Le Marche Roadtrip

De kasteeldorpen van Arcevia

De heuvel bij Avacelli in Le Marche

Tussen de Umbrische-Marche Apennijnen en de Adriatische Zee waakt al eeuwenlang op 300 meter hoogte bovenop een heuvel Il Castello di Loretello, een van de kasteeldorpen van Arcevia. Ver weg van alle hectiek hebben drie ondernemers Borgo Loretello gecreëerd, een unieke plek in de regio Le Marche om te kunnen onthaasten en te genieten van de buitengewone schoonheid van de omringende omgeving.

Met aandacht en precisie voor ieder detail van authentieke elementen en hedendaags comfort zijn drie charmante appartementen en een suite nieuw leven ingeblazen. De Bar Giallo Loretello geeft extra allure om onder het genot van een koffie of cocktail met lokale streekproducten het spectaculaire panorama op je in te laten werken.

De negen Kasteeldorpen van Arcevia

Tijdens ons verblijf in Borgo Loretello worden we geattendeerd op de negen Kasteeldorpen van Arcevia. Als een ring van kastelen liggen ze verspreid over het uitgestrekte grondgebied van Arcevia en verdienen een bezoek. De negen castelli, Avacelli, Castiglione, Caudino, Loretello, Montale, Nidastore, Piticchio, Palazzo en San Pietro Musio zijn 14e en 15e -eeuwse dorpen beschermd door een imposante sterke stadsmuur.

Met een autotrip door een tijdloos landschap en het verkennen van nieuwe plaatsen kun je ons niet gelukkiger maken. Elisa, een van de eigenaren van het ‘boetiek’ hotel, heeft voor ons de mooiste en interessantste uitgezocht.

Borgo Loretello kasteeldorpen van Arcevia
Borgo Loretello kasteeldorpen van Arcevia
Borgo Loretello kasteeldorpen van Arcevia
Borgo Loretello kasteeldorpen van Arcevia

We laten Il Castello di Loretello, de oudste van de negen, achter ons en we volgen een kronkelende weg, nieuwsgierig naar onze eerste bestemming. Hoe goed we de regio Le Marche ook kennen, de verschillende castelli die op het programma staan zijn nieuw voor ons.

Prachtige panorama’s ontvouwen zich voor ons en we rijden zigzaggend door het vruchtbare gebied. We passeren wijnranken en akkerbouwvelden. Het is bijna oogsttijd en we zien dikke druiventrossen hangen in de najaarszon. Groene bladeren lijken al snel hun kleur te verliezen in verschillende herfsttinten. De lucht is helder en ideaal om mooie foto’s te schieten.

Piticchio

Onze eerste stop is in Piticchio en als door een tijdmachine getransporteerd wandelen we tussen middeleeuwse muren en imposante torens. Het dorp domineert de landelijke omgeving en ligt op ruim 375 meter hoogte bovenop een heuvel. Volgens historici is het niet geheel zeker dat Piticchio is gebouwd op de ruïnes van de Romeinse stad Pitulum.

Binnen de 15e -eeuwse stadsmuur is het middeleeuws dorp prachtig gerestaureerd. De Porta Maggiore met zijn gotische boog is de enige toegangspoort. Op het hoogste punt staat de kerk van San Sebastiano. Tijdens een wandeling langs de stadsmuur genieten we van vergezichten en de schoonheid van het landschap. De rust en stilte in de smalle straatjes ademen een sfeer van andere tijden.

Piticchio  kasteeldorpen van Arcevia
Piticchio kasteeldorpen van Arcevia
Piticchio kasteeldorpen van Arcevia
Piticchio kasteeldorpen van Arcevia
Piticchio kasteeldorpen van Arcevia
Piticchio kasteeldorpen van Arcevia
kasteeldorpen van Arcevia

Castiglioni

Haast op steenworp afstand van Piticchio bevindt zich binnen een 14e -eeuwse versterkte stadsmuur het charmante Castiglioni. Het karakteristieke middeleeuws centrum is goed bewaard gebleven, heeft mooie toegangspoorten en een uitkijktoren die in de loop van de tijd is omgebouwd tot een klokkentoren.

