Trentino - Alto Adige

Trentino-Alto Adige: een avontuurlijke regio

Gedrapeerd over de hoge Alpen, waar Italië Oostenrijk en Zwitserland met elkaar grenzen, ligt de meest noordelijke regio van Italië: Trentino-Alto Adige. Het is een belangrijke trekpleister voor vakantiegangers en met name voor outdoor liefhebbers. In de winter is het een populair skigebied en wandelaars genieten er van het prachtige landschap in het voorjaar, zomer en herfst.

Geschiedenis van Trentino-Alto Adige

Echter, in vroegere tijden was deze regio verre van een rustig vakantieparadijs. De vele kastelen langs de Adige Vallei getuigen hiervan. Ze zijn gebouwd door de Tiroolse adel in de middeleeuwen om de bevolking en reizigers te beschermen tegen bandieten. Later tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden hier langdurige en hevige gevechten plaats. In barre omstandigheden vochten Italiaanse en Oostenrijkse troepen op de Alpine bergruggen.

Tegenwoordig skiën er families in felgekleurde skipakken over de zonnige met sneeuw bedekte hellingen of marcheren wandelaars over een van de honderden paden die het landschap doorkruizen. Wij werden meteen verliefd op dit gebied en maakten verschillende autotochten, waarbij we ons verwennen met plaatselijke culinaire hoogstandjes en de beste wijnen.

Trentino en Alto Adige

Zoals de dubbele naam al doet vermoeden, bestaat de regio uit twee provincies: Trentino (het zuidelijk deel) en de Alto Adige of Südtirol. Beide gebieden zijn in cultureel opzicht totaal verschillend. In het zuidelijk deel is 98% Italiaans sprekend en de keuken en de architectuur zijn meer Italiaans georiënteerd. Terwijl je in het noordelijke bergachtige deel begroet wordt met een ‘grüss gott’ in plaats van een ‘buongiorno’. De bewegwijzering is in het Italiaans en Duits.

Hier en daar steken uivormige koepelkerken boven pittoreske dorpen en wijngaarden uit met op de achtergrond de ruige Dolomieten. Het alpenlandschap is betoverend mooi. Het lijkt net of de gebroeders Grimm het hebben ontworpen. Zowel in Trentino als in Alto Adige genieten de inwoners van een hoge levensstandaard, een van de hoogste van Italië.

Trentino-Alto Adige

Dolomieten

De regio wordt gedomineerd door de kale, grillige rotswanden van de majestueuze Dolomieten, die drie maanden per jaar met sneeuw zijn bedekt. Deze oude bergketen staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Al voor het Romeinse Rijk werden er nederzettingen gesticht. Etrusken en Kelten trokken voor hun boerderijen steeds hoger de hellingen op.

In Bolzano kan met Ötzi bezichtigen, die circa 5000 jaar geleden gestorven is en in 1991 door bergwandelaars werd gevonden. De diepe dalen in het zuiden, die door gletsjers zijn gevormd, zijn zelfs in de winter warm en zonnig. Het gebied is rijk aan verschillende ecosystemen en aan zeldzame flora en fauna.

Via verschillende kabelbanen die vanuit de dorpen en kleine resorts naar 2000 tot 3000m hoogte gaan, kun je genieten van deze prachtige omgeving. Er is een netwerk van goed gemarkeerde paden. Maak een dagwandeling of kies voor een tocht van enkele dagen tot 2 weken. Ongeacht de duur van je wandeling zijn spectaculaire vergezichten gegarandeerd. In luxe spahotels worden eersteklas regionale gerechten geserveerd of je laat je onderdompelen in thermaal water.

Trentino-Alto Adige
Trentino-Alto Adige
Trentino-Alto Adige
Trentino-Alto Adige

Wijn en appels

De eerste keer dat we kennismaakten met Trentino-Alto Adige was tijdens ons verblijf aan het Gardameer, want Riva del Garda valt onder deze regio. Vervolgens reden we over groene heuvels met wijngaarden. Wijnkenners en -liefhebbers rijden over de Strada del Vino en kiezen deze route om langs beroemde wijnhuizen wijn te proeven. Het laagland van Bolzano is bedekt met appelbomen. De appels vormen een belangrijk ingrediënt voor de beroemde strudel.

Odle en Val di Funes

Een van onze hoogtepunten is absoluut Val di Funes. De weg slingert door bossen en weiden naar het bergdorp Santa Maddalena. Onze ogen schieten alle kanten op. Het landschap is adembenemend mooi en je wordt gedwongen om de auto te parkeren en een wandeling te maken. Onze longen vullen zich met de frisse berglucht. De geur van alpendennen, alpenrozen en bergarnica-bloemen hangt in de lucht. In het natuurpark Odle kun je lichte of zwaardere wandelingen maken.

Bekende steden van Trentino-Alto Adige

In het zuiden van de regio vind je midden in de mooie natuur de aantrekkelijke stad Trento en de vele kastelen van onder andere Rovereto, Castello di Avio en Arco. In het noorden van de Alpen liggen Brixen, Bruneck en Vipiteno te wachten om ontdekt te worden. Naar het noordwesten ligt Merano, beroemd om zijn spa-centrum en de mooie tuin van Castel Trauttmansdorff.

Van het Gardameer in het zuiden tot de Dolomieten in het noorden raken wij nooit uitgekeken. De regio Trentino–Alto Adige heeft een prachtige ongerepte natuur en het aanbod voor outdoor activiteiten is er groot. Neem daar het grote aanbod van toprestaurants bij en je hebt een toplocatie voor een tongstrelende avontuurlijke herinnering.

2 reacties op “Trentino-Alto Adige: een avontuurlijke regio

 1. Dit blog kwam precies op tijd voor ons! Hierdoor getipt reden we gisteren vanuit Chiens via de Passo en Val di Gardena naar het dal van Funes en via de Passo de Eora en Passa del Erbe weer terug naar Chiens. En dat alles met een oldtimer cabriolet uit 1959. Wat een weergaloos mooie uitzichten op de ruige pieken van de Dolomieten, de fris groene weiden en de diepgroene bossen. Een mooi contrast tussen de lieflijke dorpjes in Val de Funes en de mondaine wintersportplaatsen in Val Gardena.
  Compliment voor jullie website en schitterende foto’s (maken jullie die zelf? Wauw!)

  • Beste Els, fijn om te horen dat jullie zo’n mooie tocht hebben gemaakt en dat jullie onze tips hebben kunnen gebruiken. Daar doen we het voor!
   De foto’s zijn grotendeels door ons zelf gemaakt. AF en toe gebruiken we foto’s van vrienden en kennissen.
   Buonaserata!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.