Stedentrip Trentino - Alto Adige

Merano: een bestemming met een heilzame werking

DiscoverCars.com

Met sneeuw bedekte bergen, houten chalets en canederli, de Italiaanse uitvoering van knödel, zijn de eerste drie kenmerken als we denken aan Trentino – Alto Adige. Maar de Italiaans Duitstalige regio heeft natuurlijk veel meer te bieden. Hedendaagse architectuur, sterrestaurants, de beste rode en witte wijnen zetten de Dolomieten stevig op de kaart. Dit alles vinden we terug in de schitterende stad Merano.

Spa-centrum en het jaarlijkse wijnfestival

Gelegen in het noorden van de Trentino – Alto Adige regio, niet ver van Bolzano, ligt de stad Merano. Deze pittoreske plaats is beroemd om zijn spa-centrum en het jaarlijkse wijnfestival. De stad is meer Duits – Oostenrijks georiënteerd dan Italiaans. Sinds begin 20ste eeuw, nadat keizerin Elizabeth van Oostenrijk (Sissi) de plaats als winterkuuroord had uitgekozen, nam het aantal toeristen naar Merano toe. Er ontstond een oord vol pastelkleurige art-nouveaupaleizen en promenades langs de rivier.

Wandel met ons mee door het oude centrum, met kleurrijke gebouwen en op de achtergrond steeds weer de indrukwekkende bergen en groene valleien.

Wandeling door Merano

Onze wandeling begint langs de oevers van de rivier Passirio die door de stad loopt. Het is een van de beste plekken om te genieten van Merano. De promenade, die langs de rivier loopt, is daarom ook populair onder de lokale bevolking. Men flaneert langs de rivier en over de oude bruggen. Het zachte klimaat en de frisse berglucht is aangenaam. De stad heeft een mild microklimaat die het mogelijk maakt dat er subtropische planten en bloemen kunnen groeien en bloeien. Dit kun je het beste terugzien in de indrukwekkende kasteeltuin Giardini di Castel Trauttmansdorff. In de botanische tuin groeien schitterende planten uit de hele wereld.

merano

De stad bestaat uit twee delen

De Corso della Libertà verbindt twee delen van de stad, namelijk het laatmiddeleeuwse centrum en de 19de -eeuwse art-nouveauwijk. In het oude centrum vind je de Piazza Duomo, Piazza del Grano en de wijk Steinach. Ooit werd de oude stad omringd door een stadsmuur. Tegenwoordig staan drie stadspoorten nog overeind. We wandelen over de Via Portici die sinds de middeleeuwen de hoofdstraat vormt. De pastelkleurige gebouwen langs de straat dateren uit verschillende periodes. Aan het einde van de Via Portici vind je Piazza del Grano waar de lokale markt zich bevindt.

De wijk Steinbach ligt rondom de Duomo en de bouw van de wijk begon in de 13de eeuw. De gebouwen en paleizen hebben nog steeds hun oorspronkelijke karakter behouden.

Enkele hoogtepunten van Merano

  • De gotische Duomo di Merano.
  • Giardini di Castel Trautmansdorff.
  • Tappeiner Promenade biedt een wandeling met prachtige uitzichten over de stad Merano en omgeving.
  • Meran 2000 ligt 2000 meter boven de stad en is in de winter populair bij wintersporters en gedurende de rest van het jaar bij wandelaars. Neem in het voorjaar of zomer wel een trui en stevige wandelschoenen mee. Zo kan het in de vallei 30 graden zijn, maar boven op de top kan er een koude en harde wind staan.
  • De winter- en zomerpromenade.
  • Het Kurhaus is een prachtige locatie voor liefhebbers van architectuur.
  • Geniet van de warme baden en gezondheidsbehandeling in een luxueus kuuroord.
  • Castel Tirolo, een fort met mooi uitzicht en een museum over Tirol en een roofvogelcentrum.
Meran - Pfarrkirche St. Nikolaus / Merano - Duomo di San Nicolò
Meran - Postbrücke / Merano - Ponte delle Poste

Omgeving van Merano

Het is niet alleen de stad die mensen aantrekt, maar ook de prachtige omgeving. Merano biedt een gemakkelijke toegang tot de indrukwekkende bergketens. Twee natuurparken, Parco Naturale Gruppo del Tessa en Parco Nazionale dello Stelvio, maar ook het Ortles-gebergte liggen dicht in de buurt. Je kunt ze doormiddel van een wandeling verkennen of door andere outdoor activiteiten zoals mountainbiken.

Gastronomische specialiteiten

Het verkennen van Merano en omgeving gaat gepaard met gastronomische specialiteiten. Verschillende gerechten zijn een mix van Tiroolse en Italiaanse tradities. De keuze is gevarieerd en aantrekkelijk. Zo is ‘speck’ niet te missen, maar zijn de lokale kazen, zelfgebakken brood, de ‘Weinsuppe’ gemaakt met rundvlees bouillon in room en witte wijn overheerlijk. Een traditionele lokale dolce is natuurlijk de strudel.

Meran - Tappeinerweg / Merano - Passeggiata Tappeiner

Merano is een bijzondere bestemming met een heilzame werking dankzij de geneeskrachtige warmwaterbaden en het indrukwekkende berglandschap. Wie van het Tiroler leven houdt met een mix van Italiaans, geschiedenis en overheerlijk eten, zal zich helemaal thuis voelen in het kuuroord Merano.

Hotels in Merano

Booking.com

0 reacties op “Merano: een bestemming met een heilzame werking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.