Campania Roadtrip

Bezoek de Amalfikust: paradijs op aarde

Campania, Positano
DiscoverCars.com

Gelegen aan de zuidkant van het schiereiland Sorrento in de regio Campania ligt de Amalfikust. Sinds de Romeinse tijd komen reizigers al naar deze spectaculaire kustlijn om te genieten van zon, zee en veel lekker eten. Men zegt dat de 45 km lange Costiera Amalfitana een van de mooiste kusten is van Europa. Mooie steden en dorpen liggen genesteld tegen en op steile rotswanden die rechtstreeks uit zee omhoogkomen. Wij konden niet wachten om deze streek te gaan ontdekken. Wij huurden een huis in Vico Equence en ontdekten dit prachtige gebied en de nabijgelegen stad Napels en Pompeï. Bezoek de Amalfikust.

Vico Equense

Ons huis ligt vastgeklampt hoog in de bergen in de plaats Vico Equence. Vanaf ons balkon worden we dan ook iedere dag getrakteerd op een magnifiek uitzicht op zee en in de verte de chaotische stad Napels. Vico Equence lag oorspronkelijk direct aan de kust, maar vanwege piraterij werd het te gevaarlijk en trok men naar de top van de klif. Het gezellige plaatsje is compact en het heeft veel te bieden.

De rijke geschiedenis is terug te vinden in de gotische monumenten. Een bezoek waard is de kleurige majolica koepel van de S.S Ciro e Giovanni, gewijd aan de beschermheilige van de stad. Op de rand van de steile kalkstenenkliffen balanceert een 14de -eeuws gotisch-barokke Annunziatakathedraal. Binnen heeft de kerk prachtige fresco’s en marmeren tombes.

Vico Equense

Sorrento

Het levendige stadje Sorrento is sinds de Romeinse tijd al een populaire bestemming. Op de steile rotswanden bouwden zij villa’s en tempels. Tegenwoordig is het nog steeds een welvarend vakantieoord. Ondanks dat het toerisme de belangrijkste inkomstenbron is, heeft het stadje zijn karakter goed bewaard weten te houden.

Sorrento staat bekend om het prachtige uitzicht over de Golf van Napels. In de straatjes komt de geur van citrusbomen je tegemoet. De restaurants serveren plaatselijke visspecialiteiten en ijsgekoelde Lacrimaal Christi uit de wijngaarden bij de Vesuvius. Voor mooie winkels moet je aan de Corsa Italia zijn en de smalle straatjes die hierop uitkomen. Beneden in de haven kun je zwemmen en genieten van de zon.

We rijden door en voorbij Sorrento draaien wij de SS163 op, de beroemde kustweg met haar vele bochten. De 45 km lange weg kronkelt zich hoog boven het water en gaat langs prachtige pastelkleurige dorpen. Het kustlandschap met de vele uitzichten op zee is adembenemend mooi. Wees niet benauwd, want de weg is smal en het kan er druk zijn.

Positano

Gelegen aan de westelijke kant van de Amalfikust ligt het schilderachtige plaatsje Positano. Dit is misschien wel de meest bekende plaats van deze kust. De pastelkleurige huizen zijn gebouwd tegen steile hellingen. Het lijkt net of de huizen op elkaar gebouwd zijn. Het wordt niet voor niets ‘de verticale stad’ genoemd. Via vele eindeloze trappen vinden we onze weg naar beneden in de richting van de kerk Santa Maria Assunta. De basiliek met een majolica (soort keramiek) bedekte koepel glinstert in het zonlicht. Tussen de huizen is nog net plaats voor mooie tuinen en terrassen die worden gesierd met kleurrijke bloemen.

Van origine is het een vissersdorp, maar tegenwoordig leeft men hier van het toerisme en bruist het van het leven. Vooral onder de jetset is het populair. Men komt hier om te ontspannen op de mooie kleine zandstranden en te flaneren in de smalle straatjes. Positano staat bekend om zijn dure restaurants, luxe winkels en boetieks. Op het strand, Spiaggia Grande, dat midden in het centrum van het dorp ligt, draaien we onze hoofden rond en begrijpen waarom Positano al jarenlang mensen trekt.

We vervolgden ons weg die zich verder kronkelt langs de betoverende kust. De tinten blauw van de zee veranderen voortdurend en we gaan langs steile rotsachtige kliffen, afgeschermde baaien en chique villa’s. Tussen de charmante plaatsen liggen citroen- en wijngaarden verscholen. Opeens, na de zoveelste bocht, zien we het bekoorlijke stadje Amalfi liggen.

