Puglia Roadtrip

Het Itriadal, de natuurlijke trots van Puglia

DiscoverCars.com

Gelegen in de hak van de Italiaanse laars ligt de regio Puglia. De regio wordt gekenmerkt met bergen in het noorden en het vlakke landschap vol olijfbomen in het zuiden. De grimmige, ongerepte kustlijn kent veel mooie baaien met blauw helder water van de Ionische- en Adriatische Zee. Door de eeuwen heen hebben zich in Puglia verschillende volkeren gevestigd zoals de Grieken, Romeinen, Turken en Spanjaarden. De erfenis van deze machthebbers zijn tegenwoordig nog steeds terug te vinden in de historische stadjes en dorpen, architectuur, de heerlijke keuken en in de kleurrijke volkstradities.

Het Itriadal oftewel Valle d’Itria

Tussen de Ionische en de Adriatische Zee en verspreid over de provincies Bari, Brindisi en Taranto ligt het Itriadal oftewel Valle d’Itria. Dit gebied staat ook bekend als de Murge en zit vol kuilen, ravijnen, beken en rivieren. Wij maakten een prachtige autotocht dwars door het glooiende groene Itriadal dat wordt doorkruist met bochtige wegen.

We rijden langs eindeloze olijfbomen en wijngaarden. Het landschap wordt ook gekenmerkt door de vele bijzondere ronde stenen huizen met kegelvormige daken, bekend als de trulli. Deze huizen zijn gebouwd van kalksteen en met behulp van een oude stapeltechniek. Het verhaal gaat dat ze op deze manier werden gebouwd om eenvoudig weer te kunnen worden afgebroken als de tollenaar er aankwam.

Locorotondo

Alberobello

De vele trulli die aan ons voorbij gaan, zijn in verschillende staten. De een in verval de ander wordt gerestaureerd. Vandaag de dag wonen mensen nog steeds in deze woningen en natuurlijk worden ze gebruikt als vakantiebestemming. Er staan meer dan 1000 trulli in heel Puglia. De hoofdstad van deze bijzondere woningen is Alberobello.

Het woord ‘alberobello’ betekent letterlijk in het Italiaans ‘mooie boom’. De plaats is vernoemd naar een eikenbos in de directe omgeving. Sinds 1996 behoort Alberobello tot UNESCO Werelderfgoed. Wanneer je door de straten wandelt begrijp je waarom. Ook al is het een van de meest toeristische plekken van Puglia, het is zondermeer een bezoek waard. De architectuur, de trullo kerk en de schilderachtige straatjes zijn een lust voor het oog.

Favoriete lokale gerechten

Olijfbomen en wijngaarden zien we overal en de fijnproevers zullen niet teleurgesteld worden met een grote verscheidenheid aan gerechten en wijnen die hier te vinden zijn. Favoriete lokale gerechten zijn onder andere cicorie selvatiche (puree van tuinbonen met wilde cichorei), orecchiette con polpette (pasta met tomatensaus en gehaktballetjes) en bombette (gehaktballetjes van varkensvlees).  Natuurlijk mogen we de heerlijke romige burratina niet vergeten. Proef de gerechten met de lokale Rosato wijn en er vindt een smaakexplosie plaats in je mond. Buonissimo!

Itriadal
Foto paolo___66
Itriadal
Itriadal

Locorotondo

In de verte zien we Locorotondo al liggen op de top van een heuvel. Het kleine witte stadje wordt omringd door wijn- en olijfgaarden en is geclassificeerd als een van de Borghi Più Bella d’Italia (mooiste dorpen van Italië). Het centro storico heeft een rond stadsplattegrond, waarvan de naam Locorotondo is afgeleid. Evenals de pittoreske uitstraling van de stad is het ook bekend om zijn wijnproductie.

Locorotondo zelf is de belangrijkste bezienswaardigheid. Het is een aangename plek om een uur of twee rond te dwalen in een witgekalkte doolhof van kleine straatjes vol met historische panden, het nemen van foto’s en te genieten van een caffè op een terras. Vanaf verschillende punten heb je een prachtig uitzicht over de Valle d’Itria.

Itriadal
Itriadal
Itriadal
Itriadal

Martina Franca

Dichtbij Locorotondo ligt de hoogstgelegen stad van de Murge, namelijk Martina Franca. De elegante stad heeft een historisch centrum met een doolhof van kronkelende steegjes met witgekalkte huizen en barokke extravagante monumenten op de piazza’s.

Itriadal

Ostuni

Ostuni is voor ons een heerlijke stad om een aantal uren te vertoeven. De chique stad gelegen over drie heuvels wordt ook La Citta Bianca (de witte stad) genoemd. Met zijn oude witte huizen, koele binnenplaatsjes en smalle straatjes is Ostuni een heerlijke plaats. De straatjes binnen de oude stadsmuren leiden je langs kleine winkeltjes, uitstekende restaurants, pizzeria’s en bars. Niet ver van de stad liggen prachtige stranden waar je tijdens warme dagen verkoeling kunt vinden.

Puglia is al jaren een favoriete vakantiebestemming voor de Italianen vanwege het zonnige klimaat, de kust, het landschap en de gastronomie. Ondanks dat de regio ook steeds meer door buitenlandse toeristen wordt bezocht, is Puglia nog steeds in ontwikkeling als toeristische bestemming. Pas je aan aan het ritme van de Pugliesi. Wees ervan bewust dat de winkels ’s middags dicht zijn en de vele centra pas in de namiddag tot ’s avonds laat tot leven komen.

Itriadal
Itriadal
Itriadal

Valle d’Itria zou op ieders lijstje moeten staan die op zoek is naar authentiek Italië. Het is een unieke, mooie omgeving, bewoond door gastvrije vriendelijke mensen.

Andere steden en dorpen, van het Itriadal, die een bezoek waard zijn Cisternino en Ceglie Messapica.

Huurauto

Hotels in het Itriadal

 

3 reacties op “Het Itriadal, de natuurlijke trots van Puglia

  1. Tinka Pothaar

    Bedankt voor, iedere keer weer, zo’n mooi stukje!
    Ciaooooo!!!

  2. De foto’s maken dit blog helemaal compleet. Wat heerlijk om even weg te dromen bij het lezen van de tekst en zien van de foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.