Campania

Positano is een parel aan de Amalfikust

Panorama van Positano aan de Amalfikust

Positano met zijn veelkleurige huizen is een van de meest geprezen plaatsen tussen de vele parels die de Amalfikust rijk is. Het dorp is beroemd om zijn schilderachtige ligging. Omgeven door bergen aan de ene kant en het turquoise water van de Tyrreense Zee aan de andere kant, is het al sinds de Romeinse tijd een vakantiebestemming. Het voormalige vissersdorp is tegenwoordig exclusief, mondain en landelijk tegelijkertijd.

Amalfikust

Wij kunnen ons de eerste keer dat we Positano bezochten nog herinneren als de dag van gister. We volgden de 45 kilometer lange bochtige panoramische weg langs de Amalfikust. Een schitterende ruige kustlijn die zich een weg baant van Sorrento naar Salerno. Het is misschien wel een van de mooiste streken van Italië dat door UNESCO wordt beschermd. Charmante dorpen weerspiegelen in prachtige baaien en worden omringd door kliffen en geurige citroenboomgaarden.

Dichters en schrijvers

Veel dichters en schrijvers hebben zich laten inspireren door de schoonheid van Positano. Het was de Franse schrijver Astolphe de Custine die het dorp aan het begin van de 19e eeuw bezocht en omschreef als een ‘onbegrijpelijk landschap waar alleen de zee horizontaal is en alles wat droog is bijna loodrecht staat’. Pastelkleurige huizen lijken op elkaar gestapeld en zich vast te klampen aan de steile hellingen van de Monte Angelo a Tre Pizzi die uit zee oprijst.

Positano, een wereldberoemde vakantiebestemming

Hoewel de Amalfikust al populair was in de Romeinse tijd en een stop van de Grand Tour, popte Positano zich pas in de jaren 50 van de vorige eeuw uit tot een wereldberoemde vakantiebestemming. Ondanks de populariteit blijft het dorp iedere bezoeker fascineren.  Langs de trapsgewijze kronkelende straatjes bevinden zich elegante hotels, restaurants en boetieks. Dure modehuizen wisselen zich af met ambachtelijke winkels waar lokaal gemaakt handwerk wordt verkocht. Beroemd is de zogenaamde Positano Fashion met vrolijke kleuren en patronen, maar ook de typische Positanosandalen.

Spiaggia Grande

Een lange afdaling naar beneden eindigt op Spiaggia Grande met zicht op het verticale dorp dat iedereen zal betoveren. Een caleidoscoop van kleuren ontvouwt zich voor je en een mooiere ansichtkaart is haast niet voor te stellen. Gekleurde huizen met stukjes groen ertussen, waar rijkelijk fruit groeit, liggen dicht tegen de steile hellingen aan. Bergpieken steken boven het dorp uit en de zon glinstert in de helderblauwe zee. Het strand wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste van Italië. Zomers kan het er erg druk zijn en biedt de baai bij Fornillo uitkomst om te genieten van een duik in het warme zeewater.

Korte geschiedenis van Positano

Volgens een oude legende is Positano gesticht door de Griekse god van de zee als een verklaring van zijn liefde voor de nimf Pasitea. In de 16e en 17e eeuw behoorde het kustplaatsje tot de machtige Republiek van Amalfi en ontwikkelde zich tot een succesvol scheepsvaartcentrum dat veel handel met het oosten had. De rijkdom die meekwam is terug te zien in de palazzo’s en villa’s waar tegenwoordig luxe hotels in zijn gevestigd. Langs de via Cristoforo Colombo wisselen prachtige gebouwen zich af.

Positano Amalfikust

Historisch erfgoed

Bijzonder fraai is de met majolica bedekte koepelkerk Santa Maria Assunta aan de Piazza Flavio Gioia dat neerkijkt op het strand. De beroemde Byzantijnse icoon van de Zwarte Madonna uit de 13e eeuw behoort tot een van de kunstschatten. Niet ver van de kerk zijn overblijfselen van een oude Romeinse villa gevonden en staan er nog enkele Saraceense torens langs de kustlijn die waken over het strand. De oude wachttorens waren strategisch geplaatst, want als er vijandelijke dreiging was stuurde de ene toren een signaal naar de andere om zo het nieuws te verspreiden.

Terwijl de meeste bezoekers ronddwalen door de geplaveide straatjes of op het strand liggen, zijn de prachtige wandelpaden tussen olijfboomgaarden boven Positano erg rustig. Ze bieden een magnifiek uitzicht op het dorp, de baai en de blauwe zee.

Zodra je het charmante dorp binnenwandelt, zul je begrijpen waarom het zo geliefd is. Het is een plek die met geen ander is te vergelijken en waar je uren- of dagenlang in kunt ronddwalen. De allure en magie van Positano is het echte ‘la dolce vita’ gevoel dat overheerst en als een warme deken over het kleurrijke verticale dorp ligt.

Booking.com

4 reacties op “Positano is een parel aan de Amalfikust

  1. Prachtige foto’s, moet die kant ook maar eens bezoeken, ben er nog niet geweest.

  2. Mijn wens is om daar toch nog eens te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.