Le Marche Stedentrip

De bijzondere stad Ancona, een schatkist vol geheimen

Ancona, Le Marche
DiscoverCars.com

Er zijn van die steden in Italië waar je weinig over leest of hoort, maar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo ligt schilderachtig gelegen op de hellingen van de Monte Conero, in de regio Le Marche, de stad Ancona. Deze havenstad kijkt trots uit over de Adriatische Zee en wordt de laatste jaren steeds meer ontdekt door toeristen. De meeste van hen komen of gaan met de veerboot naar Kroatië of Griekenland en maken in Ancona een tussenstop. Maar ook cruiseschepen leggen aan in Ancona voor een excursie in het nabijgelegen Loreto.

Voor veel mensen is de stad een grote verrassing en ook voor ons. Vrienden, die al jaren in Sirolo wonen, namen ons mee naar deze fascinerende havenstad.

Korte geschiedenis van Ancona

Ancona is de hoofdstad van de regio Le Marche, werd gesticht door de Grieken en droeg de naam Ankón. Sinds de Romeinse tijd is de havenstad uitgegroeid tot een belangrijk handelscentrum. Het waren de keizers Caesar en Trajanus die de stad versterkte en ontwikkelde tot een marinebasis. De oude stad staat vol met oude monumenten uit verschillende jaren van een lange rijke geschiedenis.

Ancona - Lazzaretto (Mole Vanvitelliana)

Twee delen

Ancona kun je verdelen in twee delen, het oude deel ligt op de Monte Guasco en het moderne deel aan de kust. Een trap leidt ons naar de top van de Monte Guasco, naar de kathedraal van San Ciriaco. Twee leeuwen kijken naar de zee en flankeren de toegang. Deze kathedraal werd gebouwd op de plaats van een tempel die gewijd was aan Venus Euplea, de godin die zeilers beschermd. De zuilen van deze tempel zijn te zien door de glazen panelen in de vloer. De kathedraal is fraai versierd en kijkt spectaculair uit over de stad en de Adriatische kust.

Archeologische sites van Ancona

Een ander monument op de hellingen van de Monte Guasco is de ruïne van een groot Romeins amfitheater, die in opdracht van keizer Augustus werd gebouwd. Hier heeft ook een oude school voor gladiatoren gestaan, compleet ingericht met thermische baden en versierd met mozaïeken.

We wandelen richting de haven aan de westkant van Ancona. Ook hier zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd terug te vinden. Grote archeologische opgravingen heeft de structuur van de Romeinse Lungomare blootgelegd en is te verkennen via verhoogde loopbruggen. De Romeinse triomfboog Arco di Traiano staat aan de noordkant van de golfbreker.

Ancona, Le Marche

Lazzaretto van Ancona

Bijzonder is de Mole Vanvitelliana, ook wel bekend als de Lazzaretto van Ancona. Het is een vijfhoek-vormig gebouw ontworpen in de 18de eeuw door Vanvitelli. Het gebouw ligt op een kunstmatig eiland en is verbonden met het vasteland doormiddel van drie bruggen. Oorspronkelijk werd het gebruikt als een depot, een militair hospitaal en als quarantaine. Tegenwoordig herbergt het de Omero Tactile Museum en worden er voorstellingen en festivals georganiseerd.

Wandeling door het historisch centrum

Onze wandeling door het centro storico gaat door gezellige drukke straten en parken. Trendy winkels verkopen de laatste Italiaanse mode tot antieke kunstwerken. De kleurrijke markten zijn versierd met sappige vruchten, gastronomische kazen en pasta’s.

Bars en restaurants geven de mogelijkheid voor toeristen en de lokale bevolking elkaar te ontmoeten. Smakelijke gerechten worden geserveerd met de beste Italiaanse wijnen, cocktails en koffie. De aroma’s van pasta met vleessauzen, brodetto (visstoofpot) en verse zeevruchten komen je tegemoet wanneer je een van de vele restaurants binnenloopt. Maar ook typische gerechten van Le Marche met ingrediënten van konijn, kip, lam en rundvlees kunnen geproefd worden.

Ancona, Le Marche
Ancona, Le Marche
Ancona, Le Marche

Piazza del Plebiscito

Verschillende invloeden van Griekse, Romeinse, Middeleeuwse en moderne architectuur maken Ancona tot een interessante stad. Op iedere hoek van de stad liggen artistieke monumenten op de loer. Een favoriete plek waar de lokale bevolking elkaar ontmoet is Piazza del Plebiscito met zijn gezellige bars en restaurants. De lange piazza wordt verder omringd door prachtig historische gebouwen, beelden en de San Domenico kerk. Voor de kerk staat het standbeeld van paus Clemens XII met daarvoor twee fonteinen.

Regionaal park van de Conero

De Monte Conero en dus ook Ancona heeft een mediterraan klimaat. Tijdens de zomer is het vaak warm en droog. Zoek je afkoeling, dan kun je naar het Passetto Monument, gebouwd in 1930, dat sterk beïnvloed is door het fascistische tijdperk. Achter het monument lopen twee trappen naar beneden richting de zee. Je vindt er niet alleen verkoeling, maar ook de oude vissershaven met uitgehouwen schuurtjes in de witte rotsen.

Een groot deel van het grondgebied rondom Ancona valt binnen het Regionaal park van de Conero. Dit prachtige gebied, waar wij jaarlijks naar terugkeren, heeft uitgestrekte bossen, kliffen met uitzicht op zee, ongerepte natuur en diverse prachtige stranden. Uiteraard zijn er volop wandel en fiets mogelijkheden. Op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Ancona ligt het stadje Loreto. Sinds de 14de eeuw is dit in Italië na Rome het belangrijkste bedevaartsoord.

Ancona, Le Marche
Ancona, Le Marche
Monte Conero, Le Marche
Foto’s ilcavallopazzo

Ancona voert je weg van de gebaande paden en is een schatkist vol geheimen. Neem daar de Monte Conero en de bijbehorende gezellige kustplaatsjes als Sirolo, Numana en Porto Recanati bij, dan heb je een topbestemming.

Hotels in Ancona

Booking.com

3 reacties op “De bijzondere stad Ancona, een schatkist vol geheimen

 1. Tinka Pothaar

  Ik ben zo blij hier te mogen wonen! Jullie hebben geen woord te veel gezegd! Ancona is inderdaad afgeleid van het griekse woord “elleboog”; de stad heeft nl de vorm van een elleboog en daarom zie je hier de zon opkomen en ondergaan, best wel bijzonder. Ik mis wel het “Parco Cardeto” bij de bezienswaardigheden….

 2. Wat een prachtig verhaal hebben jullie geschreven over Ancona! Zouden wij dit schitterende epistel op onze website mogen plaatsen? Onder vermelding van de namen van de schrijvers, bedenkers van het geheel en de foto’s.
  Graag horen wij of hiervoor toestemming is.
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.
  Vriendelijke groet,
  Elizabeth
  ViilaSanVitale.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.