Campania

De allure van de Amalfikust

DiscoverCars.com

Aan de zuidkant van het schiereiland Sorrentina, gelegen in de provincie van Salerno in Zuid-Italië, vind je een van de mooiste kustlijnen van Europa, de Amalfikust. Deze prachtige plek van Italië is sinds de Romeinse tijd populair voor diegene die willen genieten van ‘la dolce vita’ en om de schoonheid van Italië te ervaren. Beroemd om zijn pittoreske dorpen, een kristalheldere zee, de prachtige flora en het heerlijke eten is de kust van Amalfi internationaal bekend om haar schoonheid. Sinds 1997 staat deze kustlijn op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Toen wij over de strada statale 163 reden, begrepen we waarom dit een van de mooiste wegen op aarde is. De beroemde kustweg kronkelt zich langs kleurrijke dorpen. Een bezoek aan de kust van Amalfi zal indruk maken, zelfs voor de meest doorgewinterde reiziger. De lijst is lang om van alles te kunnen doen en proeven, maar de tijd is vaak kort. Daarom tippen wij je 5 plekken die je niet mag missen wanneer je een bezoek brengt aan dit Italiaanse paradijs.

Amalfi

We bezoeken als eerst de plaats Amalfi, die zijn naam ontleent aan de kust. In Amalfi kun je een bezoek brengen aan een paar architectonische pareltjes. In het hart van de stad, op de Piazza Duomo, staat de prachtige kathedraal van Sant’Andrea. Tussen de 9e en 11e eeuw was Amalfi de zetel van een krachtige maritieme republiek. De Arabische en Normandische kathedraal met zijn gestreepte Byzantijnse gevel is een erfenis uit deze periode. Achter de kerk bevindt zich het ‘klooster van het Paradijs’ en werd gebruikt als begraafplaats. De witte zuilen en puntige bogen weerspiegelen de Arabische invloeden. Prachtig zijn de fresco’s en het uitzicht op de campanile.

Amalfi, Italy

Een wandeling door de geplaveide straatjes, de azuurblauwe zee, de legendarische Limoncello en een vismaaltijd zorgen voor een fantastische ervaring.

Ravello

Sla een brochure open of zoek op Google naar het stadje Ravello en het duurt niet lang of je ziet de beroemde foto met een boom die uitkijkt over de blauwe zee. Deze meest gefotografeerde boom van Italië staat in de tuin van Villa Rufolo. Deze tuin staat bekend om ‘de tuin van de ziel’ en wordt omzoomd door linden en cipressen.

Ravello dateert uit de 5de eeuw en neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis van de kust van Amalfi. Het plaatsje staat vooral bekend als de speeltuin van de rijken en beroemdheden die hier hun zomers doorbrachten. Richard Wagner, Virginia Woolf, Grata Garbo, Truman Capote, Tennessee Wailliams, Jacqueline Kennedy zijn daar enkele van. Maar ook tegenwoordig zijn de elegante luxe resorts met adembenemende vergezichten een populair vakantieadres van de jetset.

Ravello
Foto cacciatore_di_sogni

Positano

Positano was tot de eerste helft van de 20ste eeuw een onbekend vissersdorp dat neerkijkt op de Middellandse Zee. De kleurrijke huizen, de koepel met majolica mozaïken van de Santa Maria dell’Assunta kerk, de azuurblauwe zee en de Zuid-Italiaanse charme maken Positano tegenwoordig een favoriete bestemming voor mensen uit de hele wereld. Het dorp is letterlijk tussen en tegen de bergen gebouwd en volgt zijn weg naar beneden naar de turquoise zee van de Golf van Salerno. Vanaf het strand is de combinatie van het landschap en de pastelkleurige huizen overweldigend mooi om te zien.

Wanneer de eerste zonnestraal het dorp, de zee en de stranden opwarmt ontwaakt Positano. De zee krijgt een diepere kleur en de citrusbomen ontploffen in een kleurenexplosie. Een wandeling door de kronkelende straatjes brengt je langs winkeltjes, boetieks en restaurants. Een lokale specialiteit is een vissoep, spaghetti met zeevruchten of Paccheri di Gragnano, een speciaal soort pasta gekookt met inktvis en octopussaus. De laatstgenoemde is een traditioneel Positaans recept en zeer bewerkelijk.

Sorrento

Sorrento is een mooie stad die uitkijkt over de baai van Napels, de Vesuvius en het eiland Capri. De stad heeft een lange geschiedenis en werd overspoeld door de Syracuse, Grieken, Samnieten en door de Romeinen die er een beschermde muur omheen bouwden. Rijke families uit Rome bezochten hier hun luxe vakantievilla’s. Daarna hebben de Goten, Byzantijnen, Saracenen, Normandiërs en de Bourbons overheerst over Sorrento.

De stad is tegenwoordig een bekende badplaats, maar heeft vanwege de hoge ligging geen promenade. Een wandeling vanaf Piazza Tasso brengt je door een doolhof van smalle schaduwrijke straatjes van het historisch centrum. De straten zijn levendig met de gebruikelijke bars, restaurants, souvenir- en modewinkels. De kathedraal van Sorrento, met haar prachtige klokkentoren, is gemakkelijk te herkennen en ligt gelegen aan de Corso Italia.

Vanuit Sorrento kun je de trein pakken, die gaat via Pompeï, Herculaneum en andere haltes richting Napels. Wij bezochten Napels met de trein en de reis duurt ongeveer een uur. Wij zijn thuis in het Italiaanse verkeer, maar de keuze om de auto te laten staan en met de trein naar Napels te gaan was snel gemaakt.

Vico Equense

Capri

Het zou jammer zijn om bij een bezoek aan het schiereiland Sorrentina, niet een uitstapje te maken naar het beroemde eiland Capri. Het eiland heeft, ondanks dat het klein is, veel te bieden. Er zijn twaalf kerken, zeven musea en diverse monumenten. Bijzonder is het natuurlijke wonder, de Grotta Azzurra, waar de kristallen formaties weerspiegelen in het blauwe water van de zee. Bekijk de iconische Faraglioni, twee rotsformaties in zee die het symbool van Capri zijn geworden. Het centrum van het eiland is de Piazzetta en sinds de oude Romeinen de ontmoetingsplek van de rich and famous.

Isle of Capri - Fit for an Emperor

Hoteltips aan de Amalfikust

Booking.com

3 reacties op “De allure van de Amalfikust

  1. Peter Berlijn

    Dank je wel !!!!

  2. Pingback: De allure van de Amalfikust – Sogno Italiano – 𝕥𝕙𝕖𝕠 𝕙𝕖𝕣𝕓𝕠𝕥𝕤 👋 𝕥𝕙𝕖 𝕧𝕠𝕚𝕔𝕖 🗣 💌 𝕠𝕗 𝕥𝕚𝕖𝕟𝕖𝕟 🇧🇪 😍💋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.