Le Marche Roadtrip

Genga en de Grotte di Frasassi in de regio Le Marche

Genga, Le Marche
DiscoverCars.com

Volgens de legende zochten eeuwen geleden een Italiaanse maagd en een Germaanse krijger onderdak. Ze stichtten Genga en het Casstello Petroso. Het is een van de oudste dorpen in de regio Le Marche en het ligt midden in het natuurpark Gola della Rossa e Frasassi, ‘het groene hart van Le Marche’. Het park is beroemd om zijn grotten en magische onderwereld, maar ook om de mooie middeleeuwse dorpen en kerken. Je hoeft niet alleen onder de grond te gaan om de rijke natuur te bewonderen. Ontdek samen met ons dit prachtige landschap en een aantal bijzondere kunstschatten. Welkom in Genga en de Grotte di Frasassi.

We rijden vanuit Ancona landinwaarts richting de bergen. We laten het ritme van de stad achter ons en rijden door de groene heuvels. Bovenop de heuvels liggen schilderachtige oude dorpen en in de verte zien we de Apennijnen, waarvan de bergtoppen zijn bedekt met een laag sneeuw. Deze bergketen loopt over de hele lengte van de Italiaanse laars. In de middeleeuwen bood het een veilige haven voor veel mensen en werden er dorpen gesticht tussen grotten, ravijnen en bossen.

Serra San Quirico

Gelegen op de hellingen van de berg Murano ligt het ommuurde stadje Serra San Quirico, onze eerste bestemming. Boven het middeleeuwse plaatsje steekt het 14de -eeuwse Torre del Cassero uit. Door de eeuwen heen is Serra San Quirico vrijwel intact gebleven. Wanneer je door een van de indrukwekkende poorten loopt, wordt je ondergedompeld in een middeleeuwse sfeer. Met een beetje fantasie kun je de ridders terug zien komen van lange gevechten, terwijl de smeden in hun werkplaatsen nieuwe wapens produceren.

We wandelen over geplaveide zandstenen straatjes tussen muren en historische gebouwen naar boven. Opvallend zijn de ‘Copertelle’, overdekte passages van Lombardische oorsprong. Het centrale plein is het Piazza della Liberta met prachtige monumenten en een 16de -eeuwse fontein. De sfeer die op het plein hangt is levendig en rustig tegelijk. Vanaf de Dalla Loggia Manin heb je een adembenemend uitzicht over de vallei.

In dit middeleeuwse dorp zijn verschillende kerken te bewonderen en een onlangs gerestaureerd park. In de omgeving van Serra San Quirico zijn verschillende paden die je naar lange schaduwrijke bospaden en ongerepte natuur brengen voor prachtige wandelingen.

Grotte di Frasassi

We volgen de borden Grotte di Frassasi en rijden dwars door de indrukwekkende kloof van Parco Gola della Rossa. Speleologen beschouwen de kalkstenen grotten bij Frasassi als de mooiste van Europa. Het was pas na WOII dat een groep speleologen dit labyrint van grotten, kristalheldere meren, kloven, scheuren en rotsformaties van bijna 19 km lang ontdekten. In 1974 werd het complex opengesteld voor het publiek.

Wij betraden deze magische ondergrondse wereld en keken onze ogen uit. Er zijn ruimtes zo groot als kathedralen gevuld met schitterende formaties stalagmieten en stalactieten. Het enige wat je hoort is het onafgebroken gedrup van water dat in duizenden jaren dit natuurwonder heeft gevormd. Overal waar je kijkt glinstert het voor je ogen. De kleurrijke kristalafzettingen zijn werkelijk prachtig.

Genga en de Grotte di Frasassi
Genga en de Grotte di Frasassi

Bij de nabijgelegen parkeerplaats kun je kaartjes kopen. De toegang tot de grotten is alleen toegankelijk per bus en onder begeleiding. Er zijn verschillende rondleidingen, van ruim 1 tot 3 uur.

De tempel van Valadier

Iets verderop in de kloof richting het plaatsje Genga ligt een ander wonder. Na een wandeling van 700 meter stuit je op een verborgen parel in de berg. Een natuurlijke grot biedt onderdak aan een achthoekige kapel dat in opdracht is gebouwd door paus Leo XII in 1828, naar het ontwerp van Guiseppe Valadier. De Tempel van Valadier is opgebouwd uit blokken travertijn uit een nabij gelegen groeve. Bijzonder is de locatie. De elegante neoklassieke kerk staat er fier bij in schril contrast met de robuuste muren van de omringende grot.