We wandelen door de smalle straatjes opgefleurd met bloempotten en ook hier valt op hoe zorgvuldig de huizen zijn gerestaureerd. Enkele stemmen van bewoners echoën en weerkaatsen tussen de huizen omhoog waar ze opgaan in de zachte warme najaarsbries. Twee religieuze gebouwen zijn de kerk van Sant’Agata en die van Santa Maria della Piana.

Castiglioni kasteeldorpen van Arcevia
Castiglioni kasteeldorpen van Arcevia
Castiglioni kasteeldorpen van Arcevia
Castiglioni kasteeldorpen van Arcevia
Castiglioni kasteeldorpen van Arcevia
Castiglioni kasteeldorpen van Arcevia

We laten de stille straatjes van Castiglioni achter ons en volgen de bochtige weg die de heuvel omarmt. De kleurcontrasten van het landschap maken een grote indruk op ons. We passeren dan weer kale dan weer bebouwde hellingen. Boeren die hun land bewerken en we zien in de verte een dicht boslandschap. We rijden door valleien en over glooiende heuvels naar onze laatste castello waarvan het silhouet steeds dichterbij komt.

Avacelli

Avacelli wordt haast overspoeld door de groene kleur van de omgeving en werd gesticht in 1248. Oude delen van de stadsmuur uit de 14e eeuw staan nog overeind. We maken een wandeling tussen de middeleeuws bakstenen huizen die tegen de heuvelop zijn gebouwd. Tussen de huizen vangen we een glimp op van de omliggende groene vallei. De stilte wordt onderbroken door het luiden van de kerkklok van San Lorenzo.

Avacelli  kasteeldorpen van Arcevia
Avacelli kasteeldorpen van Arcevia
Avacelli kasteeldorpen van Arcevia
Avacelli kasteeldorpen van Arcevia

Op aanraden van Elisa sluiten we ons bezoek af in het dorp Barbara en let op, dit is niet een van de negen Castelli di Arcevia. We brengen namelijk een bezoek aan de kok Marco voor een overheerlijke lunch.

Trattoria l’Castellaro

Trattoria l’Castellaro bevindt zich in het oude centrum van Barbara en helaas behoren we tot een van de laatste gasten, want om verschillende redenen sluit de beroemde kok zijn deuren. Gelukkig is hij op zoek naar een nieuwe locatie elders in de regio. Waar? We worden op de hoogte gebracht, want als je een keer bij Marco hebt gegeten, wil je absoluut terugkeren om je te laten verwennen met nog meer van zijn kookkunsten. Heerlijke handgemaakte pasta’s met overheerlijke sauzen en een Tagliata di Marchigiana worden geserveerd. We sluiten onze pranzo af met een dolce en een koffie.

We kijken terug op een roadtrip vol nieuwe ontdekkingen in een streek die onze harten heeft gestolen. Hier zijn geen souvenirwinkels, drink je een koffie in de kleine bar en meng je je tussen de lokale bevolking. Precies waar wij zo van houden en waar niet alleen dit gebied bekend omstaat maar vrijwel de meeste streken van de regio Le Marche.

kasteeldorpen van Arcevia

Volg deze schitterende route van Eliza van Borgo Loretello en laat je omringen door de landelijke en zonnige kleuren van het ongerepte platteland van Arcevia. De route brengt je naar schilderachtige dorpjes waar de tijd lijkt te vertragen en de geest uit lang vervlogen tijden voortleeft in oude tradities en gewoontes. Deze route bevestigt weer eens hoe mooi en uitzonderlijk de regio Le Marche is.

Klik hier en ga naar de website van Borgo Loretello.

Klik hier en ga naar de website Merry le Marche.

Volg op Instagram > Borgo Loretello, Bar Giallo en Merry le Marche.

0 reacties op “De kasteeldorpen van Arcevia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.