Campania

Pompeii: een Romeinse tragedie

Pompeii, Campania

Op een mooie zomerochtend verschijnt er op 24 augustus een zwarte wolk aan de horizon en niet veel later een enorme explosie. Het is die dramatische dag in 79 n.C. toen de Vesuvius uitbarstte en Pompeii bedolven werd onder een laag van lava en as. Zo kwam er een einde aan het leven van de 700 jaar oude stad.

Op het moment dat je de stad Pompeii betreedt valt het op hoe stil het er is. Hoewel er toeristen, gidsen en werknemers rondlopen door de oude straten is het net of alle geluiden worden weggezogen naar het verleden. Je kunt haast het gefluister en de voetstappen van de mensen horen, die hier 2000 jaar geleden ook over de stenenstraten liepen.

Pompeii: rustoord vol vakantiehuizen, badhuizen en theaters

De ooit bloeiende stad Pompeii, gelegen aan de kust, was een populaire vakantiebestemming voor de rijke Romeinen. Ze hadden er een villa of landgoed of kwamen voor de wijn. De stad was een rustoord vol vakantiehuizen, badhuizen en theaters. Daarnaast werd er ook veel handel gedreven en kon je verschillende talen horen op elke straathoek.

Het is net alsof er een vloek op deze plaats heerst. 15 jaar voor de Romeinse tragedie werd de stad al verwoest door een aardbeving en vervolgens weer opgebouwd. Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius wisten sommige mensen te ontsnappen, maar velen ook niet. Minstens 2000 van de 10.000 inwoners waren meteen overleden.

Pompeii werd begraven onder een dikke laag as en puinsteen en raakte eeuwenlang in de vergetelheid. Hoewel de stad in de 16de eeuw werd herontdekt, begonnen de eerste opgravingen pas in 1748. En nog steeds is men bezig om de stad te bevrijden uit het puin. Veel kennis over het leven van de Romeinen stamt uit Pompeii en het dichtbij gelegen stadje Herculaneum, dat werd getroffen door een vloedgolf van modder.

Fresco’s en beelden van Pompeii

Veel van wat we weten over Pompeii, zoals de functie van gebouwen en hun eigenaren, is terug te vinden in de huizen, gevonden fresco’s en beelden. Op de schilderingen zijn ambachts- en kooplieden afgebeeld in levendige kleuren. Opvallend zijn ook de vele erotische schilderingen die in verschillende gebouwen zijn aangetroffen. Deze kunst veroorzaakte veel opschudding en werd jarenlang verborgen gehouden in het ‘kabinet van obscene objecten’.

Typisch Romeinse stad

Pompeii was een typisch Romeinse stad. Aan de ene kant van de stad was het forum, waar recht werd gesproken, met in de buurt de tempels van Venus, Jupiter en Apollo. Het aquaduct zorgde voor de aanvoer van water naar de openbare baden en fonteinen. Voor entertainment was er een groot amfitheater waar ongeveer 20.000 mensen naar gladiatorengevechten konden kijken. Daarnaast waren er een aantal theaters voor toneelstukken, religieuze vieringen en concerten.

Pompeii maakte op ons veel indruk. Niet alleen de schoonheid van de stad, maar ook de beelden van de inwoners die werden getroffen door de ramp. Mannen en vrouwen, maar ook moeders die hun kinderen vasthouden en huisdieren die worden tentoongesteld in schrijnende vormen.

Breng een bezoek aan Pompeii en ga terug in de tijd van de antieke wereld. Wandel over de door karrewielen uitgesleten straten en bewonder de indrukwekkende Romeinse ruïnes. Pompeii is voor liefhebbers van de oudheid een waardevolle bestemming.

Booking.com

1 reactie op “Pompeii: een Romeinse tragedie

  1. Tinka Pothaar

    Wat een prachtig stukje! Geen woord teveel gezegd: het is zo indrukwekkend en zo mooi…..Ik zou er graag nog een keer terugkeren!
    Die hond en de mensen vond ik het meest indrukwekkends….!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.