Stedentrip Trentino - Alto Adige

Bressanone: cultuurstad met een mediterrane flair

De stad Bressanone, of in het Duits Brixen, ligt op de grens waar de Alpine-wereld het mediterrane klimaat ontmoet. De Alpenstad heette vroeger Brixen am Eisack en ligt halverwege de stad Bolzano en de Brennerpas, wat de grens vormt tussen Noord- en Zuid-Tirol. Bressanone ligt in de Valle Isarco vallei, tussen indrukwekkende bergen en waar de rivieren Eisack en Rienz elkaar ontmoeten.

Bisschopstad

Wij maakten een wandeling door de stad dat in een fascinerend grensgebied ligt dat eeuwenlang door machthebbers heen en weer werd geslingerd. De kasseienstraten, middeleeuwse zuilengalerijen, klassieke tuinen en de schitterende bezienswaardigheden geven de rijke geschiedenis weer. Het machtige Bressanone was de zetel van het prinsbisdom Brixen en breidde zich uit tot de oudste stedelijke nederzetting van Zuid-Tirol. Bijna 1000 jaar lang bleef het een bisschopstad. Pas sinds 1964 nam Bolzano zijn plaats in.

Bressanone Brixen

Wandeling door Bressanone

Het stadje voelt verrassend aan en dat komt door de mix van historische en moderne architectuur in combinatie met een mediterrane flair. Onze wandeling start bij de kathedraal van Bressanone, het symbool van de stad. De Dom werd in de 10de eeuw gebouwd, maar na een aantal branden vele malen verbouwd en in de 13de eeuw herbouwd in barokstijl. Tussen 1745-1754 werden de uivormige koepels toegevoegd.

De belangrijkste kunstschatten zijn de muur- en plafondschilderingen. De kathedraal heeft een van de mooiste kerkkoren van Noord-Italië met de naam ‘Domchor Brixen’ waarvan de geschiedenis bijna 1000 jaar teruggaat. Meerdere malen per jaar verzorgen ze concerten.

Vlak naast de kathedraal bevindt zich de gotische kruezgang, kloostergang, met prachtige zuilengalerijen. Het klooster staat ook bekend als ‘De Bijbel van de armen’, omdat de fresco’s de belangrijkste scènes illustreren uit de Bijbel.

@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone straat2
@manulevyphoto Trentino Alto Adige Brixen Bressanone
@manulevyphoto Trentino Alto Adige,, Brixen Bressanone
@manulevyphoto Trentino Alto Adige,, Brixen,, Bressanone
@manulevyphoto Trentino Alto Adige.. Brixen,Bressanone
@lisampa.8 Trentino Alto Adige Brixen Bressanone
@lisampa.8 Trentino Alto Adige Brixen Bressanone 1
@lisampa.8 Trentino Alto Adige Brixen Bressanone 2
@ignazio.ledda Trentino Alto Adige Bressanone Brixen
@bilderversammlung Brixen,, Bressanone Trentino Alto Adige
previous arrow
next arrow

We slaan enkele oude straatjes in en passeren prachtige pleinen met bomen. Ze dragen bij tot de charme van deze pittoreske historische stad. Op tal van plekken heb je een prachtig uitzicht op de omringende bergen. De grotendeels intacte stadsmuur scheidt de groeiende nieuwbouwwijken van het centro storico.

De wijk Stufels

Via een wandeling langs de rivier en over de Aquilabrug gaan we de wijk Stufels in, het oudste en onder monumentenzorg staande deel van Bressanone. Het is een kleine wijk en de middeleeuwse huizen zijn mooi gerestaureerd. De zon staat hoog aan de hemel en de temperatuur is aangenaam. De vrolijke kleuren van de huizen schitteren in het daglicht.

Apotheek museum

Om terug te keren naar het centro storico steken we opnieuw de rivier over en passeren Museo di Farmacia, een museum over de geschiedenis van geneesmiddelen en kruiden. Er worden versierde handboeken met 400 jaar medische geschiedenis tentoongesteld, maar ook antieke flacons voor lotions en zalfjes. Een ander belangrijk museum van de stad is het Museo Diocesano waar je goed kunt zien hoe machtig de prins-bisschoppen van Bressanone waren.

Torre Bianca

Boven het oude centrum torent de 72 meter hoge Torre Bianca uit, de toren die behoort tot de parochiekerk. Deze naam kreeg de toren in 1591 toen het zwarte dak vervangen werd door een wit dak. Een trap met 89 treden leid je naar het carillon dat uitgerust is met 43 klokken en dat meer dan 100 melodieën kan spelen.

De markt en portici van Bressanone

Een gezellige straat is de Portici Maggiori, een winkelgalerij die uit de middeleeuwen stamt met modewinkels en delicatessenzaken. Een ander straatje dat je uitnodigt om doorheen te wandelen is Portici Minori, met een kleine galerij.

Op zaterdagochtend komen de boeren uit de omliggende bergen naar de stad om hun waar te verkopen op de markt. Groenten, fruit, heerlijk gedroogde ham en worst, honing en kazen worden er aangeboden. Maar de allergrootste traktatie is, wanneer een groep oude dames zich rond een lange tafel verzamelt en verse pasta maakt, gevuld met spinazie. Heerlijk is ook gefrituurde ravioli of krapfen vergezeld met een gekoeld glas wijn van Silvaner, Müller Thurgau of de Gewürtztraminer. De omgeving van Bressanone staat bekend om zijn uitstekende witte wijnen.

@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone
@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone 6
@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone straat duomo 4
@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone 8
@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone straat 7
@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone straat 8
@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone98
@cucinalibriegatti Trentino Alto Adige, Brixen, Bressanone
@blogsognoitaliano Trentino Alto Adige Brixen Bressanone straat3
previous arrow
next arrow

Wij sluiten onze wandeling af terug op de Piazza Duomo en strijken neer op een van de gezellige terrassen. De ober vertelt enthousiast over zijn Bressanone en dat de omgeving uitermate geschikt is voor een wandeling in de bergen of langs de rivier.

In de winter is het gebied rondom de stad geschikt voor skiën en zijn de panoramische uitzichten op de Dolomieten adembenemend mooi. Voor diegene die heerlijk wil relaxen is het Acquarena een absolute aanrader. Het heeft mooie zwembaden en verschillende soorten sauna’s.

Bressanone biedt de bezoeker een uitstekende bestemming voor bedrijvigheid, cultuur en culinaire hoogstandjes. Voor ons zijn dit belangrijke ingrediënten voor een ultieme stedentrip.

Booking.com

4 reacties op “Bressanone: cultuurstad met een mediterrane flair

 1. Mooie impressie en foto’s.
  Het wordt opnieuw (!) een van onze bestemmingen.

  Grazie

  Peter

 2. Geen woord teveel gezegd, het was onze tussenstop met een overnachting daar.

  We hadden niet verwacht dat we zo’n mooie plaats zouden aantreffen. We waren echt aangenaam verrast.

  Wederom bedankt voor het super gave artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.