Le Marche Stedentrip

Ontdek het oude stadje Osimo, geheimzinnig en mysterieus

Osimo, Le Marche
DiscoverCars.com

Met een prachtig panorama van harmonieus glooide heuvels voor ons, rijden we via slingerwegen naar Osimo. We hebben afgesproken met Felicia die alweer een aantal jaren woont in dit fascinerende stadje dat genesteld ligt in de heuvels van de Conero Riviera, regio Le Marche. Onderaan een dikke stadsmuur parkeren we de auto en wandelen het levendige centro storico in. Majestueuze oude hoge gebouwen kijken neer op een wirwar van geplaveide straten. We hebben afgesproken op Piazza del Comune om vandaar uit Osimo te verkennen.

Oorsprong van Osimo

Het is niet de eerste keer dat we hier zijn, maar opnieuw zijn we onder de indruk van de mooi gerestaureerde gebouwen. Veel daarvan verraadt de ouderdom van deze oude Romeinse kolonie, gesticht door de Grieken in de 3de eeuw v.Chr. Vanwege de strategische positie was het een belangrijke plaats. Sporen van de Romeinse aanwezigheid zijn op diverse plekken van de stad nog steeds zichtbaar, zoals een Romeins fontein en grote rechthoekige stenenblokken in de stadsmuur.

Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche

Het is niet alleen de herinnering aan het Romeinse Rijk die de lange geschiedenis van Osimo verklapt, maar ook perioden van culturele rijkdom en welvaart. Statige monumenten en historische herenhuizen uit de renaissancetijd verrijken de straten.

Senza testa oftewel zonder hoofd

In het middeleeuwse Palazzo Comunale di Osimo worden we niet alleen door Felicia verwelkomt, maar ook door twaalf Romeinse beelden, allemaal zonder hoofd. De Osimani hebben om deze reden de bijnaam ‘senza testa’, oftewel ‘zonder hoofd’ gekregen. Waarom de beelden geen hoofd hebben blijft een raadsel. Misschien zijn ze eraf gerold tijdens de Grieks-Gotische oorlog of is het de Milanese generaal Giangiavomo die ze in 1487 eraf hakte of zijn ze, naar alle waarschijnlijkheid, nooit afgewerkt. Wie zal het zeggen?

Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche

Ondergrondse tunnels van Osimo

Van geheimzinnige standbeelden en belangrijke archeologische opgravingen wandelen we naar de mysterieuze ondergrondse stad. Verborgen onder de straten en pleinen liggen tunnels en geheime doorgangen uitgehouwen in het zandsteen. Wanneer we via een lange trap afdalen belanden we in een raadselachtige sfeer. Inscripties, decoraties en rotstekeningen sieren de zacht verlichte gangen.

Het eindeloze labyrint is pre-Romeins en werd ongeveer 2500 jaar geleden door oude volkeren om diverse redenen aangelegd. Zo werd het onder andere gebruikt als verdediging tegen invasies, maar ook voor de toevoer van water. Diverse vertrekken hadden religieuze doeleinden. Het ondergrondse doolhof, Le Grotte, is te bezichtigen vanuit het toeristenbureau aan de Via Fonte Magna.

Osimo in Le Marche

Kathedraal van San Leopardo

Terug in het zonnige daglicht doorkruizen we het historisch centrum en wandelen we van de ene heilige plek naar de andere. De Kathedraal van San Leopardo werd in de 12e eeuw gebouwd en heeft een prachtig versierd romaans snijwerk rond de deuren. De kerk is een magnifiek voorbeeld van romaans-gotische architectuur van de regio Le Marche.

Het heiligdom heeft door de eeuwen heen diverse veranderingen ondergaan, maar heeft altijd zijn elegantie weten te behouden. In de wit marmermeren kathedraal staat een crypte, gebouwd in 1191, en herbergt sarcofagen van heiligen. Naast de kerk bevindt zich een 15e -eeuwse doopkapel en is eveneens een bezoek waard.

Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche

Basiliek San Francesco

De Basiliek San Francesco is gewijd aan de patroonheilige van de stad, San Giuseppe da Copertino. De kerk werd gesticht in 1220 en was eerst gewijd aan de heilige Assisi en pas in de 18e eeuw aan San Giuseppe nadat het eerst volledig werd gerenoveerd. Hij is ook de beschermheilige van de studenten en trekt daarom jaarlijks veel studenten. Wie het heiligdom betreedt zal naast kunstwerken ook achtergelaten scripties en examens van studenten tegenkomen.

Wie meer te weten wil komen over Giuseppe da Copertino bezoekt het kleine museum waar persoonlijke dingen van San Giuseppe tentoongesteld liggen. In deze kamers heeft hij de laatste periode van zijn leven doorgebracht.

Osimo in Le Marche

Dat de Osimani van heerlijk eten houden is bekend. Het hele jaar door worden er sagre gehouden met lekker eten, muziek en plezier voor iedereen. Ideaal om tradities en gewoontes van de stad te ontdekken. Zo is er een sagre gewijd aan bruschette in augustus en kastanjes in oktober.

Apericena

Na een betoverende zonsondergang vanaf het ‘balkon’ van Osimo, het Belvedere bij de romantische stadstuin Giardini di Piazza Nuova, maken wij gebruik van een ‘nieuwere’ traditie, de Apericena. Naast een drankje worden er allerlei overheerlijke hapjes geserveerd, van gefrituurde olijven tot salades en kleine pastahapjes. Dineren is daarna niet meer nodig. Het is zoveel dat we rollend terugkeren naar de auto.

Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche
Osimo in Le Marche

Wie Osimo wil ontdekken en op zoek is naar een B&B kan terecht bij Felicia. Ze is niet alleen een fantastische gastvrouw van haar B&B, maar kan als geen ander de beste tips over dit oude stadje geven. Veel plezier!

Bekijk en boek hier Felicia’s B&B > Osimo B&B

Hotels aan de Conero Riviera

Booking.com

1 reactie op “Ontdek het oude stadje Osimo, geheimzinnig en mysterieus

  1. Veerle De Ridder

    Volgens de meeste bronnen kregen de hoofdeloze beelden of senza testa in het lapidarium maar eerst een hoofd als ze verkocht waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.