Campania

Amalfi ontdek de schoonheid van deze kustplaats

Amalfikust

Amalfi is de plaats waaraan de beroemde kust van Campanië zijn naam ontleent. Deze kustplaats is een grote trekpleister in het hart van de schitterende Amalfikust. Ondanks zijn kleine omvang was het van de 9e tot de 11e eeuw een machtige maritieme republiek. Amalfi heeft in deze periode een grote stempel gedrukt in het hele Middellandse Zeegebied. De rijkdom van deze belangrijke geschiedenis is vandaag de dag nog steeds zichtbaar.

Korte geschiedenis van Amalfi

Men vermoedt dat Amalfi werd gesticht door de Romeinen. In de middeleeuwen was het een van de vier grote zeemachten van Italië die wedijverde met Genua, Pisa en Venetië. Grote rijkdom verwierf Amalfi door de handel met het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Verschillende culturen hebben in de loop der tijd hun sporen nagelaten en dat is terug te zien in de architectuur en overheerlijke gastronomie. Sinds 1997 staat Amalfi en de unieke kustlijn op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het wordt omschreven als de mooiste kust van Italië en sommige beweren zelfs van Europa.

Amalfi Campania Amalfikust
Amalfi Campania
Amalfi Campania Amalfikust

De Amalfikust

De bochtige panoramaweg, de Statale 163, verbindt de dorpen langs de Amalfikust en biedt een waanzinnig uitzicht over de Golf van Salerno. Deze weg van ongeveer 55 kilometer gaat langs kleurrijke dorpen, inhammen en hoge kliffen. Het mediterrane landschap en het kristalheldere water betovert iedere bezoeker. Pastelkleurige huizen lijken zich vast te klampen aan rotsen en dorpjes nodigen je uit om te stoppen. Ook Amalfi, waar we onze auto parkeren langs de kustweg.

Voor we het centro storico inlopen laten we ons verwonderen door pastelkleurige huizen die als het ware op elkaar zijn gestapeld en zich vastklampen aan de rotswand. Het historische stadje wordt gescheiden van de zee door de kustweg. Hoewel het niet langer een maritieme republiek is, speelt de zee met zijn visserij en het toerisme een belangrijke rol. Bootexcursies worden aanbevolen om allerlei verborgen hoekjes langs de kust te ontdekken.

Amalfi Campania Amalfikust
Amalfi Campania Amalfikust

Kathedraal van Amalfi

Een van de juwelen van Amalfi is de kathedraal dat het centrale plein domineert. Het imposante heiligdom rijst majestueus op bovenaan een enorme trap van 57 treden. Opgetrokken in Arabisch-Siciliaanse stijl is het gewijd aan de patroonheilige van het stadje, Sant’Andrea. De kathedraal bestaat uit twee delen. In de 13e eeuw werd het namelijk aan de al bestaande 9e -eeuwse kerk toegevoegd. Het complex heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties en renovaties ondergaan. Het resultaat is een uniek bouwwerk waar romaanse, barokke, gotische en rococo details worden gecombineerd.

Wanneer we de trap beklimmen valt ons als eerste de kleurrijke en weelderige gevel in Moorse stijl op. De duomo wordt geflankeerd door een klokkentoren die op zijn beurt is bedekt met schitterende mozaïektegels in arabeske stijl. Een enorme bronzen deur uit Constantinopel geeft toegang naar binnen waar bezoekers worden overdonderd door een schitterend interieur. De relikwieën van de Heilige Andreus worden bewaard in de crypte van de kathedraal.

Amalfi Campania Amalfikust

Tot slot is de Chiostro del Paradiso, oftewel het klooster van het paradijs, een must voor een bezoek. In de 13e eeuw diende het als begraafplaats voor adellijke families. Ook hier vind je verschillende stijlen terug en zijn het de fresco’s die van groot historisch belang zijn. Romaanse, gotische en arabeske invloeden gaan naadloos in elkaar over en palmbomen geven extra allure aan het geheel.

Andere bezienswaardigheden zijn het Arsenaal Museum, waar de maritieme geschiedenis wordt tentoongesteld, en het Papiermuseum.

Keuken

Amalfi prikkelt al je zintuigen met zijn kleuren en geuren. In de wirwar van witte straatjes zijn winkeltjes, bars en restaurants gevestigd. Het klimaat is mediterraan en dat proef je ook. Men is trots op lokale gerechten gemaakt op basis van vis en zeevruchten. De smaak van vers gevangen vis is dan ook zo overheerlijk, dat men ze bereid zonder overdadige specerijen. Maar er is ook een ruime keuze uit diverse kazen en wat dacht je van al die zoetigheden. De bakkers zijn meesters in het maken van gebak gevuld met ricotta of citroencrème. Citroen is ook de basis in de wereldberoemde Limoncello met zijn intense smaak.

Een wandeling langs de zee is natuurlijk altijd een goed idee. Afhankelijk van het seizoen zullen de strandjes gevuld zijn en is het er een komen en gaan van boten in de haven. Je kunt er ook voor kiezen om de hoger gelegen wandelpaden te nemen en je onder te dompelen in de prachtige natuur. Andere nemen misschien een duik in het kristalheldere zeewater.

Amalfi Campania Amalfikust

Kortom, Amalfi is beslist een stop waard vanwege zijn belangrijke geschiedenis en historisch erfgoed. Een dagdeel is genoeg om het centro storico te verkennen. Maar geniet ook zeker van de uitzonderlijke schoonheid van zijn omgeving. Proef lokale lekkernijen, neem een duik in het water of flaneer langs de zee. Laat je verwonderen door een landschap vol tinten en kleuren van dit stukje paradijs op aarde.

Booking.com

0 reacties op “Amalfi ontdek de schoonheid van deze kustplaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.