizen. Zeker wanneer iemands hart bij de zonovergoten heuvels van Toscane ligt, of bij de goudgele stranden met kristalhelder water aan de Italiaanse kust. Maar wie met een budget te maken heeft zal meteen overtuigd zijn.

Het weer in november in Italië

We schreven er al eerder over, de herfst in Italië is mooi en het klimaat in sommige gebieden zeer aangenaam. In november zijn er nog steeds relatief warme dagen, vooral in het zuiden van de laars. In aanloop naar het winterweer moet je wel rekening houden met lagere temperaturen.

Allereerst zal elke budgetreiziger, vanwege de lagere prijzen, de november maand waarderen.

Omdat de temperaturen vrijwel altijd omhoog gaan als je verder naar het zuiden gaat, is het de beste beslissing om daar te gaan genieten van de laatste warme dagen van het jaar. Maar het is geen slecht idee om een paraplu mee te nemen voor een enkele regenbui. Kies je toch voor het noorden, dan is een paraplu en een warme jas geen overbodige luxe.

Mocht het weer niet zo aangenaam voor je zijn, dan zijn er in de meeste delen van Italië voldoende overdekte bezienswaardigheden. Zou je graag een fietstocht willen maken in Toscane, dan is de maand november misschien niet zo ideaal.

Afhankelijk van waar je bent variëren de temperaturen in november, maar als vuistregel geldt:

  • Noord Italië 2-10°C
  • Midden Italië 7-16°C
  • Zuid Italië 13-18°C

Vakantiedagen in november

1 november betekent in Italië Tutti I Santi (Aller Heiligen). Dit is de dag dat families hun overleden familieleden eren. Begraafplaatsen worden bezocht om bloemen achter te laten. Tutti I Santi is een nationale feestdag in Italië, dus wees niet verbaasd wanneer winkels en attracties gesloten zijn op die dag. Maar in november zijn er ook festivals op het gebied van eten. Ze worden Sagre genoemd en worden vaak voortgezet vanuit de oktobermaand. Er zijn vele truffelfestivals in Noord- en Midden- Italië, maar mogen natuurlijk ook de kastanjefestivals niet vergeten worden. Het is een goed idee om de lokale evenementenkalender te controleren, om op de hoogte te zijn van de festiviteiten in de stad of regio waar je naar toe gaat.

Waarom in november naar Italië af te reizen?

Het omlaag gaan van de temperatuur en het vochtige weer in november is voor veel mensen een goede reden om wel twee keer na te denken over een reis naar Italië. Maar er zijn een paar goede redenen waarom deze tijd van het jaar juist een goede periode is om Bella Italia te bezoeken.

Voorheen behoorde de maand oktober tot het laagseizoen. Vandaag de dag is dat niet meer zo. Je zult versteld staan hoe druk het overal is.

Allereerst zal elke budgetreiziger, vanwege de lagere prijzen, de november maand waarderen. De vluchten naar Italië zijn vaak nog voordeliger dan in de maand oktober. Dit geldt ook voor vele hotels en ander accommodaties in Italië. Voorheen behoorde de maand oktober tot het laagseizoen. Vandaag de dag is dat niet meer zo. Je zult versteld staan hoe druk het overal is. Natuurlijk heeft dit zijn reden, maar in tegenstelling tot oktober is het in november een stuk rustiger. Dit betekent ook dat er geen lange rijen staan bij de vele musea en andere populaire attracties. Ben je geïnteresseerd in eten en wijn, dan is de novembermaand een uitstekende keuze, want vele festivals kunnen dan bezocht worden.

Houd er rekening mee dat sommige musea en attracties hun openingstijden veranderen. Kun je jezelf hieraan aanpassen en aan het onvoorspelbare weer, dan kan Italië een heerlijke plek zijn gedurende de novembermaand. Wij vermaken ons, juist in deze periode, uitermate goed.

Booking.com

5 reacties op “November in Italië

  1. Wat een geweldig mooie foto’s weer! Met plezier gelezen!

  2. Je kunt er ook nog aan toevoegen dat je de echte herfstkleuren eigenlijk pas in November ziet. Nu eind Oktober begint hier alles te verkleuren (midden Italie). Mooi is ook dat je nu veel mensen ziet olijven plukken. Vooral met mooie dagen. Volop gelegenheid in deze periode om de nieuwe olijfolie te proeven, kastanjes en jonge nieuwe wijn. 😉

  3. Tinka Pothaar

    Wij waren afgelopen zondag in Morro d’Alba, er was een truffel en wijn sagra. Zo gezellig, je kon de beroemde wijn, van verschillende wijnkelders proeven en heerlijke hapjes truffel proeven. Er stonden ook lange tafels waar je kon eten….er waren gepofte kastanjes en een “artigianale” markt was! Het is zoals jullie zeggen: zoveel te doen in het najaar (ook in de winter, volgens mij) dat je soms niet weet wat je kiezen moet. Wat ik persoonlijk een groot voordeel vind is dat het zomers veel te heet is om dingen te gaan bezichtigen; bij een koele temperatuur is het allemaal veel aangenamer…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.