Geen categorie

Ciao tutti, het ontdekkingsblog door Italië

DiscoverCars.com

Welke Italofiel kent Ciao tutti niet? Wij volgen dit blog al vanaf het begin, toen Saskia besloot om iedere dag een artikel over Italië te schrijven. Inmiddels zijn er zo’n kleine 4000 artikelen gepubliceerd. Een mooi moment om Saskia het hemd van het lijf te vragen over het allergrootste blog van Nederland dat over ons geliefde Italië gaat.

Laat ik maar met de deur in huis vallen, wie is Saskia?

Wie Saskia zegt, zegt Italië. Inmiddels zit het land helemaal in mijn systeem – ook in Nederland. Als Limburgse Italofiel moet ik Romeinse voorouders hebben gehad…

Ik kwam ter wereld op Carnavalsmaandag 1980 en werd meteen uitgeroepen tot carnavalsbaby. Het carnaval zit me echter niet zo in het bloed, Italië des te meer. Ik kwam er pas voor het eerst op mijn achttiende, in Rome – en voelde me meteen thuis. Het was geen verliefdheid, het was echt een gevoel van thuiskomen. Dat warme bad van die Italiaanse cultuur, heerlijk. Ik moet me er toch minimaal een keer per maand aan kunnen warmen. Al vul ik het gemis in Nederland mooi op met Italiaanse recepten, etentjes bij Italiaanse restaurants en uitgebreid schrijven over al het moois dat ik op reis tegenkwam.

Saskia Balmaekers

Wat is de reden geweest om te starten met een blog dat uitsluitend gaat over Italië?

Na mijn eerste bezoek aan Rome voorzag ik familie en vrienden die Rome bezochten steeds van allerhande tips. Eerst uitgeschreven in een schriftje, later – toen dat schriftje kwijtraakte – in een digitaal bestand. Het was mijn broer die het idee opperde al die tips online te zetten, in een blog. Het was eind 2009 en ik wist eerlijk gezegd niet wat dat was, een blog, en of ik dat wel zag zitten. Maar makkelijker tips over Italië delen wilde ik wel graag, dus ik besloot het eens te proberen. Op 1 februari 2010 publiceerde ik met hulp van mijn broer de eerste blog en sindsdien is er geen dag voorbijgegaan zonder nieuwe Italiaanse inspiratie op Ciao tutti. In totaal staan er nu zo’n kleine 4000 artikelen online.

Dagelijks schrijven is geen probleem, mits het over Italië gaat, Dat is echt het enige onderwerp waarover ik nooit uitgeschreven / uitgepraat raak. Zelfs toen ik een keer met koorts een artikel schreef, om de dagelijkse berichtgeving niet te onderbreken, wist Italië nog een glimlach op mijn gezicht te toveren. Al doen berichten van enthousiaste lezers dat nog nét een beetje meer. Het is heerlijk om te horen dat de tips ook met veel plezier opgevolgd worden.

Rome-Trastevere

Rome

Je blog bestaat nu 6 jaar en staat vol informatie over Italië. Hoe inspireer je jezelf keer op keer weer voor nieuwe artikelen?

Gelukkig hoef ik dat zelf niet te doen – dat doet de schoonheid van elk Italiaans dorpje, het enthousiasme van een Italiaanse ambachtsman of kok, de kleur van een fresco, het uitzicht vanaf een heuveltop… Italië kent zó veel mooie plekken, zo veel bijzondere verhalen. De inspiratie ligt letterlijk op elke straathoek voor het oprapen. Zelfs als je ergens voor een tweede of derde keer komt zijn er nieuwe verhalen te vinden. Dat gaat bijna als vanzelf.

Rome

Rome

Rome

Rome

Wat maakt Italië zo mooi dat je er zo vaak wilt zijn?

Het is vooral de manier van leven die me zo aanspreekt. Warm, spontaan, veel meer in het moment dan in Nederland. Italianen zijn trots op hun dorp, op hun familierecepten, op hun afkomst. Ze vertellen vol vuur over dat ene pastagerecht, over dat kleine restaurantje aan zee, over hun buurman die de beste peperoni kweekt…

Veel mensen die naar Italië gaan, boeken een reis via een reisbureau. Jij komt op de mooiste plaatsen, B&B’s en agriturismo’s. Hoe bereid jij je voor op een (werk)bezoek aan Italië?

