Emilia-Romagna Stedentrip

De kleurrijke mozaïekwereld van Ravenna

Ravenna, Emilia-Romagna
DiscoverCars.com

Een paar kilometer landinwaarts aan de Adriatische kust, in de regio Emilia-Romagna, ligt de stad Ravenna. In veel opzichten is het een typisch Italiaanse stad met een aangenaam historisch centrum. Piazza’s en monumenten worden door mooie en levendige straten met elkaar verbonden. Maar Ravenna heeft iets extra’s te bieden.

UNESCO Werelderfgoedlijst

Ravenna was ooit de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Tijdens de late Romeinse en vroege Byzantijnse periode werden belangrijke religieuze monumenten gebouwd en versierd met spectaculaire mozaïeken. Maar liefst acht belangrijke monumenten uit die periode staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Voor kunstliefhebbers, pelgrims en historici staat de stad Ravenna synoniem met de grootste Byzantijnse mozaïeken van het begin van de christelijke jaartelling. Het erfgoed beschikt over muren bedekt met glinsterend goud en glas in meerdere kleuren. Een breed scala van verhalen zijn afgebeeld in authentiek bewaarde gebouwen. Wij bezochten de stad en maakten een wandeling langs prachtige monumenten, verspreid over een compact historisch centrum.

Ravenna

Door een mix van oude en moderne gebouwen voelt het centrum verrassend aan. Winkels, bars en restaurants wisselen elkaar af in de elegante straten. We nuttigen een café en kopen bij een van de toeristenbureaus een combiticket die toegang geeft tot 5 historische monumenten. Via een stadsplattegrond, die meegegeven wordt, kun je makkelijk de weg vinden en zo de kunstschatten ontdekken.

Basilicata di San Vitale

Wij begonnen bij de achthoekige Basilicata di San Vitale. Binnen het cirkelvormig geconstrueerde gebouw zijn de mozaïeken verbazingwekkend mooi. Het schaarse zonlicht, dat hoog door de ramen naar binnen schijnt, valt over de talloze tijdloos gekleurde gouden tegels van raadselachtige vertellingen. Het lijkt alsof ieder oppervlak versierd is met kleine steentjes. De kleurrijke mozaïeken vormen het hoogtepunt van de Byzantijnse periode. Bij het heiligdom staat ook het mausoleum Galla Placidia en beschikt over het best bewaarde mozaïekmonument en sarcofagen.

Ravenna - San Vitale (548 AD)
Ravenna - San Vitale (548 AD)
Ravenna - San Vitale (548 A.D)
Ravenna - San Vitale (548 AD)

Het goede Italiaanse leven van Ravenna

We wandelen over de Via Cavour met mooie boetieks en juweliers naar de elegante Piazza del Popolo. Het levendige plein is groot en intiem tegelijk. Als eerste wordt je begroet door twee Venetiaanse zuilen met erbovenop de heiligen Apollinare en Vitale. Aan het plein staat het prachtige Palazzo Veneziano, gebouwd toen Ravenna deel uitmaakte van de Venetiaanse Republiek in de 15de eeuw, en het Palazzo Communale.

Aan de rand nemen we plaats op een van de terrassen en aanschouwen het goede Italiaanse leven van Ravenna dat aan ons voorbij gaat. Opvallend zijn de vele fietsen in het centrum. Het is net of mannen en vrouwen uit het laatst uitgebrachte Italiaanse modetijdschrift fietsen. Men ziet er op en top gekleed uit.

Ravenna

Mozaïeken schitteren in het zonlicht

Een beetje aan de rand van het oude centrum aan de Via di Roma, staat de Basilica di Sant’Apollinare Nuovo. De zeer gedetailleerde mozaïeken schitteren in het zonlicht. De decoratie en 24 marmeren zuilen zijn indrukwekkend. We vervolgen onze route en gaan langs de Tomba di Dante, de Italiaanse dichter die hier in 1321 overleed, naar de Neonische doopkapel (eind 4de en begin 5de eeuw). Binnen in het achthoekige gebouw zijn prachtige Grieks-Romaanse fresco’s te bewonderen. Daarnaast staat het Museo Arcivescovile en de kapel van Sint Andrea.

Ravenna - Mausoleo di Galla Placidia
Ravenna - Mausoleo di Galla Placidia
Ravenna - Mausoleo di Galla Placidia
Ravenna - Basilica of Sant'Apollinare Nuovo (504 AD)
Ravenna - Battistero Neoniano (5th Century A.D)
Ravenna - Battistero degli Ariani (6th Century)

Onvoorstelbaar hoe goed en mooi deze glinsterende heilige glorie eeuwenlang bewaard is gebleven. Terug op de Piazza del Popolo genieten we van een aperitief en laten de opgedane indrukken nogmaals op ons inwerken, terwijl de lokale bevolking kriskras over het plein fietst en doorgaat met het hedendaagse leven.

Hotels in Ravenna

Booking.com

4 reacties op “De kleurrijke mozaïekwereld van Ravenna

 1. Peter Berlijn

  Hoi Pieter,

  Wederom echt bijzonder .

  Grazie.

  Pete

 2. Riet Scheepen

  Alweer een vreselijk mooie aflevering! Prachtige foto’s! Heb weer een nieuwe fan voor jullie gevonden gisteren. Goede reis verder en fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.