De geïsoleerde kapel staat bekend als ‘toevlucht van de zondaars’. Mensen die op zoek waren naar vergiffenis betraden het pad naar dit heiligdom. In de koepelvormige kapel staat een marmeren beeld van Madonna met kind dat gebeeldhouwd is door de Italiaanse kunstenaar Antonio Canova. Een bezoek aan het heiligdom is een mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid.

Frasassi - Tempio del Valadier

Genga

Het oude dorp Genga wordt omgeven door dichte bossen en ligt op de top van een heuvel in het Esino dal. Het middeleeuws centrum met haar charmante gebouwen mogen niet gemist worden met een bezoek aan deze streek. We wandelen door het kleine culturele erfgoed om uiteindelijk te genieten van een panoramisch uitzicht over de vallei.

In de omgeving is veel te zien:

 • San Vittore met zijn Romeinse brug
 • Het Castello Petroso
 • Abbazia di San Vittore alle Chiuse
 • Castello di Pierosara
 • Fonte Avellana, een van de grootste middeleeuwse kloosters van Italië
Genga en de Grotte di Frasassi
Foto bertinicarlo58

In het groene hart van de Marken zijn er volop gelegenheden om te wandelen. In Genga is een informatiecentrum over het Parco Naturale Regionale Gola della Rossa e di Frasassi. Dit ongerepte natuurgebied heeft uitgesleten kloven, oude bossen en bergen. In de eiken- en beukenbossen leven wolven, everzwijnen en herten. Boven de kalkstenen bergtoppen vliegen roofvogels en de grotten bieden beschutting aan veel soorten vleermuizen. De ongerepte natuur is een oase van rust.

Sassoferrato

Iets verderop van Genga ligt, in het hart van de Umbrië en Marken Apennijnen, het plaatsje Sassoferrato. Het symbool van het plaatsje Rocca Albornoz waakt over een groepje huizen, pleinen en smalle straatjes. Vanaf de Rocca heb je een uitzicht over het omliggende gebied waar de Romeinen in 295 v.Chr. de Samnieten en de Galliërs versloegen. Sindsdien hadden de Romeinen de heerschappij over heel Midden-Italië. Op 2 km van Sassoferrato liggen de ruïnes van deze oude Romeinse stad Sentinum, met muren, geplaveide straatjes, enkele vloermozaïeken, baden en granieten zuilen.

Un vecchio mulino ad acqua

Fabriano

De grootste plaats in deze omgeving is Fabriano die van origine Romeins is, maar pas in de middeleeuwen tot bloei kwam. De stad wordt ook wel ‘la città della carta’ genoemd, vanwege de papierindustrie. Het is een van de plaatsen waar eersteklas papier wordt gemaakt. In het Museo della Carta kun je het oude proces van papier maken aanschouwen. Wij dronken een cafè tegenover het Palazzo del Podesta en de Fontana Maggiore en maakten een wandeling door het centro storico. Voor ons was Fabriano een tussenstop naar het nabijgelegen Umbrië, op weg naar Gubbio.

Fabriano

De ongerepte natuur van het groene hart van de Marken is een waar paradijs. Heuvels maken plaats voor ruige ravijnen, grotten, besneeuwde bergtoppen en velden met prachtige wilde bloemen. De wegen gaan door oude bossen en langs unieke historische plaatsen. Dit is het gebied voor avonturiers en geschiedenisliefhebbers die na afloop genieten van een goed glas Verdicchio en wat salami.

Huurauto

Huurauto nodig? Boek gemakkelijk en snel via Discovercars.com.

6 reacties op “Genga en de Grotte di Frasassi in de regio Le Marche

 1. Peter Berlijn

  Dank je wel !!

  Met vriendelijke groet, Peter.

 2. Riet Scheepen

  Was weer een pranchtige reis , vooral de grotten . Dank en fijn weekend!

 3. Hallo,

  Bedankt voor deze mooi bijdrage. Deze tips zullen zeker van pas komen want binnen enkele weken brengen we onze vakantie voor het eerst door in deze streek. We logeren in een B&B enkele km onder Jesi. Lijkt me een héél mooie en rustige regio.

  Groetjes Stef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.