Cultuur & Lifestyle Keukenpraat

Streetfood van Italië

Tijdens onze reizen door Italië van noord naar zuid, oost naar west, wordt er heel wat gegeten in tal van restaurants, maar zeker ook op straat. Gelato en pizza zijn oh zo heerlijk, maar een fractie van het rijke en kleurrijke eten wat je op straat kunt kopen. De verleidingen zijn groot wanneer de geur van gebraden, geroosterde of gebakken lekkernijen ons tegemoet komen. Verpakt in een papieren zak of op een eenvoudig stukje papier, verkennen wij vaak al proevend de Italiaanse steden en regio’s. De Italiaanse streed food is vooral populair bij de jonge mensen die de gastronomische tradities van hun land ontdekken doormiddel van deze bekende gerechten. Wij zetten een aantal lekkernijen op een rij.

Straat eten Palermo

Pesce Fritto al Cono

Italiaans ijs is niet het enige dat je eet vanuit een hoorn. Je kunt ook versgebakken vis, geserveerd in een puntzak, in de vele straten van vooral Italiaanse havensteden eten. De vis is dan ook echt vers, want deze komt regelrecht van de vissersboten die ‘s ochtends aanmeren in de haven. Afhankelijk van de vangst, kun je een puntzak vol met kleine vis of een mix van garnalen en inktvis kopen. Besprenkel de inhoud met een beetje citroen en geloof ons: buono!

Zeppole

Wij hebben onze tanden al vaak in verschillende heerlijke zeppole gezet. De gefrituurde deegballetjes zijn ontstaan in Napels, maar je kunt ze nu door heel Italië op iedere straathoek vinden. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten gevuld met custard, banketbakkersroom en chocolade. Wij vinden de originele vooral lekker: rechtstreeks uit de frituur, overgoten met een beetje suiker.

Arancini

De arancini, oftewel de ‘kleine sinaasappelen’ zijn ontstaan in Sicilië in de 10e eeuw en zijn sindsdien uitgegroeid tot een van de meest populaire gerechten op straat. Je kunt deze delicatesse overal in Italië kopen. De gefrituurde rijstballen zijn krokant aan de buitenkant, romig aan de binnenkant en bereid met verschillende vullingen zoals kaas, saffraan, erwten en soms met rundvlees. Bestel er twee of drie en je hebt een complete maaltijd.

Cannoli

Een andere bekende delicatesse afkomstig van Sicilië zijn de cannoli. Je mag ons er voor wakker maken. Altijd lekker deze krokante lekkernij gevuld met zoete ricotta.

Panino con porchetta

Porchetta is misschien wel het meest voorkomende street food in Midden-Italië. De sandwich, gevuld met plakjes geroosterd varkensvlees en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. De broodjes zijn overal langs de weg in Umbrië, Toscane, Lazio, Le Marche en Abruzzo te bestellen.

Lamperdotto

De lamperdotto is een Florentijnse lekkernij. De maag van een koe wordt gekookt in een bouillon met wortel, selderij en ui en geserveerd in een broodje of op een bord. Heerlijk als het gerecht wordt overgoten met salsa verde.

Olive all’Ascolana

De krokant gebakken olijven gevuld met rundvlees, varkensvlees of een beetje kip, Parmezaanse kaas, witte wijn en nootmuskaat zijn populair en buonissimo. De gevulde olijven komen oorspronkelijk uit de stad Ascoli Piceno. Wanneer je de stad bezoekt, ga dan voor deze lekkernij naar de broodjeszaak Migliori in het hart van de middeleeuwse stad. Geniet van de olijven en van de prachtige Piazza Arringo.

Piadina

Er zijn duizenden soorten sandwiches in Italië, maar er is één regio waar ze een heerlijk alternatief voor brood hebben uitgevonden. Een specialiteit van Emilia-Romagna is de piada, een deeg gemaakt van meel, water, olijfolie en zout. De piadina kan worden geserveerd of gevuld met alles wat je maar lekker vindt. Het is verstandig om het simpel te houden. Gevuld met prosciutto en squacquerone, een typische zachte kaas uit de regio, is overheerlijk. De piadina wordt niet alleen op straat gegeten, maar ook aan tafel bij een maaltijd.

