Campania

Ravello met het mooiste uitzicht ter wereld

Tuin van Ravello aan de Amalfikust

Ravello is een betoverende plaats dat vanaf 350 meter hoogte uitkijkt op de schilderachtige Amalfikust. Als een natuurlijk balkon hangt het dorp tussen de Dragone en Regina valleien en biedt het de meest mooie vergezichten. Omgeven door een uniek landschap is Ravello verfijnd en biedt het een oase van rust. Maak kennis met dit bekoorlijke plaatsje dat bezoekers al eeuwenlang charmeert.

Amalfikust

We volgden de wondermooie kustweg van Sorrento naar Salerno. De Amalfikust heeft niet voor niets een plaats verdient op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Historische plaatsen en ongeëvenaarde panorama’s gaan aan ons voorbij. Pittoreske dorpen worden omlijst door kleurrijke bougainvilles en in de lucht hangt een geur van jasmijn en citroen. Ruige kliffen rijzen op uit de azuurblauwe zee en de meest mooie baaien liggen verscholen in dit natuurschoon.

Ravello, Campania, Amalfikust

Verwijderd van de drukke kustplaatsen zoals Positano en Amalfi, wordt Ravello stukken rustiger bezocht. Eens was het een favoriet zomerverblijf van mensen zoals Richard Wagner, Greta Garbo en Jacqueline Kennedey. Tegenwoordig weten liefhebbers op zoek naar wat Italiaanse romantiek Ravello te vinden.

Korte geschiedenis van Ravello

De monumenten verspreid door het stadje getuigen van een glorieus verleden. Hoewel er weinig bekend is over de eerste bewoners vertellen historici dat sommige Romeinen mogelijk hun toevlucht in deze omgeving zochten na de uitbarsting van de Vesuvius in 67 n. Chr.

Het stadje werd gesticht in de 6e eeuw op een positie om zich te beschermen tegen barbaarse invallen. De enorme ontwikkeling kwam na het jaar 1000 en de geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met families die handeldreven met het Oosten. Het was de maritieme Republiek Amalfi die handel met zich meebracht en rijke families en kooplieden bouwden er kastelen, villa’s, kerken en ander openbare gebouwen. Een stadsmuur beschermt het kloppend hart met straatjes geflankeerd met prachtige villa’s.

Ravello, Campania, Amalfikust
Ravello, Campania, Amalfikust

Historisch centrum van Ravello

Ondanks dat Pisaanse strijdkrachten in de 12e eeuw Ravello voor een groot deel hebben verwoest, hebben de meeste kerken en prachtige villa’s de invasie van Pisa overleefd. Bezoekers worden eerst verwelkomt door de middeleeuwse witglanzende kathedraal di San Panteleone, een parel van het historisch hart. Gelegen aan de Piazza del Vescovado werd het in 1086 gebouwd en heeft het barokke en romaanse kenmerken. De klokkentoren dateert uit de 13e eeuw en heeft Moorse en Byzantijnse invloeden. Iets verderop bevinden zich de resten van Ravello’s 13e -eeuwse kasteel, maar de onvergetelijke charme heeft het plaatsje te danken aan de twee Ravello-villa’s.

Villa Rufolo

Villa Rufolo kijkt eveneens uit op de centrale Piazza del Vescovado. Het complex uit de 13e en 14e eeuw staat bekend om zijn weelderige tuin met een verbluffend uitzicht. Villa Rufolo ontleend zijn naam aan een oude machtige rijke familie ten tijde van de Maritieme Republiek Amalfi.

Na lange tijd van verwaarlozing werd de villa in 1851 gekocht door de Schotse Francis Neville Reid en heeft de villa weer in zijn oude staat terugbracht. De beroemde tuin met een overvloed aan bloemen inspireerde Wagner en componeerde de tweede acte van zijn opera Parsival. In de zomer wordt de tuin en villa gebruikt voor het Ravello-muziekfestival. Optredens van klassieke muziek en ballet vinden er plaats. Het is niet verwonderlijk dat Ravello is uitgeroepen tot ‘la citta della musica’ oftewel ‘muziekstad’.

De villa zelf bevat twee grote torens en de binnenplaats met een prachtige loggia doet denken aan een klooster in Moorse stijl. De mediterrane boom is misschien wel de meest gefotografeerde boom van Italië.

Ravello, Campania, Amalfikust

Villa Cimbrone

Na een korte wandeling door smalle straatjes vanaf het centrale plein, kunnen bezoekers genieten van de prachtige Villa Cimbrone. De oorsprong gaat terug tot de 11e eeuw en de naam is afgeleid van de rots Cimbronium waarop het staat.

Verschillende adellijke families zijn eigenaar geweest, maar het was de Engelse edelman Lord Ernest William Beckett die er een opvallend mooi complex van maakte. Verschillende stijlen en authentiek middeleeuwse elementen zijn met elkaar verweven. De botanische tuin is werkelijk prachtig en versierd met prieeltjes en standbeelden. Het was het bezoek van Greta Garbo die de villa wereldberoemd maakte en beschreef dat dit ‘het mooiste uitzicht ter wereld is’.

De belvedère van de villa heet Terrazza dell’Infinito oftewel Terras van de oneindigheid en wordt omzoomd door een reeks marmeren bustes die schitterend afsteken tegen de azuurblauwe zee. Vanaf 365 meter hoogte heb je werkelijk een waanzinnig uitzicht waar de horizon versmelt met het blauw van de zee en de lucht.

Naast een bezoek aan de twee villa’s met paleisachtige tuinen, hebben we genoten van het slenteren en ronddwalen door de straatjes. De smalle straten en kronkelende oude trappen worden omgeven door bloemengeuren. In ambachtelijke winkels verkoopt men allerlei streekproducten en op een terras nipten we van de beroemde limoncello di Ravello.

Ravello wordt niet alleen omgeven door een prachtige mediterrane omgeving maar is ook een oase van rust. Met zijn adembenemende uitzichten over een schitterend landschap is het voor ons een van de mooiste diamanten van de Amalfikust.

Booking.com

0 reacties op “Ravello met het mooiste uitzicht ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.