Eerlijk gezegd bereid ik me weinig voor. Ik ben juist op zoek naar verrassingen, naar adresjes die niet in elke gids staan, naar verhalen die niet al honderd keer verteld zijn. Ik vraag meestal wel tips aan Italiaanse vrienden, maar ga vooral ter plekke rondvragen. De barista is meestal mijn eerste vriend – hij weet de leukste logeeradressen, het kleinste kerkje en in elk geval ook wie je moet hebben om daar even een kijkje te mogen nemen. Ik slaap vaak nooit langer dan twee nachten op een en dezelfde plek, dan reis ik weer door, het advies van de barman, de visser of de apotheker achterna.

Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer
Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer
Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer
Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer
Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer
Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer

Je maakt veel mee onderweg, wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Een zomerse Ferragostolunch tijdens mijn studie in Siena. Ik kende er niet veel mensen, maar was inmiddels bevriend geraakt met mijn lerares Italiaans, die op het platteland woont. Ze vroeg of ik kwam lunchen. Prima, dacht ik, en ik stapte in de bus. Om verwelkomd te worden door haar hele familie, alle buren en wat vrienden. Allemaal aan een lange tafel in de schaduw, klaar voor een zes uur durend feestmaal. Iedereen bleef maar eten doorgeven en er werd onophoudelijk gepraat over dat wat op je bord lag. Alsof ik zomaar in een reclamefilmpje was beland.

Wat zijn voor jou de 3 mooiste plekken van Italië?

Drie maar? Ik vond het al lastig om er voor mijn nieuwste boek 101 te selecteren 😉 Maar vooruit: Rome (Rome is nu eenmaal uniek en er is op elke straathoek wel iets moois te vinden), het Siciliaanse eilandje Favignana en de Val d’Orcia, ten zuiden van Siena.

Foto credit Merle van de Reep
Foto: Merle van de Reep
Foto: Merle van de Reep
Foto: Merle van de Reep
Foto: Merle van de Reep
Foto: Merle van de Reep
Foto: Merle van de Reep
Foto: Merle van de Reep

Ik denk dat je meer gezien hebt van Italië dan menig Italiaan. Heb je nog bestemmingen die hoog op je lijst staan, die je nog niet gezien hebt en dolgraag wil gaan bezoeken?

Dat hoor ik van Italianen inderdaad vaak, dat ik hun land beter ken en er meer van gezien heb dan zij zelf. Maar Molise is een regio die ik nog niet goed ken, dus die staat wel hoog op mijn wensenlijstje. Maar ik wil ook dolgraag weer eens terug naar Lecce, naar Genua, naar Ragusa Ibla, naar Napels, naar Trieste. Overal liggen kleine stukjes van mijn hart.

Wij maken altijd dankbaar gebruik van je digitale boeken. Ze staan vol informatie en prachtige foto’s. Hoe is het idee ontstaan om deze uit te brengen, want men kan toch veel informatie op Ciao tutti vinden?

Dat klopt, maar als je op vakantie gaat en alle informatie over bijvoorbeeld een stad of regio graag bij elkaar wil hebben, dan ben je wel even aan het zoeken (en aan het printen of aantekeningen maken). Daarom hebben we besloten om elke maand een bepaalde regio of een thema helemaal uit te werken. Elke Special is dus een digitaal magazine (in PDF) met honderden pagina’s Italiaanse inspiratie, precies zoals je van ons gewend bent, maar dan nog meer, nog mooier en nog completer. Dat scheelt een hoop zoeken en je kunt zo ook onderweg in Italië handig lezen en opzoeken, bijvoorbeeld op je tablet.

CTCW-Rome

Mogen wij al stiekem weten welke boekjes op de plank liggen die je dit jaar gaat uitgeven?

