Keukenpraat

De zoetigheden tijdens kleurrijk Pasen

In Italië is Pasen de zoetste vakantie van het jaar. Geen andere festiviteit kan de chocolade-eieren, het marsepein en de beroemde cakes en taarten tussen half maart en half april verslaan. Italië ontwaakt tijdens deze belangrijke dagen in allerlei kleuren en smaken. De tafels zijn rijkelijk versierd met heerlijke zoetigheden. Van noord naar zuid, van oost naar west, heeft elke regio zijn eigen tradities. Het regionale aanbod is interessant en de producten worden vaak ambachtelijk gemaakt. In sommige gevallen is het gebak doordrenkt met religieuze symboliek. De lekkerbekken onder ons zouden bijna van plaats naar plaats afreizen om het eindeloze, gastronomische aanbod van zoetigheden tijdens kleurrijk Pasen te proeven. Maar er zijn er een aantal die nationaal beroemd zijn en op veel plaatsen gekocht kunnen worden.

Natuurlijk zou Pasen niet Pasen zijn zonder eieren. Er zijn niet alleen hele grote chocolade eieren te vinden bij de pasticceria of supermercato. Ook de kleinere eieren, gemaakt van donkere chocolade en soms bedekt met gekonfijt glazuur zijn populair. Ze zijn er in allerlei kleuren.

Colomba

Terwijl eieren populair zijn in veel andere landen, is de ‘colomba’ verbonden met de geschiedenis en gastronomie van de regio Lombardije. De geschiedenis van deze duifvormige cake gaat terug naar het jaar 750 na Chr. Tijdens de belegering van de stad Pavia presenteerde een banketbakker tijdens Pasen de koning van Lombardije, koning Alboin, een taart in de vorm van een duif als symbool van vrede. De koning hield de taart en hief de belegering op. Vanaf dat moment werd het een traditie in Lombardije om een taart van een duif te geven tijdens Pasen.

Tegenwoordig is de ‘colomba’ cake een nationale traditie en je kunt ze overal kopen. Heerlijk is de hazelnoot en amandelglazuur waar de cake mee bedekt is. De lekkerste zijn natuurlijk die van de bakker, verrijkt met rozijnen en gekonfijt fruit, hoewel die met chocolade niet ongewoon zijn. Op Sicilië is de heerlijke variant met pistacchio een ware smaaksensatie.

zoetigheden tijdens kleurrijk Pasen

Pastiera

Een van de meest heerlijke taarten is de pastiera, gemaakt in Campania, delen van Calabrië en in het zuiden van Lazio. De geur alleen al is heerlijk. Het wordt gemaakt van ricotta, gekonfijte citrusvruchten, gekookte tarwe en op smaak gebracht met oranjebloesemwater of kaneel, vanille en sinaasappelschillen.

Volgens de legende was het Parthenope de nimf, moeder van de stad Napels, die deze taart creëerde. Meer voor de hand liggend werd het in Napels door nonnen gemaakt, die hierin uitblonken. Beroemd is de pastiera uit het klooster van San Giorgio Armeno.

Tegenwoordig worden de taarten ook thuis gemaakt, meestal op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. De aroma’s krijgen zo de tijd om zich goed te kunnen mengen voordat het met Pasen op tafel wordt geserveerd. Voor diegene die niet tijdens Pasen in Napels is, niet getreurd, want de pastiera is vandaag de dag het gehele jaar te koop in Napolitaanse bakkerijen.

zoetigheden tijdens kleurrijk Pasen

Cassata

De koningin van de Siciliaanse desserts is de Cassata. Ook al kun je dit dessert het gehele jaar proeven, van origine komt het voort uit een Paastraditie. Terwijl de Arabieren de eerste ingrediënten naar Sicilië brachten, hebben vele andere heersers van Sicilië iets toegevoegd aan het cassata recept.

In de Normandische tijd werd het kruimeldeeg waarmee de taart oorspronkelijk werd gemaakt, vervangen door groen getinte marsepein. Tijdens de Spaanse overheersing werd er chocolade en biscuit toegevoegd. Gedurende de barokperiode werd de taart gekroond met gekonfijt fruit. Tijdens de laatstgenoemde periode werden nonnen alom erkend als de beste patissiers van Sicilië. Zij maakten de cassata met Pasen en zoals de Siciliaanse legende zegt: ‘degenen die niet cassata op Paasmorgen eten leiden een ellendig leven’.

Het heerlijke gebak is niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor de mond. Zo is de cassata een cake gevuld met ricotta en chocolade, overgoten met marsepein en rijkelijk versierd met poedersuiker en gekonfijt fruit. Che buono!

zoetigheden tijdens kleurrijk Pasen

Pasen is een van de belangrijkste feesten van Italië, wat terug te leiden is naar de grote verscheidenheid en rijkdom van de Italiaanse keuken. Er zijn niet voor niets zoveel traditionele gerechten en zoetigheden te vinden tijdens dit feest. De bovenstaande dolce zijn maar een fractie van wat er allemaal door de monden van de Italianen gaat.

Besluit je om tijdens Pasen een restaurant in Italië te bezoeken en je wilt jezelf lekker verwennen, dan maakt het niet uit waar je terecht komt. Een tafel tijdens Pasen is altijd rijkelijk versierd met de heerlijkste lekkernijen. Geloof ons, wij spreken uit ervaring!

Buona Pasqua!

Booking.com

0 reacties op “De zoetigheden tijdens kleurrijk Pasen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.