Sicilië Stedentrip

Siracusa, de grootste Griekse stad

Wanneer je de oude stad Siracusa, gelegen in het zuidoosten van Sicilië, binnenwandelt is het net of je duizenden jaren in tijd teruggaat. De stad is meer dan 2700 jaar geleden gesticht door de Grieken en is een van de oudste en meest invloedrijke steden van de Middellandse Zee geweest. De Grieken die rond 750 v Chr. zich hier vestigden veranderde het aangrenzende kleine eiland Ortigia tot een van de snelst groeiende mediterrane steden. Een wandeling die we maakten brengt ons door verschillende tijdperken en de rijke geschiedenis van deze unieke stad aan een prachtige turquoise Ionische Zee.

Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Saracenen

Er zijn heel wat beschavingen geweest en dat is terug te zien door de hele stad. Elke volgende beschaving heeft haar stad op de vorige gebouwd. Na de Grieken kwamen de Romeinen, toen de Byzantijnen en later de Saracenen. Dit is goed te zien wanneer je een bezoek brengt aan de Duomo. Binnen kun je namelijk de sporen zien van een Dorische tempel uit de 5de eeuw v Chr. Dat Ortigia wordt aangeduid als het historische deel van Siracusa is vanwege de vele archeologische vindplaatsen. Verder heeft het centro storico een van de oudste en mooiste pleinen van heel Sicilië, de Piazza Duomo. De stad staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hoogtepunt van Siciliaanse barokke architectuur

Het hoogtepunt van Ortigia is de prachtige Piazza Duomo. Wanneer je door een doolhof van smalle oude straatjes zwerft en dan plotseling uitkomt op de Piazza Duomo, dan wordt je wel even stil. De piazza is een hoogtepunt van de Siciliaanse barokke architectuur. Het indrukwekkende plein met het witte marmer is oogverblindend en schittert tegen de blauwe hemel. Aan de ene kant staat de grote kathedraal en aan de andere kant de bescheiden kerk van Santa Lucia, de patroonheilige van Siracusa.

Een andere mooie locatie is de fontein van Arethusa. In de oudheid voorzag de fontein van Arethusa het eiland Ortigia van water. Nu is het de gastheer voor vele eenden, vissen en waterplanten. Het is een ideale plek om te ontspannen op een van de terrasjes en te genieten van de warme mediterrane zon.

De Legende van Arethusa

Volgens de Griekse mythe werd de god Alpheus verliefd op Arethusa, een nimf van de godin Artemis. Arethusa riep Artemis te hulp, die haar eerst in een wolk veranderde en toen in een fontein op Ortigia. Maar Alpheus veranderde in een rivier en stak de zee over om water met het hare te vermengen.

Siracusa was de woonplaats van Archimedes, een van de grootste wiskundige, astronoom en uitvinder uit de geschiedenis. Archimedes werd gedood door de Romeinen in 212 v Chr. tijdens de Romeinse belegering van Siracusa. Om Archimedes te eren is er een plein in het centrum dat zijn naam draagt.

De Piazza Archimede werd opgericht in 1878. Op het plein staat de mooie fontein Diana, die de mythe van de nimf Arethusa uitbeeldt, en wordt omgeven door prachtige paleizen. Volgens de legende is de graftombe van Archimedes gelegen in het Archeologisch Park op het vasteland.

Parco Archeologico della Neapolis

Meer bewijzen van de vroegere glorie van de stad zijn te vinden een stukje landinwaarts in het Parco Archeologico della Neapolis. Dit is een van de beste opgravingen van Sicilië. Er is een groot Grieks theater, uitgehouwen uit een rots, en een Romeins amfitheater waar gladiatoren gevechten en paardenrennen werden gehouden.

@_xclars-Siracusa-Sicilie-
@maurizioformati-Siracusa-Sicilie-straat
@andreasciuto30 Siracusa, Sicilië
@gaetanogiannetto Siracusa, Sicilië
@giovannibove69 Siracusa, Sicilië
@lucagiuff Siracusa, Sicilië
@maryolly14 Siracusa, Sicilië
@satthy Siracusa, Sicilië
@yul.mls Siracusa, Sicilië
previous arrow
next arrow

De schoonheid van Ortigia komt niet alleen tot zijn recht met een bezoek aan de meest beroemde bezienswaardigheden, maar ook door simpelweg te dwalen door de oude straatjes. Het is vrijwel onmogelijk om te verdwalen op Ortigia, want binnen enkele minuten loop je in de richting van de zee of een van de bruggen die het eiland met het vasteland en Siracusa verbindt. Een bezoek aan de markt is een aanrader. De vele verse producten als fruit, groenten en vis zorgen voor een kleurrijk geheel.

Wij hebben genoten van Ortigia. Dit eiland is een schat van meer dan 2700 jaar geschiedenis. Plagen, aardbevingen en slechte regeringen hebben Siracusa verarmd. Tegenwoordig heeft de stad een belangrijk commercieel en industrieel centrum en blijft het een van de mooiste en meest originele steden van Sicilië. De stad is uitstekend te combineren met een bezoek aan de barokke steden van Val di Noto, Taormina, de beschermde stranden van Vendicari of een bezoek aan de vulkaan Etna.

4 reacties op “Siracusa, de grootste Griekse stad

  1. Henk Strating

    Prachtig! Elke foto herkennen we. Dank!

  2. Ontzettend leuk om steeds meer te ontdekken van al het moois in Italië via jullie fantastische website en blogs. Ik word hier zo enthousiast van en haal er zoveel bruikbare tips vandaan. Enorm bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.