Er ligt nog niks op de plank helaas, ze worden allemaal zeer actueel samengesteld en geschreven. Maar op 1 maart komen we met een Special over archeologisch Rome, gevolgd door de Frans-Italiaanse Rivièra, in samenwerking met Rosanne van BonjourFrankrijk.nl. Ook Calabrië komt dit voorjaar aan de beurt.

Als blogger, maar ook als schrijfster van boeken en e-books breng je ook nog City Walks uit. Komen er nog nieuwe City Walks?

Zeker weten – het streven is er elke maand zeker een te maken. Op dit moment ben ik bezig met Trapani, maar ook de Romeinse wijk Trastevere, Florence met kinderen, Fiesole, een route in Milaan, eentje in Venetië en Pistoia staan nu al op de planning.

Ciao-tutti-City-Walks

Wij hebben vaak mee kunnen kijken waar je allemaal overnacht hebt. Kunnen de lezers deze ergens op één plek terug vinden en eventueel boeken?

Certo! Omdat we veel mails van lezers kregen met de vraag naar fijne bed&breakfasts, agriturismi, vakantiehuizen en andere logeerplekken hebben we – naast de blog – een website gemaakt met al onze favoriete plekken in Italië. Je vindt al die droomplekken via www.vakantie-in-italie.nl. Er is voor elk wat wils, met een grote spreiding in Italië én in soort accommodatie. Zo is er voor elke wens en elke portemonnee een unieke plek te vinden voor een onvergetelijke vakantie in Italië.

Hebben de vele trips die je maakt naar Italië, jou ook persoonlijk veranderd?

Dankzij de Italianen heb ik veel meer leren leven in het moment. Plannen is een werkwoord dat niet in het Italiaans bestaat. Je moet dus je dosis flexibiliteit, geduld en improvisatievermogen enorm verhogen voor je de grens oversteekt. Iets waar ik ook in Nederland wel gezelliger van ben geworden denk ik, al zijn de Italiaanse spontaniteit, mijn drukke (reis)agenda en de Nederlandse gewoonte om ver vooruit te plannen wel eens lastig verenigbaar.

Waar ben je het meeste trots op?

Ik geniet het meest van het feit dat zoveel mensen dankzij de verhalen op Ciao tutti een leukere vakantie in Italië beleven. Ik vind het heerlijk om zelf te reizen en om de verhalen te horen en lezen als mijn collega’s op reis zijn geweest, maar het allerleukste is het als lezers enthousiaste verhalen mailen na een bezoek aan Italië. Soms krijg ik zelfs een foto als ze met een City Walk poseren in Perugia, Rome of Florence. Dat maakt me het meest trots, dat ik een mooi stukje Italië heb kunnen delen. We zijn gegroeid van 10 lezers op de eerste dag, in februari 2010, naar ruim 70.000 unieke bezoekers per maand nu. Dat is een ongrijpbaar groot getal maar als elke lezer ook maar één tip van Ciao tutti opvolgt, dan ben ik elke dag opnieuw gelukkig als ik achter mijn toetsenbord kruip voor een nieuw verhaal.

Foto credit: Alberto Sarrantonio | Flytographer
Foto: Alberto Sarrantonio | Flytographer

Waar staat Ciao tutti over vijf jaar?

Dan hebben we net een geweldig tienjarig jubileum gevierd – met het hele team in Italië, net zoals we vorig jaar voor ons eerste lustrum in Rome deden. Verder hoop ik dan nog steeds elke dag een beetje Italiaanse inspiratie op ieders scherm te brengen. Al heeft de techniek dan waarschijnlijk al heel wat nieuwe mogelijkheden gebracht. Ik laat me graag verrassen, door nieuwe verhalen, nieuwe plekken, nieuwe uitdagingen – waarmee ik hopelijk op mijn beurt de lezers van Ciao tutti zal weten te verrassen.

Blijf op de hoogte van alle publicaties van Ciao tutti en volg het blog Ciao tutti, Facebook, Instagram, Twitter en op Pinterest.

Foto’s: Ciao Tutti

Booking.com

0 reacties op “Ciao tutti, het ontdekkingsblog door Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.