Le Marche

Corinaldo, het dorp van de Polentari

Degene die onze reisverhalen geregeld lezen, weten inmiddels wel dat wij verknocht zijn aan de regio Le Marche. In het indrukwekkende landschap van de regio liggen tal van mooie dorpen. Een flink aantal daarvan staan op de beroemde lijst van ‘borghi piu belli d’Italia’ of wapperen met de oranje vlag, maar er zijn altijd een aantal die je bijblijven en zo ook Corinaldo.

Gelegen op de ‘Falde del Kilimangiaro’ en niet ver van de Adriatische Zee ligt een middeleeuws dorp, Corinaldo. Dit pittoreske plaatsje wordt volledig omringd door groene heuvels met tal van wijngaarden. Een autorit ernaar toe is al prachtig en je zal worden overdonderd door de mooie natuur die de regio Le Marche rijk is.

Bij aankomst in Corinaldo vallen de indrukwekkende 15de -eeuwse stadsmuren meteen op. Ze zijn door de jaren heen goed bewaard gebleven. Een wandeling langs de muur, van bijna een kilometer lang, met poorten, torens, kantelen en loopbruggen is zeker de moeite waard. Binnen de muren biedt het fraaie plaatsje de bezoekers een mix van geschiedenis, kunst en tradities. Corinaldo is de geboorteplaats van St. Maria Goretti en elk jaar wordt er een festival gehouden om deze gelegenheid te herdenken.

La Piaggia en il Pozzo della Polenta

De ‘Piaggia’, een trap met 100 treden, is het hart van het historisch centrum en wordt over de gehele lengte geflankeerd door bakstenen huizen. Opvallend is de beroemde put ‘Pozzo della Polenta’ op de trap waarboven een mysterieuze legende zweeft. Het verhaal gaat dat een man met een zware zak maïsmeel op zijn schouders de Piaggia beklom. Om even uit te rusten ging de man zitten op de rand van de put. Per ongeluk viel de man met de zak achterover in de put. In combinatie met het water veranderde het meel in polenta en de man verorberde het lekkere goed. Dit verhaal werd beroemd in de regio en al snel kregen de inwoners van Corinaldo de bijnaam ‘Polentari’.

De historische ‘Contesa del Pozzo della Polenta’, de oudste van de provincie, wordt elk jaar op de derde zondag van juli nagebootst met medewerking van meer dan 300 deelnemers in prachtige kostuums. Het is een eerbetoon aan de overwinning van Corinaldo tegen het sterke leger onder leiding van Francesco Maria I della Rovere.

La Casa di Scuretto

Een ander historisch verhaal gaat over La Casa di Scuretto. In een zijstraat van de via della Piaggia vind je namelijk een huis waarvan alleen de gevel overeind staat. Het verhaal gaat over Gaetano, de schoenpoetser van Corinaldo en bij iedereen bekend staat als Scuretto, maar nog meer als een echte wijnliefhebber. De onuitputtelijke passie voor wijn bracht hem ertoe om al zijn geld te besteden in de bar met inbegrip het geld van zijn zoon. Zijn zoon, geëmigreerd naar Amerika, stuurde geld naar Scuretto om een huis te bouwen voor zijn latere terugkeer naar Corinaldo. Na jaren niets gehoord te hebben, vroeg de zoon om een foto op te sturen van de aanbouw van zijn woning. Snel bouwde Scuretto de gevel met huisnummer en werd onsterfelijk gemaakt door de fotograaf terwijl hij uit het raam keek. Echter zijn zoon trapte er niet in en besloot geen geld meer op te sturen. Waar of niet waar? We zullen er nooit achter komen, maar een wandeling met al deze vertellingen maakt het er alleen maar leuker om. Het huis, of beter gezegd de gevel, is vandaag de dag nog steeds te zien en is het symbool van Corinaldo.

Tijdens de wandeling door de smalle straten en over de fraaie piazza’s komen we tal van historische en religieuze bezienswaardigheden tegen. Het Palazzo Communale, Teatro Goldoni, Casa del Trecento, het heiligdom van Santa Maria Goretti en de oude middeleeuwse kerk van San Nicolo zijn een bezoek waard.

Corinaldi biedt een scala aan gerechten. De beste lokale gerechten worden gemaakt van lokale ingrediënten. Proef de plaatselijke olijfolie, honing en worst in combinatie met verschillende soorten brood. In de restaurants staan op het menu traditionele gerechten die generatieslang worden gemaakt. Zo aten wij een heerlijke pasta, vervolgens gebraden gans vergezeld van kruiden als salie en rozemarijn, gegarneerd met geroosterde aardappelen en gegrilde groenten. Om je vingers erbij af te likken!

Voor diegene die een onderbreking van het drukke en stressvolle leven zoekt is Corinaldo een verademing. In het middeleeuwse plaatsje, dat in een rustige en schilderachtige omgeving ligt, vind je de juiste ingrediënten om te onthaasten. Ervaar de unieke cultuur van de regio Le Marche en vang een glimp op uit het verleden in het dorp van de ‘Polentari’.

10 reacties op “Corinaldo, het dorp van de Polentari

 1. Riet Scheepen

  Was weer een prachtige beschrijving met ontzettend mooie foto’s!
  Iedere week weer een mini-vakantie thuis op de bank, hartelijk dank!

 2. Wat een prachtig verhaal over Corinaldo. Vorig jaar wel doorheen gelopen en genoten van de rust, maar met deze achtergrondinformatie gaan we zeker nog een keer terug!

 3. Vorige maand Corinaldo en Mondavio bezocht. Zeer mooi maar jammer van het slechte weer. Koud en regen 😕

 4. Tinka Pothaar

  Zo ver van huis en dus heerlijk om dit te lezen en van de mooie foto’s te genieten! Ciaooo

 5. Mooi Pieter! Het was net of we weer even terug waren in dat mooie plaatsje tijdens onze heerlijke vakantie met jullie vorig jaar!
  Grazie mille 👌🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.