Stedentrip Umbrië

Bezoek Perugia, een schatkamer in Umbrië

DiscoverCars.com

De Etruskische stad Perugia, de hoofdstad van de regio Umbrië, ligt hoog boven de Tiber vallei en wordt gedomineerd door de Rocca Paolina. Midden in het groene landschap ligt deze museumstad waar het net lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De typische Italiaanse stad heeft een fascinerende geschiedenis en culinaire tradities.

De stad is ook de thuisbasis van Universita per Stranieri en wordt bewoond door studenten uit de hele wereld die de Italiaanse taal leren als vreemde taal. Perugia heeft een levendig centrum zoals iedere universiteitsstad heeft. Jaarlijks vinden er grote evenementen plaats zoals in oktober het Chocolade Festival en in juli, sinds 1973, het wereldberoemde Umbria Jazz Festival. Wandel met ons mee door deze bruisende pittoreske stad, dat zijn middeleeuwse uitstraling heeft weten te behouden.

De bezoekers komen de stad binnen via roltrappen en liften die langs de steile hellingen naar boven gaan. Het centro storico strekt zich uit rond de straat Corso Vannucci, genoemd naar de plaatselijke schilder Pietro Vannucci. In de middeleeuwse gebouwen zitten winkels van bekende modehuizen, boetieks, chocolade winkels en gezellige koffiebars.

Palazzo dei Priori  and Piazza IV Novembre

Ongeveer halverwege deze straat zit een bekend café, Sandri Pasticceria, waar je kunt genieten van de beroemde chocolade van Perugia. Voor een lunch of diner is Ferrari aan te bevelen. Bestel salami, wat pane sciapo (zoutloos brood) en een glas lokale wijn. Sluit de maaltijd af met een paar beroemde bonbons van Perugia, de baci (zoenen).

Chocolade Festival

Over chocolade gesproken, het Chocolade Festival of EuroChocolate, trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar de stad. Je kunt dan genieten van alle soorten chocolade, van zwart naar wit, warm of koud en zelfs de meest originele smaken zoals cioccolato al peperoncino (chilipeper). De verleiding zal groot zijn om alles te proeven.

Perugia

Piazza IV Novembre

Het hart van de stad is de Piazza IV Novembre met de mooie 13de -eeuwse Fontana Maggiore en de 15de -eeuwse Duomo. De piazza is altijd het politieke en sociale centrum van de stad geweest. Tegenover de Cattedrale di San Lorenzo staat het stadhuis, Palazzo dei Priori, een van de mooiste gebouwen van Perugia. Afgezien van de prachtige gotische architectuur aan de buitenkant van het gebouw, zul je versteld staan van de kunstschatten binnen het palazzo. Op de bovenste verdieping van het paleis zit namelijk de Galleria Nazionale dell’Umbria en is gevuld met prachtige werken van beroemde Italiaanse kunstenaars.

perugia

Voordat Perugia onder Romeinse heerschappij kwam, was het een van de twaalf steden van de Etruskische federatie. Aanzienlijke delen van de Etruskische muren rond de stad, zijn goed bewaard gebleven. Verder is de Etruskische erfenis te zien in het Museo Archeologico en bevat oude amforen, vazen, sarcofagen, wapens en vele andere objecten. Het biedt een waardevol inzicht in de fascinerende Etruskische periode.

Naast alle waardevolle musea en andere bezienswaardigheden, nodigt de stad uit om rond te dwalen door de middeleeuwse straatjes. Wij wandelden langs de steil aflopende straat Via Appia, langs de Arco Etrusco dat gebouwd is in de 3de eeuw v.C. en over de Via dell’Acquedotto. Nu is het een voetpad, maar ooit was dit een aquaduct dat water naar de stad bracht.

In 1540 werd de Rocca Paolina gebouwd door het regerende pausdom om de rebellerende burgers in bedwang te houden. Het enorme fort werd gebouwd boven op de huizen van de rebellenleiders, waardoor er een ondergrondse stad ontstond. Bij de eenwording van Italië in 1860 braken de Umbriërs, vrij van het pauselijk gezag, het gebouw af. In het gerestaureerde fort kun je een wandeling maken door de oudste delen van de stad.

Andere bezienswaardigheden zijn:

  • De kathedraal San Lorenzo aan de Piazza IV Novembre
  • De kerk San Pietro aan de Via Borgo XX
  • De ronde kerk van Sant’Arcangelo in de wijk Borgo Sant’Angelo, aan de Via del Tempio
  • De bakstenen kerk van San Domenico aan de Piazza Giordano
  • De poort Arco d’Augusto

Wil je de stad even ontvluchten en genieten van natuurschoon of ben je op zoek naar verkoeling, dan is een uitstapje naar het Trasimeno Meer een goede keuze. Dit is het grootste Italiaanse meer ten zuiden van de Po-vlakte, met een oppervlakte van 128 vierkante kilometer. Historisch gezien was het Trasimeno Meer het toneel van de 2de Punische Oorlog, toen de Carthager onder Hannibal de Romeinen versloeg. Aan de noordkant van het meer ligt het oude stadje Passignano sul Trasimeno met een oud kasteel en op een andere kaap, aan de westelijke kant van het meer, ligt Castiglione del Lago, eveneens met een kasteel.

Perugia en haar omgeving is voor ons een fantastisch bestemming. Je kunt hier genieten van een geschiedenis die teruggaat tot de Etrusken, heerlijk eten en dat alles in combinatie met een gezellige sfeer die Universiteitssteden kennen. Het verleden en het heden staan hier harmonieus naast elkaar.

Hotels in Perugia

Booking.com

0 reacties op “Bezoek Perugia, een schatkamer in Umbrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.