Keukenpraat

De smaak van de Italiaanse winter

Goulash met knödel en canederli

In Italië is eten een beleving en door het hele land is er een overvloed aan diverse gerechten. Tijdens ieder seizoen veranderen de maaltijden. Zomers worden er vaak lichte gerechten geserveerd terwijl men in de wintermaanden zich opwarmt aan stevige soepen en stoofschotels, gerookt vlees en vlezige romige pastasauzen zoals de bolognese en carbonara. Heerlijk eten bij het haardvuur, terwijl buiten de vrieskou om zich heen grijpt. De energierijke maaltijden zijn bedoeld om je warm te houden tijdens koude dagen. Ontdek de smaak van de Italiaanse winter.

Gerechten in Noord-Italië zijn natuurlijk compleet anders dan bijvoorbeeld in Sicilië. Het winterseizoen in de bergen duurt langer dan langs de zonovergoten Mediterrane kust. Echter waar je ook bent, ook tijdens koude dagen is de winterse Italiaanse keuken een portie ‘la dolce vita’ op je bord.

Eten is voor ons een van de grootste geneugten tijdens onze reizen door Italië. Het is een ‘heerlijke’ manier om inzicht te krijgen in de cultuur en traditie van een streek. Wat de lekkerste recepten zijn blijft een kwestie van persoonlijke smaak. Wij zetten enkele bekende wintergerechten voor je op een rij.

Polenta

Oorspronkelijk werd Polenta door iedereen gegeten die in de bergen van de noordelijke regio’s woonden. Het is gemaakt van gemalen maismeel en een uitstekende vervanger voor pasta, aardappelen of rijst. Deze goudgele klassieker wordt op diverse manieren geserveerd. Na het koken in water of melk kan de gare polenta gemengd worden met een kaassoort. Wij vinden vooral de gebakken en gegrilde variant lekker in combinatie met wat kaas, worst of wild.

smaak van de Italiaanse winter

Canederli

Een traditioneel culinair gerecht uit de regio Trentino-Alto Adige is canederli en wordt ook wel in het Duits knödel genoemd. Volgens boerentraditie werd overgebleven brood gemengd met melk en eieren en op smaak gemaakt met producten die op de boerderij in handbereik waren zoals kaas en spek. Wij hebben genoten van dit zeer voedzame gerecht in combinatie met een saus van gorgonzola.  

Bagna Cauda

Het warme Bagna Cauda gerecht is afkomstig uit de regio Piemonte. De smaakvolle ansjovisdip wordt als fondue geserveerd. De combinatie van ansjovis en knoflook is buitengewoon lekker. Gesneden knoflook met wat olie en boter wordt al roerend langzaam verhit. Wanneer de knoflook verandert in een pasta wordt meer olie en ansjovis als smaakmaker toegevoegd. De dikke massa wordt gloeiend heet geserveerd en als dip gebruikt voor meestal rauwe groenten. Vaak worden er terracotta schaaltjes gebruikt en met de brandende kaarsjes om de saus warm te houden geeft het een extra feestelijke sfeer.

Ribollita

Ribollita is een klassieke Toscaanse stevige groentesoep. Het voedzame gerecht is perfect om je warm te maken. Ook deze klassieker is ontstaan bij boerenfamilies en een goed voorbeeld van cucina povera. De authentieke soep is een eenvoudig mengsel van peulvruchten, kool en restjes brood. Zoals de naam al aangeeft wordt de soep ‘opnieuw gekookt’ en dus minstens twee keer verhit, zodat het meer smaak krijgt.

Ossobuco

Ossobuco is een traditioneel Milanees gerecht dat tegenwoordig over de hele wereld bekend is. Letterlijk betekent osso bucco ‘bot met een gat’. De lange stooftijd en het gebruik van verschillende kruiden maakt het tot een overheerlijk vleesgerecht. Gebruikelijk wordt er risotto bij geserveerd.

Melanzane alla Parmigiana

De ovenschotel Melanzane alla Parmigiana is een klassiek Siciliaans gerecht. Het waren de Arabieren die in de middeleeuwen de eerste aubergines introduceerden. De lekkerste aubergine gerechten komen van dit zonovergoten eiland. Dit authentieke gerecht bestaat onder andere uit laagjes van aubergine en mozzarella en is fenomenaal.

Baccalà

Baccalà is gezouten kabeljauw en wordt meestal geserveerd met polenta. Het gerecht wordt tegenwoordig in veel delen van het land gegeten en zo zijn er dan ook weer diverse bereidingen. Populair is het visgerecht in delen van Veneto, zoals in Venetië. De beroemdste is bacalà alla vicentina, waarbij de ingrediënten langzaam in ongeveer vier uur worden gekookt. Baccalà is overigens bij veel Italiaanse gezinnen een favoriete kerstmaaltijd.

Tortellini in Brodo

Tortellini in Brodo komt oorspronkelijk uit de regio Emilia-Romagna en, zoals wij het gegeten hebben, is het een pasta gevuld met varkensvlees, ham en Parmezaanse kaas. Het wordt geserveerd in bouillon en daarom heerlijk om warm van te worden. Er zijn tegenwoordig veel varianten en verschillende soorten bouillon smaken.

Caldarroste

Wanneer de temperaturen dalen zijn geroosterde kastanjes populair. Van oktober tot het vroege voorjaar worden ze door straatverkopers verkocht. Niets is lekkerder om je tijdens een winterse stadswandeling op te warmen op de hoek van een staat of op een piazza met een papierenzak vol warme caldarroste.

Foto Pasquale Marrancone

Arance di Ribera DOP

Weliswaar zijn sinaasappelen geen gerecht, toch willen we ze tot slot vermelden. Voor wie het niet weet, de sinaasappel is een wintervrucht. De Arance di Ribera DOP van Sicilië is voor ons echt de allerlekkerste. Deze smaakvolle vrucht wordt ook wel Riberella genoemd en er bestaat geen andere sinaasappel die deze zoete smaak overtreft.

Dit is slechts een kleine selectie van de grote verscheidenheid aan Italiaans winterse kost. Wat is jouw favoriet?

Booking.com

0 reacties op “De smaak van de Italiaanse winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.