Calabrië Roadtrip

Calabrië en de kust van de goden

Calabrië, Tropea

Calabrië heeft een warm klimaat en een spectaculair zonovergoten kustlijn met oude kustdorpen en tal van prachtige stranden. De teen van de laars is een van de meest ongerepte en minst bezochte streken. Wij bezochten de westkust en ontdekten Costa degli Dei oftewel ‘de kust van de goden’ met als bekendste plaats Tropea, waar in de zomermaanden de jetset neerstrijkt op de witte stranden. Meer naar het zuiden vind je schilderachtige afgelegen baaien met kristalhelder water en idyllische dorpen waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.

Tropea

Tropea, ook wel de Parel van de Tyrreense Zee genoemd, is een badplaats gelegen in de provincie Vibo Valentia. Deze Calabrische stad is volgens de legende opgericht door Hercules, de beroemde zoon van Zeus. Het stadje ligt majestueus hoog boven op een klif en kijkt uit over de turkooisblauwe zee en glinsterende witte stranden. De badplaats is bekend onder Italiaanse toeristen, maar nu in het najaar, is het er rustig. Een paar mensen liggen te zonnen en andere zoeken verkoeling in het water.

Een wandeling door het historisch centrum is een visueel feest. We passeren kerken, pleinen, barokke portalen en gebouwen in warm zandsteen. Huizen worden opgesierd met mooie luiken en fraaie balkons. De architectuur is een mix van Normandische en Arabische details.

Tropea Calabrië kust van de goden
Tropea Calabrië kust van de goden
Tropea Calabrië kust van de goden

De hoofdstraat is Corso Vittorio Emanuele en heeft aan weerszijde winkels en bars. Het is dé perfecte plek voor een koffie of een aperitief en om de lokale bewoners aan je voorbij te zien gaan. Aan het einde van de straat wordt je getrakteerd op een verbluffend uitzicht op een azuurblauwe zee en het symbool van Tropea: Santa Maria dell’Isola. Het kleine schiereiland wordt bekroond door een kerk en domineert de stranden die aan beide kanten liggen.

Een interessant feit is dat de meest bekende ui van Italië uit Tropea komt en de toepasselijk naam ‘cipolla rosa di Tropea’ oftewel ‘rode ui van Tropea’ met zich meedraagt. Het is een zoete ui die in veel verschillende lokale recepten wordt verwerkt. De ui heeft zelfs een eigen feest dat elk jaar op 27 juli plaatsvindt.

Tropea met haar historische straatjes, de goudkleurige gebouwen, het heldere zeewater, de witte stranden en de vriendelijkheid van de inwoners heeft onze harten gestolen.

Tropea Calabrië kust van de goden
Tropea Calabrië kust van de goden
Tropea Calabrië kust van de goden
Tropea Calabrië kust van de goden

Capo Vaticano

Een paar kilometer naar het zuiden langs de kust van de Goden, staat boven op een imposante rots de vuurtoren van Capo Vaticano. Daarom heen liggen wandelpaden die uitzicht bieden op de grillige kustlijn en wanneer het helder weer is op de Eolische Eilanden. Onder de vuurtoren bevinden zich witte stranden met kristalhelder water in alle denkbare tinten. Magisch is de zonsondergang, waarbij de zon achter de Eolische Eilanden verdwijnt en de lucht explodeert in verschillende kleuren.

Capo Vaticano Calabrië
Capo Vaticano Calabrië

Capo Vaticano wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van de Tyrreense Zee en beschikt over een ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid met zijn enorme rotsformaties, kleine baaien en afgelegen stranden. Verschillende baaien liggen zo geïsoleerd dat ze alleen bereikbaar zijn per boot. Capo Vaticano is geliefd onder duikers die op zoek zijn naar de prachtige onderwaterwereld die dit gebied rijk is.

Pizzo

Op een paar kilometer ten noorden van Tropea ligt Pizzo met witte stranden, rotsachtige baaien, pastelkleurige paleizen en de rode daken van de woningen. Het historisch hart van het vissersdorp ligt op een landtong boven zee, maar nieuwe nederzettingen spreiden zich uit langs de kust in beide richtingen. Het kloppend hart van Pizzo is de Piazza della Repubblica. Hier kun je een glimp opvangen van het bruisende Calabrische leven en natuurlijk het proeven van de tartufo di Pizzo, een lokale delicatesse.

Pizzo Calabrië kust van de goden
Pizzo Calabrië kust van de goden
Pizzo Calabrië kust van de goden

Tarfufo di Pizzo

Deze gelato creatie werd in Pizzo uitgevonden en is een culinaire specialiteit. Volgens origineel recept is de tarfufo di Pizzo een mix van chocolade en hazelnoot ijs gevormd tot een bal, gevuld met chocolade en bestrooid met cacaopoeder. Tegenwoordig zijn er verschillende combinaties en vullingen te vinden. De populariteit van deze dolce heeft zich verspreid over de provincie. Andere lokale specialiteiten zijn de bijzondere visgerechten zoals spaghetti al nero di sepia of de traditioneel bereide tonijn in olijfolie.

Na het nuttigen van culinaire hoogstandjes is het goed voor de spijsvertering om een wandeling te maken naar het kasteel van Pizzo, Castello Murat. Het 15de eeuws kasteel is beroemd vanwege de opsluiting van de afgezette koning van Napels, Joachim-Napoléon Murat, en zijn daaropvolgende executie. De lokale bevolking gelooft soms nog steeds de echo’s van Murat’s voetstappen te horen. Beneden in de schaduw van het kasteel ligt de haven van Pizzo en heeft een aangename boulevard.

Pizzo Calabrië kust van de goden
Pizzo Calabrië kust van de goden
Pizzo Calabrië kust van de goden
Pizzo Calabrië kust van de goden
Pizzo Calabrië kust van de goden
Pizzo Calabrië kust van de goden

Ongeveer vijftien minuten lopen langs de kust naar het noordoosten vanuit Pizzo vind je de Chiesetta di Piedigrotta. De grotkerk dateert uit de 17de eeuw en is gebouwd door schipbreukelingen uit dank voor een redding van een storm. Het interieur is versierd met beelden en uitgehouwen uit de rots door een lokale familie uit de 19de en 20ste eeuw.

De ‘Costa degli Dei’ is een prachtige kustlijn waar land en zee samenkomen en zo een uniek landschap vormen. De vele mediterrane beschavingen hebben zich hier door de eeuwen heen gevestigd en hebben een onuitwisbare stempel gedrukt die terug te vinden is in de architectuur en gastronomie. Wij hebben van al deze ingrediënten optimaal genoten.

Activiteiten aan de Costa degli Dei direct te boeken

Booking.com

0 reacties op “Calabrië en de kust van de goden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.