Lombardije Stedentrip

Bergamo, schoonheid hoog en laag

Bergamo, Lombardije

Bergamo is niet één stad maar twee: Città Bassa en Città Alta. Het is een fascinerende historische stad gelegen in het noorden van Italië, in de regio Lombardije. De stad heeft een schitterende ligging, een prachtig middeleeuws centrum, designwinkels en toprestaurants. Ontdek samen met ons een stad van beneden naar boven.

Wanneer je de stad benadert zie je een wirwar van klokkentorens en torenspitsen met op de achtergrond de indrukwekkende Alpen. Er zijn twee verschillende centra: Città Bassa (benedenstad) en Città Alta (bovenstad).

In de elegante benedenstad wandel je door statige lanen, zuilengangen en over moderne pleinen. Hier vind je imposante gebouwen die in het begin van de 20ste eeuw zijn gebouwd. Het heeft een bruisend centrum met moderne winkels, bars en restaurants. Maar ook de diverse galeries en musea zijn een bezoek waard.

De bovenstad ligt hoger, gelegen op een heuvel en is omringd met een dikke vestingmuur. De beste manier om de bovenstad te bereiken is met de 120 jaar oude funiculare, de kabelbaan. De rit duurt slechts 7 minuten en voert je over de stadsmuren en prachtige tuinen en eindigt bij de middeleeuwse Piazza Mercato delle Scarpe. De naam zegt het al, hier was in het verleden een schoenenmarkt. Ook lopend is de bovenstad te bereiken.

Wanneer je door het centro storico dwaalt, gaat de geschiedenis aan je voorbij. Het is soms net of de tijd even heeft stil gestaan. Het pronkstuk van de bovenstad is de Piazza Vecchia, die wordt omringd door oude paleizen en een 12e -eeuwse klokkentoren. De klok slaat nog steeds 100 keer om 22.00 uur, ter herinnering aan de tijd dat de poorten ’s nachts werden gesloten. Wanneer je de 52 meter hoge toren beklimt wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Bergamo en de omringende omgeving. Midden op het plein staat de beroemde Fontana Conrarini met witmarmeren leeuwen, die vroeger aan de inwoners drinkwater bood.

Aan het plein zitten ook enkele prestigieuze restaurants, waaronder Trattoria Sant’Ambroeus, waar we hebben genoten van een overheerlijke pranzo. Op de menukaart staat ook hier natuurlijk polenta. Het is al eeuwen een populair gerecht in Bergamo. Het wordt opgediend met salami, wilde paddenstoelen, gesmolten Taleggiokaas of geroosterd kalfsvlees. Heerlijk met verse groeten erbij.

Wandel onder de gewelven van het palazzo naar het religieuze hart, de Piazza Duomo. Natuurlijk staat hier de Duomo en de basiliek van Santa Maria Maggiore, maar ook de Colleoni Kapel en de Battistero, allemaal architectonische pareltjes van de bovenstad.

Via middeleeuwse straten met aan weerszijde kleine boetiekjes en winkeltjes vol lekkernijen wandelen we in de richting van de 2de kabelbaan. Deze brengt ons namelijk naar boven, naar de wijk San Vigilio. Hier kun je genieten van een van de mooiste uitzichten over de vallei, villa’s en tuinen. Na een bezoek aan het kasteel Rocca wandelen we terug naar het historisch centrum voor een aperitivo op een van de gezellige terrassen, want er is natuurlijk ook tijd voor wat ‘dolce far niente’. Dan begrijp jij wel wat we bedoelen!

Tips:

 • Proef de lokale specialiteiten zoals de zoete Moscato di Scanzo, een wijn met de smaak van kaneel, peper en rozen.
 • Wandel door het hart van Il Sentierone in de benedenstad. Dit is de ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en een geliefde plek voor een passeggiata.
 • Breng een bezoek aan de botanische tuinen binnen de muren van de bovenstad.
 • In april vindt er het prestigieuze Jazz Festival plaats.

4 reacties op “Bergamo, schoonheid hoog en laag

 1. Co Middelweerdt

  Wat een leuk uitnodigend artikel. Nu nog boeken.

  • pieterarnolli

   Grazie Co. Bergamo is een schitterende stad om een aantal dagen door te brengen. Wij hebben er genoten.

 2. Tinka Pothaar

  Bergamo is inderdaad een mooie stad, vooral de Città Alta vind ik. Ik vond het ontzettend leuk om dit te lezen en de foto’s te bekijken. Je weet dat wij daar (vlakbij) 30 jaar gewoond hebben…..
  Heel erg leuk !

  • pieterarnolli

   Inderdaad Tinka, vooral Città Alta is bijzonder mooi. Altijd heerlijk om er een middag door te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.