Amalfi

Amalfi is de grootste stad aan de Costiera Amalfitana en was tussen de 6e en de 14de eeuw een belangrijke havenstad. Een aardbeving en tsunami in 1343 vernietigde een groot deel van de benedenstad, daardoor zijn er weinig overblijfselen. De grote stad met 70.000 inwoners transformeerde naar een dorp met slechts een paar duizend inwoners. Amalfi was sindsdien een rustig havenstadje tot de komst van het toerisme in de 20ste eeuw. De wirwar van straatjes worden omzoomd met witgekalkte huizen waar vooral restaurants en boetieks in zijn gevestigd.

De grootste bezienswaardigheid is de Duomo uit de 9de eeuw die boven aan een lange trap staat. Een wandeling door het heiligdom is een must. De architectuur is van Arabische en Normandische oorsprong en het interieur is in barokstijl. Er zijn enkele grote schilderijen en marmeren beelden te bewonderen, evenals mozaïeken uit de 12de eeuw. In het klooster naast de kathedraal Chiostro del Paradiso werden in de 13de eeuw adellijke families begraven.

Iets verderop richting het oosten ligt Atrani, ingeklemd tussen de zee en hoge kliffen. Dit prachtige dorp, dat veel minder bezocht wordt dan Amalfi, is gemakkelijk te voet bereikbaar.

Ravello

Terwijl de meeste dorpen van de Amalfikust dicht aan zee liggen, ligt Ravello hoog bovenop een berg en heeft dus geen strand. Toch is het stadje geliefd, vooral vanwege de rustige en kustzinnige sfeer. Het heeft een paar prachtige gebouwen zoals de kathedraal uit de 11de eeuw, maar Ravello is vooral bekend vanwege de mooie villa’s met spectaculaire vergezichten. Wereldberoemd zijn de Villa Rufolo en de Villa Cimbrone.

Ravello heeft een artistieke en literaire connectie die meer dan 120 jaar teruggaat. Het begon met Richard Wagner die werd geïnspireerd door Villa Rufolo voor zijn werk op Parsifal. DH Lawrence kwam hier een deel van zijn boek Lover Lady Chattersly schrijven en na Virginia Woolf hebben andere beroemdheden Ravello bezocht. Jaarlijks wordt het Ravello Festival gehouden dat internationaal bekend is en veel cultuurliefhebbers trekt.

Foto’s cacciatore_di_sogni

We wandelen door het kleine centrum van Ravello met de vele trappen. We strijken neer op een van de caféterrassen op het centrale plein en laten onze reis nog eens de revue passeren. Dat de kust van Amalfi tot een van de mooiste kuststreken van Europa hoort, hebben wij met eigen ogen kunnen aanschouwen. Het is een paradijs op Aarde!

Hoteltips langs de Amalfikust

Booking.com

6 reacties op “Bezoek de Amalfikust: paradijs op aarde

 1. Ik ben er meerdere keren geweest, werkelijk adembenemend………de hoge rotspartijen, de diepblauwe zee, de kleuren van de keramiek, de stijle dorpjes…………..uniek.

 2. Joke Buursen

  Wat ontzettend mooi is het daar,zeer zeker de moeite waard om er op vakantie te gaan.
  Het lijkt inderdaad een paradijs.
  Ook heel mooi weer gegeven,complimenten.

 3. Ik krijg zo weer zin in de zomer!

 4. Tinka Pothaar

  Prachtig! Krijg echt zin om er een keer heen te gaan!

 5. In april gaan we daar naar toe Amalfi, Sorrento kust, maar nu vraag ik me af, wel of geen auto huren, we houden er wel van om te rijden en veel te zien?

 6. pieterarnolli

  Een auto huren is een must. Zeker als je de mooie tocht langs de kust wil gaan maken en de verschillende plaatsen zoals Positano, Amalfi en Ravello wil gaan bezoeken. Mochten jullie ook van plan zijn Napels te bezoeken, wat absoluut aan te raden is, dan zou ik met de trein gaan. Er is een goede treinverbinding van Sorrento, Pompeji naar Napels. Veel wegen rondom en aan de Amalfikust zijn wel een uitdaging!
  Fijne vakantie en geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.