Focaccia Genovese

De focaccia is vandaag de dag wereldberoemd. Het lekkerst eet je het brood in Ligurië, waar de focaccia oorspronkelijk vandaan komt. Heerlijk als het brood net uit de oven komt en nog warm is terwijl je door de oude straten van Genua wandelt.

Panzerotti

Wanneer je in Puglia bent, dan kun je niet om de panzerotti heen. Het is een halvemaanvormige snack en is te vergelijken met een kleine calzone, maar met zachtere deeg. De originele panzerotto is gevuld met gesmolten mozzarella en tomaten. Ze zijn tegenwoordig overal ter wereld te vinden, maar voor ons zijn ze het lekkerst in Puglia. Heerlijk etend vanaf een servet op straat vers uit de frituur.

Pizza fritta

In Napels aten wij een Pizza fritta en is overal in de stad verkrijgbaar. Het is een kleine pizza Margherita die, net als de calzone, wordt dubbelgevouwen en vervolgens in de frituur wordt verwarmd. Je eet de pizza fritta uit de hand opgevouwen in een servet. Je mag ons ervoor wakker maken, maar ook de vele Napolitanen.

Baba al Rhum

We blijven nog even in Napels, want we mogen niet de Baba al Rhum vergeten. Deze cakejes worden meestal gedrenkt in rum, maar ook in limoncello. Er zijn meer varianten zoals gevuld met banketbakkersroom, ricotta, slagroom en fruit, citroen crème of Nutella.

Wat zijn jouw favorieten?

Booking.com

3 reacties op “Streetfood van Italië

 1. Tinka Pothaar

  Oh, oh, oh….Daar ik op dieet ben had ik dit beter niet kunnen bekijken; wat een heerlijk stukje, mmmmmm…..Met, zoals altijd, prachtige foto’s, ciaooo!!!

 2. Cor Siemerink

  Geachte Pieter Arnolli,

  Mijn naam is Cor Siemerink, wonend in Denekamp, Nederland.
  Ik heb voor volgend voorjaar een reis op de rol staan naar de Hak van Italië.
  Ik, wij zijn lid van een caravanclub, nl. TCC, Twentse Caravan Club.
  Daar wij net terug zijn van een reis door Slovenië/Kroatië met 23 personen en 12 caravans,
  hebben ze mij gevraag, ik was namelijk hun reis”begeleider, om een reis te organiseren
  naar Italië en wel dan helemaal naar de hak.
  Hebt u voor deze reis nog ideeën cq tips die ik kan gebruiken, heb de reis voor 80 %
  al op papier staan? Wij zijn voornemens om tussen de 8 en 10 weken te trekken
  Verder volg en lees ik uw verslagen graag en doe er ook mijn voordeel mee, want Italië is
  “bello”
  Misschien vraag ik wel te veel van u in deze, maar niet geschoten is mis geschoten.

  Met vriendelijke groet,

  Cor Siemerink

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  • Grazie mille Cor voor uw reactie. Wij vinden het altijd fantastisch om te horen dat we trouwe lezers hebben!
   Er staan op dit blog verschillende reisverslagen en tips over Puglia, omdat wij daar verscheidene keren zijn geweest. Het is er ook prachtig, vooral de kustlijn en plaatsen als Lecce (Florence van het zuiden), Alberobello, Ostuni, Locorotondo, Martina Franca, Monopoli, Otranto, Gallipoli, Leuca, Porto Cesareo.
   Via de ‘zoekoptie’ kan men makkelijk zoeken binnen het blog en zo komen vanzelf de verslagen tevoorschijn over Puglia. Ook staan er verschillende reisverslagen van verschillende locals, onder het menu Going Local, op het blog. Tips over waarnaar toe te gaan en de beste restaurants, enz. Zij wonen in deze regio, dus de tips zijn echt uit eerste hand en gaan ook vaak buiten de gebaande paden.
   Toevallig publiceren wij aankomend weekend een nieuw reisverhaal over het het Itriadal in Puglia.
   Wilt u op de hoogte blijven en wekelijks een volledig reisverslag in uw mailbox ontvangen, dan kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief en mist u niets.
   Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe uw reis is geweest. We horen graag van u.
   Buon viaggio, Salute John & Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.